ΤΟΠΙΚΑ

Ποιος επιτέλους θα το καταργήσει;

ποιος-επιτέλους-θα-το-καταργήσει-851206

Οι «κολονέλοι» της δικτατορίας εφηύραν τον «νόμο περί ευθύνης υπουργών» για να γλιτώσουν από τις ποινικές ευθύνες για όσα διέπραξαν κατά την άσκηση της εξουσίας, πέρα από την εσχάτη προδοσία.
Οι «εκσυγχρονιστές» του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας φρόντισαν ώστε με την αλλαγή του Συντάγματος, να περιλάβουν στο άρθρο 86 (εισήγηση Πετσάλνικου) την πιο κατάπτυστη διαδικασία παραγραφής.
Τώρα μπορώ να κατανοήσω καλύτερα το μένος ορισμένων εναντίον του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου κ. Σανιδά. Διότι τόλμησε να ζητήσει από την ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου –χωρίς, φευ, ανταπόκριση- κατά την δίκη της ΔΕΚΑ για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, να κηρύξουν ως αντισυνταγματικό τον νόμο που παραγράφει μέσα σε μια το πολύ πενταετία –ή και πολύ νωρίτερα αν έχουν γίνει δύο φορές πρόωρες εκλογές.
Ας θυμηθούμε τη φράση του:
«Εξακολουθεί να κρατεί η αντίληψη στη χώρα μας ότι η φύση του θεσμού της ποινικής ευθύνης υπουργών είναι προεχόντως πολιτική, ενώ αληθώς είναι αμιγώς ποινική».
Γιατί δηλαδή είναι πολιτική και όχι ποινική η ευθύνη κάποιου, που είτε εκβιάζοντας προμηθευτές του δημοσίου, είτε αποδεχόμενος της ανήθικες προτάσεις τους, διαπράττει σωρεία ποινικών αδικημάτων, με πρώτα αυτά της δωροδοκίας και της απιστίας;
Αυτό που αναρωτήθηκε ο κ. Σανιδάς είναι στο στόμα όλων των πολιτών:
“Γιατί ο απλός πολίτης μπορεί και πρέπει να τελεί επί πολλά έτη υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας ποινικής δίκης και δεν μπορεί και δεν πρέπει να τελεί ένας υπουργός;»
Δυστυχώς με τα παιγνίδια των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και τη… συντεχνιακή ομοψυχία περί του ασυμβίβαστου, χάθηκε η ευκαιρία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Γι’ αυτό είναι υποκριτικές οι κραυγές για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να αποφασίσει η Βουλή δυο φορές με απόλυτη πλειοψηφία (180 βουλευτές) για την παραπομπή κάποιου. Επομένως το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσει ως… πλυντήριο, με κάθε κόμμα να βγάζει δικό του ψήφισμα, όπως έχει γίνει τόσες φορές.
Αν θέλετε, κ. Πρόεδρε, την καθαρότητα του δημοσίου βίου, καταργήστε αυτό το έκτρωμα. Και προχωρήστε στις μονοεδρικές περιφέρειες.
Τα υπόλοιπα είναι «περί διαγραμμάτων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου