ΤΟΠΙΚΑ

Γιος πρώην πρωθυπουργού της Ν.Δ. στο Δ.Σ. της Siemens

γιος-πρώην-πρωθυπουργού-της-ν-δ-στο-δ-σ-851206

Καταγγελίες και αντεγκλήσεις για την υπόθεση Siemens επεφύλασσε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Κανονισμού της, με αποκορύφωμα φραστικούς διαξιφισμούς μεταξύ Γιώργου Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ) και Πάνου Παναγιωτόπουλου (ΝΔ) σε σχέση με ενδεχόμενη ανάμειξη της ΝΔ.
Η πρώτη αναφορά έγινε από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος έκρινε πως «ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση απρακτεί» και ζήτησε να μην διακοπούν για το καλοκαίρι οι συνεδριάσεις της Βουλής, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων αδικημάτων από πολιτικά πρόσωπα.
Ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας Βουλής, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τον Πρόεδρο της Βουλής να διαβεβαιώνει πάντως ότι «ο προγραμματισμός μου είναι να κλείσει η Βουλή την Παρασκευή. Το έχω πει και το εννοώ».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) επανήλθε στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, παρατηρώντας πως, «όταν εμείς, ως Βουλή, αποφεύγουμε, υπεκφεύγουμε, συγκαλύπτουμε ή αναβάλλουμε, παραπέμπουμε σε ένα αόριστο μέλλον, ποιος μπορεί να πείσει ότι έχουμε επαφή με τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των πολιτών;»
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Η κυβέρνηση δεν μελετά, ούτε μηχανεύεται για κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών -γιατί πρόωρες εκλογές μπορεί να σημαίνει και λειτουργία της διαδικασίας παραγραφής. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».
«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας να μην πάμε σε εκλογές. Σε εκλογές όμως θα πάμε τώρα!», παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Θα πάμε τώρα, γιατί υπάρχουν πράγματα που συνδέουν ευθέως την κυβέρνησή σας με την Siemens, όπως συνέδεαν τη Siemens με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
«Είναι κομψό σε μία εταιρία, η οποία έχει φανεί ότι έχει δώσει μίζες σε υπουργούς, να είναι σήμερα στο Δ.Σ. της γιος πρωθυπουργού της ΝΔ; Όλοι θέλουμε ψηλά τη Δικαιοσύνη, αλλά ο κ. Αθανασίου μόνος, άστεγος, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη έχει αναλάβει τον έλεγχο, όταν στη Γερμανία έχουν αναλάβει αυτή τη δράση 26 εισαγγελείς».
«Ο κ. εισαγγελέας, δεν πήγε ο ίδιος στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου, αλλά παρήγγειλε να του στείλουν όσα έγγραφα είναι χρήσιμα. Ποιος έκανε το διυλιστήριο και ποιος θα το διερευνήσει, αν όχι μία προανακριτική Επιτροπή της Βουλής;», αναρωτήθηκε επιπλέον ο κ. Καρατζαφέρης.
«Ό,τι στοιχείο έχετε, να το καταθέσετε εδώ επωνύμως και να πάτε να το καταθέσετε και στον εισαγγελέα. Ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα, δεν προσφέρουμε ούτε στη δημοκρατία, ούτε στους θεσμούς, ούτε στην κοινή προσπάθεια όλων να ξεκαθαριστεί αυτή η βρώμικη ιστορία του σκανδάλου της Siemens», ανταπάντησε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Πηγαίνετε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να δείτε το Δ.Σ. της Siemens. Τα όσα είπα γράφτηκαν στα Πρακτικά και ο δικός σας εισαγγελέας αν θέλει, να πάει να τα ψάξει», απηύθυνε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Η κυβέρνηση απέχει από το κυνήγι των εντυπώσεων και εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη. Το εύκολο κυνήγι το χαρίζουμε στους φίλους και συναδέλφους, όπως ο κ. Καρατζαφέρης» ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.
«Όλα εδώ πληρώνονται», παρενέβη και ο Ε. Βενιζέλος. «Αν η πλειοψηφία είχε αποδεχθεί την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τώρα θα είχαμε μία διαφανή, αξιόπιστη, θεσμική διαδικασία αποκάλυψης της αλήθειας. Όσο κρύβεστε πίσω απ το δάκτυλό σας, λέγοντας πως το πρόβλημα αφορά μόνον στο ΠΑΣΟΚ και όχι τη Ν.Δ., θα βυθίζεστε ως χώρος στην πολιτική ανυποληψία».
Ο Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ), αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Κανονισμού, επισήμανε (όπως και ο Αντώνης Σκυλλάκος του ΚΚΕ), την ανάγκη να δίνεται η δυνατότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, με πρωτοβουλία της μειοψηφίας. Αναφερόμενος δε, στο αίτημα της κοινωνίας για «ριζικές αλλαγές», παρατήρησε: «Εμείς δεν δεχόμαστε τη θεωρία της συνενοχής και δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας συνένοχους με τα κόμματα που σήμερα εμφανίζονται να έχουν πάρει, ή να παίρνουν χρήματα από επιχειρηματίες. Αυτή είναι η θεωρία της συγκάλυψης των πραγμάτων».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Απόστολου Κακλαμάνη, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος , είπε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι για διερεύνηση, σε βάθος και τόνισε πως θα γίνει οτιδήποτε χρειαστεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου