ΤΟΠΙΚΑ

Το Σάββατο απολογείται ο Θ. Τσουκάτος

το-σάββατο-απολογείται-ο-θ-τσουκάτος-851206

Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση της Siemens. Προθεσμία για το Σάββατο ζήτησε έλαβε χθες ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος έχει κληθεί από τον εισαγγελέα να καταθέσει ως ύποπτος.
Ο κ. Αθανασίου παρέμεινε χθες στο γραφείο του ως αργά το βράδυ, καθώς εξέτασε 4 μάρτυρες εκ των οποίων οι δύο που έχουν κληθεί ως ύποπτοι, κλήθηκαν σε συμπληρωματική κατάθεση. Το πρωί κατέθεσε συμπληρωματικά στον εισαγγελέα επιχειρηματίας που έχει κληθεί ως ύποπτος, καθώς φέρεται να είναι αποδέκτης το 1999 ποσού 3,3 εκατομμυρίων μάρκων από λογαριασμό της μητρικής Siemens.
Ο συνήγορός του κ. Στέλιος Γκαρίμπης σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “ο επιχειρηματίας δεν έχει απευθείας σχέση με τη Siemens ή με πολιτικά πρόσωπα και με διαδρομές μαύρου χρήματος”. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος, το επίμαχο ποσό αφορούσε πληρωμές για συγκεκριμένες υπηρεσίες που προσέφερε συγγενικό πρόσωπο του επιχειρηματία στη Siemens αναφορικά με τα πυραυλικά συστήματα. Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε επίσης και πρώην στέλεχος της Siemens που επίσης έχει κληθεί ως ύποπτος.
Οι διευκρινήσεις αφορούσαν ιδιόγραφο σημείωμά του σχετικά με κατάθεση ποσού 200.000 μάρκων το 1998 από συγκεκριμένο λογαριασμό προς άλλο λογαριασμό στην Ελβετία, ο κάτοχος του οποίου έχει τεθεί στο στόχαστρο της έρευνας. Ως μάρτυρες κατέθεσαν επίσης αργά το απόγευμα στον εισαγγελέα ο πρώην εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας SAIC που ανέλαβε το σύστημα C4I με υπεργολάβο τη Siemens, καθώς και πρώην σύμβουλος, πρώην υπουργού Μεταφορών.
Ο κ. Αθανασίου έδωσε προθεσμίες για να καταθέσουν ως ύποπτοι την ερχόμενη εβδομάδα, στα πρόσωπα που εμπλέκονται ως συνδικαιούχοι λογαριασμών στους οποίους μοιράστηκε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ το 1999. Το ποσό αυτό είχε κατατεθεί από τη μητρική Siemens σε λογαριασμό επιχειρηματία στο εξωτερικό.

Σκάνδαλο με 6 φρεγάτες

Εξάλλου σε χθεσινό αποκαλυπτικό της δημοσίευμα η εφημερίδα Καθημερινή έφερε στο φως άλλη μία υπόθεση ανάλογη με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens που αφορά στον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών με ύποπτες πληρωμές σε ελβετικές τράπεζες κατά τα έτη 2003 – 2005.
Η υπόθεση αφορά στον εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών από την Ολλανδία και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών και ελληνικών δικαστικών αρχών.
Ομάδα εισαγγελέων της Eurοjust, αλλά και υπαλλήλων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενημέρωσαν χθες τους Έλληνες συναδέλφους τους για «ύποπτο» υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις γαλλικές και τις ολλανδικές αρχές, καθώς και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υπόθεση.

Πολιτικά σχόλια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει τη δημοσκόπηση της MRB που δείχνει ότι η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως και τα δύο μεγάλα κόμματα εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens, ούτε και το εάν πρόκειται για αυθαίρετο συμψηφισμό από την πλευρά της κοινής γνώμης.
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «με την επιλεκτική κινητοποίηση της δικαιοσύνης, παραμένει εκτός δικαστικής αξιολόγησης ο συσχετισμός δύο κρίσιμων στοιχείων: πρώτον, η κατά 6 εκ ευρώ υπερτιμολόγηση προμήθειας υπέρ της Siemens από τον σημερινό πρόεδρο του ΟΤΕ σε συνεργασία με πρόσωπο κλειδί του σκανδάλου Siemens και, δεύτερον, η σχεδόν ταυτόχρονη ύποπτη χρηματική ροή επίσης 6 εκ ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του ίδιου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, επανέλαβε το αίτημα για εξεταστική επιτροπή, λέγοντας πως αυτή θα πρέπει «να ανοίξει όλο το φάκελο Siemens». «Όχι μόνο τις βρώμικες συμβάσεις που έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα. Αλλά όλες οι συμβάσεις που έχουν γίνει από τη Siemens τα τελευταία χρόνια πρέπει να τεθούν υπό την εξέταση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας μέσα στην εξεταστική επιτροπή» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα είπε πως είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί. Ωστόσο, υποστήριξε πως η υπόθεση ενδέχεται να «κουκουλωθεί» γιατί ««εμπλέκονται πολύ μεγάλα πρόσωπα» και «τα μεγάλα ψάρια είναι στην κυβέρνηση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου