ΤΟΠΙΚΑ

Ιταλοί εξετάζουν τη σύνδεση ~ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ – ΣΜΥΡΝΗΣ

ιταλοί-εξετάζουν-τη-σύνδεση-ενδιαφερ-454511

Η πρόταση του ΟΛΒ συζητείται στο ελληνοτουρκικό forum στη Μυτιλήνη

Μεταφορικές εταιρείες της Ιταλίας δείχνουν ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου – Σμύρνης το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο των επαφών της ΟΛΒ Α. Ε. με εκπροσώπους του τούρκικου επιμελητηρίου, συντάχθηκε μελέτη που τεκμηριώνει ότι η σύνδεση Βόλου – Σμύρνης είναι η συντομότερη διασύνδεση Ευρώπης – Ασίας για τη μεταφορά φορτίων από την Ασία προς την Ιταλία και την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο της σύνδεσης που συζητείται εδώ και δύο χρόνια μεταξύ του ΟΛΒ και εκπροσώπων της τούρκικης πόλης εξετάζουν τώρα και ιταλικές εταιρείες κρίνοντας την πρόταση εφικτή, ρεαλιστική και βιώσιμη.

Οι εξελίξεις για την ακτοπλοϊκή, θα συζητηθούν σήμερα Παρασκευή, 20 Ιουνίου, σε συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου της τουρκικής πόλης και ο αντιπρόεδρος της ΟΛΒ Α.Ε. Σ. Αναγνώστου, στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού forum για το εμπόριο και τις μεταφορές.

Η συζήτηση για την πρόταση και τη σχετική μελέτη που εκπόνησε ο ΟΛΒ και έχει κατατεθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη, γίνεται με αφορμή το ενδιαφέρον που επέδειξαν το τελευταίο διάστημα εταιρείες από την Ιταλία, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, η οποία μειώνει σημαντικά το κόστος μεταφοράς προϊόντων από την Ασία προς την Ιταλία και την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΟΛΒ σημειώνεται: «Η πρόταση είχε συζητηθεί, με εκπροσώπους της τουρκικής πόλης, σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει, ο πρόεδρος της ΟΛΒ Α. Ε. κ. Γ. Πρίγκος, στη Σμύρνη, πριν από δύο, περίπου, χρόνια και είχε αποφασιστεί η σύνταξη σχετικής μελέτης, το οποίο και έγινε. Από τότε πραγματοποιήθηκαν αρκετές επαφές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν το τελευταίο διάστημα μεταφορικές εταιρείες της Ιταλίας, οι οποίες σε επικοινωνία με εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, δήλωσαν πως θεωρούν το ενδεχόμενο της σύνδεσης εφικτό, βιώσιμο και το εξετάζουν σοβαρά».

Η μελέτη

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε. στο πλαίσιο της στρατηγικής του ανάπτυξης ολοκλήρωσε την μελέτη βιωσιμότητας, για την θαλάσσια σύνδεση Βόλου Σμύρνης, τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου: «Η μελέτη δείχνει πως η σύνδεση Βόλου – Σμύρνης αποτελεί τη συντομότερη διαδρομή διασύνδεσης Ευρώπης και Ασίας, ενώ δημιουργεί και χερσαία σύνδεση με τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας (πρωινή άφιξη στο Βόλο από Σμύρνη και νυχτερινή αναχώρηση από Πάτρα ή Ηγουμενίτσα προς Ιταλία και το αντίστροφο).

Παράλληλα, αποτελεί δίαυλο διακίνησης εμπορευμάτων προς κεντρική, ανατολική και δυτική Τουρκία, όπως και προς Ιράν, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και αλλού.

Σύμφωνα με τη μελέτη η σύνδεση Βόλου – Σμύρνης μειώνει σημαντικά το χρόνο, ώστε τα πλοία να κάνουν περισσότερα δρομολόγια καθώς και τα κόμιστρα των φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρονται με τα πλοία.

Η σύνδεση προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης πλοίων ΡΟ – ΡΑΧ (συνδυασμένων μεταφορών) με αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών λόγω της μεταφοράς επιβατών σε καμπίνες, στους οποίους θα παρέχονται διάφορες υπηρεσίες (καζίνο, dutyfree) και τα οποία θα μπορούν να εκτελούν και διήμερες κρουαζιέρες με μεταφορά τουριστών προς και από το Βόλο.

Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα εκτέλεσης εβδομαδιαίων κυκλικών κρουαζιέρων με προτεινόμενη διαδρομή: Πειραιάς – Βόλος – Θεσσαλονίκη – περίπλους Αγίου Ορους – Καβάλα – Τσανακαλέ – Κωνσταντινούπολη – Σμύρνη, ενώ εναλλακτικά ως λιμάνι αφετηρίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Κωνσταντινούπολη.

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα, η μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των εμπορευμάτων πραγματοποιείται μέσω της διώρυγας της Κορίνθου ή παρακάμπτοντας την Πελοπόννησο, με μεγάλο κόστος λόγω του χρόνου που απαιτείται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου