ΤΟΠΙΚΑ

ΕΠΑΛ σε διαμάχη για τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν

επαλ-σε-διαμάχη-για-τις-ειδικότητες-πο-453864

Αγραν μαθητών καταγγέλλουν διευθυντές επαγγελματικών λυκείων από συναδέλφους τους

Αναβρασμός επικρατεί στα επαγγελματικά λύκεια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, με την έναρξη της περιόδου εγγραφών μαθητών. Οι ανακοινώσεις των ΕΠΑΛ για τομείς και ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από το νέο σχολικό έτος, φέρνουν σε αντίπαλα «στρατόπεδα» τα λύκεια, με μήλο της έριδος τις ίδιες τις ειδικότητες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η κατάργηση 46 τομέων και ειδικοτήτων από την επαγγελματική εκπαίδευση, μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι, αποδεκάτισε από μαθητικό πληθυσμό ΕΠΑΛ της Μαγνησίας. Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν μαθητές και να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους, κάποια ΕΠΑΛ φαίνεται ότι διαφημίζουν ειδικότητες που όμως λειτουργούν κατ’ αποκλειστικά σε άλλα επαγγελματικά λύκεια της πόλης.

Η διαμάχη προς… άγραν μαθητών, έχει ήδη ξεσπάσει. Το 3ο ΕΠΑΛ του Βόλου, που προανήγγειλε τη λειτουργία ομάδας προσανατολισμού ναυτιλιακών επαγγελμάτων, προκάλεσε την αντίδραση της διεύθυνσης του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, όπου λειτουργεί ναυτιλιακός τομέας διαρκώς αναπτυσσόμενος.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, φρόντισε να ανακοινώσει τους τομείς που λειτουργούν κατ’ αποκλειστικότητα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, «μαρτυρώντας» την υποβόσκουσα διαμάχη.

Αντιδράσεις όμως σημειώθηκαν και από πλευράς του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, που επίσης εμφανίζεται να θίγεται από ανακοίνωση άλλου επαγγελματικού λυκείου για τη λειτουργία κατεύθυνσης πληροφορικής.

Μεταξύ των επαγγελματικών λυκείων του πολεοδομικού συγκροτήματος, επικρατεί αναβρασμός. Διευθυντές ΕΠΑΛ υπογραμμίζουν ότι η πρώτη τάξη των ΕΠΑΛ είναι κοινή και ότι στη συνέχεια, οι μαθητές, ανάλογα με τον τομέα ή την ειδικότητα που θέλουν να ακολουθήσουν μπορούν να κάνουν μεταγραφή στο αντίστοιχο επαγγελματικό λύκειο.

Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι κάθε ΕΠΑΛ διαθέτει συγκεκριμένες ειδικότητες, τις οποίες υποστηρίζει με υποδομές και κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό, εφιστώντας την προσοχή σε μαθητές και γονείς για το ποιο ΕΠΑΛ θα επιλέξουν ανάλογα με τον τομέα και ειδικότητα που επιθυμούν να ακολουθήσουν.

Ειδικότητες στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου, για το σχολικό έτος 2014 – 2015, θα λειτουργήσουν:

Στην α’ τάξη οι ομάδες προσανατολισμού

-Γεωπονίας, τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής

-Τεχνολογικών εφαρμογών

-Διοίκησης και οικονομίας

-Ναυτιλιακών επαγγελμάτων

Στη β’ τάξη οι τομείς με τις αντίστοιχες ειδικότητες:

Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής με τις Ειδικότητες

-Τεχνικών Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

-Τεχνικών Δασοπονίας Φυσικού Περιβάλλοντος

-Τεχνικών Ζωικής Παραγωγής

-Τεχνικών Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

-Τεχνικών Φυτικής Παραγωγής

Τομέας Περιβάλλοντος Και Φυσικών Πόρων με τις Ειδικότητες

-Τεχνικών Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρρύπανσης

-Τεχνικών Διαχείρισης και Ανακύκλωσης

Στη γ’ τάξη θα λειτουργήσει:

Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής με τις Ειδικότητες:

-Εργων Τοπίου και Περιβάλλοντος

-Ασύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας

-Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου