ΤΟΠΙΚΑ

Σε εφαρμογή η δωρεάν νοσηλεία ~ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

σε-εφαρμογή-η-δωρεάν-νοσηλεία-στο-πεδυ-451647

Διέξοδος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για δεκάδες Βολιώτες

Διέξοδος στο μαρτύριο δεκάδων ανασφάλιστων πολιτών της Μαγνησίας που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δίνεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εφαρμοστική εγκύκλιος για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα λύσει τα χέρια του Νοσοκομείου Βόλου για τον τρόπο της λειτουργίας της επιτροπής που θα εξετάζει τα αιτήματα.

Μέχρι σήμερα οι 100 -κατά μέσο όρο- πολίτες που απευθύνονταν σε μηνιαία βάση στο ΠΕΔΥ σύμφωνα με τα στοιχεία της 5ης ΥΠΕ, ενώ εξετάζονταν δωρεάν, δεν καλύπτονταν σε φάρμακα, καθώς οι γιατροί του ΠΕΔΥ δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν συνταγογραφήσεις.

Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και στο Νοσοκομείο Βόλου όπου κάθε μήνα, σύμφωνα με στοιχεία, κατά μέσο όρο απευθύνονται για εξετάσεις 200 ανασφάλιστοι πολίτες.

Στο Αχιλλοπούλειο οι ανασφάλιστοι ασθενείς εξετάζονταν δωρεάν με την υπογραφή μίας υπεύθυνης δήλωσης της οφειλής των εξετάσεων καθώς μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί το κονδύλι περίπου 25.000 ευρώ που διαθέτει σε μηνιαία βάση το Νοσοκομείο για τις εξετάσεις τους.

Δεν υπήρχε όμως η δυνατότητα συνταγογράφησης ούτε στο Νοσοκομείο. Κανένας δεν μπορούσε να καλύψει σε φάρμακα τους ανασφάλιστους ασθενείς, οι οποίοι έπρεπε να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό για συνταγογράφηση και να βάλουν έτσι βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ακόμη και το Κοινωνικό Φαρμακείο δεν μπορούσε να δώσει λύση με τα φάρμακα. Οι ανασφάλιστοι πολίτες ήταν κυριολεκτικά στον αέρα για το μείζον θέμα της φαρμακευτικής τους κάλυψης αφού ο κανονισμός του Κοινωνικού Φαρμακείου προβλέπει τη χορήγηση φαρμάκων στους πολίτες που έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας.

Οπως είναι γνωστό η Πρόνοια χορηγεί βιβλιάριο ανασφαλίστου σε Ελληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς που το οικογενειακό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγό και κατά 20% για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει δυνατότητα ασφάλισης.

Ετσι οι πολίτες που στερούνταν το δικαίωμα έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα καθώς και οι ασφαλισμένοι που έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν φαρμακευτική περίθαλψη.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αν αναλογιστεί κανείς ότι η Μαγνησία είναι από τους Νομούς της Θεσσαλίας με τους λιγότερους ανασφάλιστους αφού η ροή εξετάσεων του ΠΕΔΥ Μαγνησίας δείχνει ότι στο Βόλο σε ημερήσια βάση εξετάζονται τρεις με πέντε ασθενείς, ενώ στη Λάρισα 10-11, στα Τρίκαλα 9-10 και στην Καρδίτσα 1-2.

Με την εφαρμοστική εγκύκλιο, όπως είπε ο Διοικητής του ΓΝΒ, Κώστας Καραμπάτσας, θα διευκρινιστούν οι παράμετροι βάσει των οποίων η αρμόδια επιτροπή θα κρίνει τη βαρύτητα ενός περιστατικού και το επείγον και η δωρεάν νοσηλεία θα ξεκινήσει επιτέλους να εφαρμόζεται.

Το ΦΕΚ για τη δωρεάν νοσηλεία

Σύμφωνα με το ΦΕΚ: «Δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης καθίσταται οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών: Ανσφάλιστοι Ελληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και

Ανασφάλιστοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους.

Αρμόδια για την κρίση των δικαιούχων είναι τριμελής επιτροπή του Νοσοκομείου. Σε κάθε Νοσοκομείο ορίζονται τριμελείς επιτροπές από το Διοικητή κατά περίπτωση στο Παθολογικό, Χειρουργικό και Ψυχιατρικό Τομέα.

Οι εν λόγω Επιτροπές συγκροτούνται από το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας ως πρόεδρο το Συντονιστικό Διευθυντή του αντίστοιχου Τομέα και το Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας ως μέλη. Με την ίδια απόφαση ορίζεται γραμματέας της Επιτροπής Διοικητικός Υπάλληλος του Νοσοκομείου. Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών πραγματοποιούνται εντός ωραρίου εργασίας.

Για τους έχοντες πρόβλημα υγείας παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη μόνο εφόσον αυτοί προσκομίσουν με αίτησή τους ιατρική γνωμάτευση υπογεγραμμένη από το θεράποντα ιατρό και τον προϊστάμενο του αντίστοιχου τμήματος στην τριμελή Επιτροπή του Νοσοκομείου στο οποίου έχουν παραπεμφθεί.

Οι οριζόμενες στην παρούσα απόφαση επιτροπές συνεδριάζουν άμεσα προκειμένου να λάβουν απόφαση υπό τον υποβαλλομένων αιτημάτων και εισηγούνται Διοικητικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση της δαπάνης.

Η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη αυτών αφορά εξολοκλήρου σε ότι έχει σχέση με την πάθησή τους και παρέχεται μόνο από το Νοσοκομείου που τους παρακολουθεί και για όσο διάστημα χρειάζεται.

Για τους προσερχόμενους στα επείγοντα ορίζεται ως προϋπόθεση ο χαρακτηρισμός των περιστατικών ως επειγόντων από τον υπεύθυνο των ΤΕΠ.

Για την εν λόγω κατηγορία παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη μόνον εφόσον αυτοί προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από τον υπεύθυνο των ΤΕΠ στις οριζόμενες Επιτροπές και ακολουθείται η ως άνω οριζόμενη διαδικασία.

Η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη αυτών αφορά στο χρονικό διάστημα από την προσέλευση στα επείγοντα μέχρι τη γραπτή διαβεβαίωση των υπευθύνων ιατρών ότι διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις ή επεμβατικές πράξεις και δεν κινδυνεύει πλέον η υγεία τους.

Οι οριζόμενοι στην α. περίπτωση δικαιούχοι (που στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα) νοσοκομειακής περίθαλψης παραπέμπονται σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ από τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΥ και τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων.

Για τις ως άνω περιπτώσεις η ασφαλιστική ικανότητα βεβαιώνεται από το οικείο Ασφαλιστικό Ταμείο ή οποιονδήποτε φορέα που νομιμοποιείται για τη βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας. Οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαπίστωση της ασφαλιστικής ικανότητας διενεργούνται αυτεπάγγελτα από τα Νοσοκομεία

Οι αποφάσεις των ανωτέρων οριζομένων τριμελών Επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων δύνανται να υπόκειται σε έλεγε από το ΣΕΥΠΠ».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου