ΤΟΠΙΚΑ

Η εισοδηματική πολιτική

η-εισοδηματική-πολιτική-851206

Χαμόγελα ικανοποίησης σκόρπισε στα κυβερνητικά κλιμάκια η ανακοίνωση ότι ο παραγόμενος πλούτος στη χώρα το έτος 2006 αυξήθηκε κατά 4,2%. Σημαντική αύξηση συγκρινόμενη και με αντίστοιχα μεγέθη άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Τις ίδιες μέρες ανακοινώνεται και η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης η οποία περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο ύψος του πληθωρισμού. Δηλαδή κατά μέσο όρο 3,5%. Ποια λογική επιβάλλει οι αυξήσεις να είναι εμφανώς χαμηλότερες από τον παραγόμενο πλούτο δεν το γνωρίζουμε. Θα μου πείτε η ίδια λογική που επιβάλλει η φορολογία των ιδιωτών, δηλαδή των εργαζομένων σε απόλυτους αριθμούς να είναι 112% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των επιχειρήσεων.
Κατά συνέπεια το ζήτημα δεν είναι αν βελτιώνεται η οικονομία ή πόσο αυξάνεται ο λεγόμενος παραγόμενος πλούτος, αλλά πώς αυτός διαχέεται στην κοινωνία. Πρέπει να γνωρίζουν οι ιθύνοντες ότι αν η ανακατανομή του πλούτου δεν γίνεται με τρόπο σταθερό και δίκαιο η κοινωνία το επιβάλλει με τρόπους βίαιους και ανορθόδοξους. Παραδείγματα προς επίρρωση προηγούμενου ισχυρισμού είναι οι χρηματιστηριακές κρίσεις και οι κοινωνικές εκρήξεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου