ΤΟΠΙΚΑ

“Nεκρή η συνθήκη της Λισαβόνας”

nεκρή-η-συνθήκη-της-λισαβόνας-851206

Δυσοίωνη εικόνα για την τύχη της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης με νέες δηλώσεις του ευρωσκεπτικιστή προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους ότι είναι ξεπερασμένη, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ μετά το ιρλανδικό «όχι» και μικρή σημασία θα είχε η επικύρωσή της από τη διχασμένη Τσεχία.
Η υποχρεωτική εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας θα ήταν καταστροφική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο Βάτσλαβ Κλάους σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοεί τους δικούς της κανόνες. Η Συνθήκη της Λισαβόνας απορρίφθηκε ευρέως και δημοκρατικά από την Ιρλανδία και συνεπώς δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ» δήλωσε ο Κλάους.
«Οποιαδήποτε απόπειρα να αγνοηθεί το γεγονός αυτό και η προσφυγή σε πιέσεις και σε πολιτική χειραγώγηση για να προωθηθεί το κείμενο, θα έχουν συνέπειες καταστροφικές για την Ευρώπη» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σχετικά με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Τσεχία, που προκαλεί διαιρέσεις, ο Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε θα είχε μικρή σημασία, καθώς εκτιμά ότι η Συνθήκη είναι πλέον ξεπερασμένη λόγω του ιρλανδικού «όχι».
Ο Κλάους επικρίνει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, υποστηρίζοντας πως «αυξάνει το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ, δημιουργεί ένα ακόμη πιο περίπλοκο και μπερδεμένο νομικό πλαίσιο, μεταβιβάζει στην ΕΕ ακόμη περισσότερες εξουσίες των κρατών μελών, εξαλείφει την ομοφωνία σε ορισμένα θέματα και καθιστά δυνατό να αλλάξουν -και συνεπώς να αυξηθούν- οι αρμοδιότητες της ΕΕ χωρίς την έγκριση των κρατών-μελών».
Αμέσως μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, ο Τσέχος πρόεδρος είχε σπεύσει να κηρύξει τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη «νεκρή», ζητώντας να υπάρξει στη θέση της ένα «ντοκουμέντο νέου τύπου».
Σύμφωνα με τον Βάτσλαβ Κλάους, το ιρλανδικό «όχι» έδειξε σαφώς πως η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι στο τέλος της και δεν έχει νόημα μια «επαναφορά της στη ζωή», κάτι που έχει νόημα, όπως είπε χαρακτηριστικά, για ανθρώπους αλλά όχι για Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου