ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα η ειρήνη στη Μ. Ανατολή

στον-αέρα-η-ειρήνη-στη-μ-ανατολή-851206

Η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης ως απάντηση στο Ισραήλ που σκότωσε έναν από τους διοικητές της Λωρίδας της Γάζας.
Δύο παλαιστινιακές ρουκέτες ερρίφθησαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, σε παραβίαση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία ισχύει από την Πέμπτη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας. Παράλληλα η παλαιστινιακή οργάνωση, Ισλαμική Τζιχάντ, ανακοίνωσε ότι αυτή εξαπέλυσε ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σε παραβίαση της εκεχειρίας, αφότου το Ισραήλ σκότωσε έναν από τους διοικητές της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η μία από τις ρουκέτες έπεσε στην αυλή ενός σπιτιού της πόλης Σντερότ προκαλώντας ζημιές. Η άλλη εξερράγη σε χωράφι κοντά στην Σντερότ, η οποία απέχει 5 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τις πρώτες ρουκέτες που εκτοξεύονται στο Ισραήλ από την ισχύ της εκεχειρίας στις 19 Ιουνίου ανάμεσα στη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και το Ισραήλ.

Εκκληση Φαγιάντ
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας η επικράτηση της ηρεμίας, μετά από την παραβίαση της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω της εξαπόλυσης ρουκετών σε αντίποινα για τη δολοφονία δύο Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις.
«Είναι σημαντικό για την κατάπαυση του πυρός, να επικρατήσει η ηρεμία» τόνισε ο κ. Φαγιάντ σε συνέντευξη Τύπου από το Βερολίνο όπου βρίσκεται.
«Οποιαδήποτε κι αν είναι η ζημιά που προκλήθηκε στην εκεχειρία, αυτή η ζημία θα πρέπει να αποκατασταθεί πάραυτα», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η τάξη.

Ο Σαρκοζί
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εξαπέλυσε χθες δριμεία φραστική επίθεση κατά της ισλαμιστικής Χαμάς, προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν συνομιλεί με «τρομοκράτες».
«Η Χαμάς έχει μεγάλο άδικο να δρα όπως δρα. Δεν μπορεί κανείς να φέρει την ειρήνη με την τρομοκρατία και δεν συνομιλεί με τους τρομοκράτες. Αυτό ισχύει για την Χαμάς και για όλους όσους συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Σαρκοζί ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σαρκοζί κάλεσε τους Παλαιστίνιους να υποστηρίξουν ανθρώπους «οι οποίοι, όπως ο Μαχμούντ Αμπάς, αναδεικνύονται από τις κάλπες και όχι από τα όπλα».

Αυτοπυροβολισμός αστυνομικού
Στο μεταξύ, δραματική τροπή είχε η αποχαιρετιστήρια τελετή για την αναχώρηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί από το Ισραήλ όταν ένας αστυνομικός που βρίσκονται σε απόσταση από το προεδρικό αεροπλάνο αυτοπυροβολήθηκε.
Η αστυνομία του Ισραήλ αποκλείει το ενδεχόμενο απόπειρας δολοφονίας αλλά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να εκπυρσοκρότησε το όπλο του.
Το περιστατικό δεν έθεσε σε κίνδυνο τον Γάλλο πρόεδρο ή την συνοδεία του και το αεροσκάφος του αναχώρησε κανονικά.
Ο πυροβολισμός ακούστηκε την ώρα που παιάνιζε η στρατιωτική μπάντα και οι επίσημοι φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν τίποτα.
Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν σωματοφύλακες να συνοδεύουν βιαστικά τον Νικολά Σαρκοζί και τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι που ανέβηκε τις σκάλες του αεροσκάφους. Οι άνδρες της ασφάλειας σχημάτισαν κύκλο γύρω και από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ και τον συνόδευσαν γρήγορα στο αυτοκίνητό του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου