ΤΟΠΙΚΑ

Οποιος πληρώνει θα ασφαλίζεται…

οποιος-πληρώνει-θα-ασφαλίζεται-851206

Ως αρμόδιος υπουργός ο Σ. Τσιτουρίδης έκανε γνωστό ότι ετοιμάζει το τζογάρισμα περισσότερων κονδυλίων από τα αποθεματικά των Ταμείων στο Χρηματιστήριο.
Ως αρμοδιότερος όλων ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας στους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών, ουσιαστικά προανήγγειλε την είσοδο των εταιριών στο παιχνίδι» της ασφάλισης. Καθιστώντας έτσι τον ιδιωτικό τομέα όχι συμπληρωματικό αλλά βασικό πυλώνα της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων. Αντικαθιστώντας δηλαδή την κοινωνική ασφάλιση με την ιδιωτική ασφάλιση. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πληρώνουν εισφορές οι εργοδότες και το κράτος, αλλά μόνο οι εργαζόμενοι.
Σταδιακά, ολοκληρώνεται έτσι η μεταπήδηση από το ασφαλιστικό σύστημα αναδιανεμητικής βάσης, που ίσχυε μέχρι τώρα, στο ασφαλιστικό κεφαλαιοποιητικής βάσης, όπως καθαρά υποσχόταν και το πρόγραμμα ης Ν.Δ.
Που σημαίνει ότι το σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης θα πληρώνει συντάξεις αναλόγως των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδόσεών τους.
Με απλά λόγια, συντάξεις ικανές να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη της ανθρώπινης επιβίωσης, θα έχουν όσοι θα μπορούν να πληρώνουν υψηλές εισφορές και εφ’ όσον οι εισφορές τους θα είναι αποδοτικές.
Εγκαταλείπεται το «μοντέλο Μπίσμαρκ» όπως είχε επικρατήσει να λέγεται και το οποίο εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες (κυρίως της κεντρικής Ευρώπης) και οδεύουμε προς το «σύστημα Μπέβεριτζ» που είχε αντιγράψει η Θάτσερ από τις ΗΠΑ και το αξιοποιεί ακόμη καλύτερα ο Μπλερ.
Πρόκειται για την εφόρμηση της λαίλαπας του νεοφιλελευθερισμού στον σημαντικό τομέα της δυνατότητας αξιοπρεπούς διαβίωσης στα στερνά της ζωής μας. Για την ψυχρή εφαρμογή των λογικών της πλήρους ιδιωτικοποίησης εκεί όπου το κόστος το πληρώνει μόνο ένας: ο εργαζόμενος και ασφαλισμένος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου