ΤΟΠΙΚΑ

Ανεργία, ανασφάλεια, ακρίβεια

ανεργία-ανασφάλεια-ακρίβεια-851206

Η ανεργία, η οικονομική κατάσταση και η ακρίβεια είναι από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου.
Ειδικότερα, σε ερώτηση για το ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή την περίοδο, οι Έλληνες απαντούν ότι τους απασχολεί περισσότερο η ανεργία (40% +7% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και η οικονομική κατάσταση (40% -2%), ενώ ακολουθεί η ακρίβεια (33% -1%). Τους Έλληνες απασχολούν ακόμη οι συντάξεις (21%), η εγκληματικότητα (14%) και η υγεία (13%).
Σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 39% των Ελλήνων απαντούν ότι «η ζωή τους σε γενικές γραμμές θα βελτιωθεί», το 21% δηλώνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και το 40% ότι θα παραμείνει ή ίδια. Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες, το 20% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί (-9% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), το 35% ότι θα επιδεινωθεί (+13%) και το 45% ότι θα παραμείνει η ίδια (-4%).
Όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 10% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί, το 65% ότι θα επιδεινωθεί και το 25% ότι κατάσταση θα παραμείνει η ίδια. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση της απασχόλησης τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 7% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί, το 66% ότι θα επιδεινωθεί και το 27% ότι θα παραμείνει η ίδια.
Σε γενικές γραμμές το 25% των Ελλήνων θεωρούν ότι αυτήν την περίοδο «τα πράγματα στη χώρα τους κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» (μείωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), ενώ το 56% εκτιμά ότι «τα πράγματα στη χώρα τους κινούνται προς λάθος κατεύθυνση» (αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).
Τέλος, σε ερώτηση για το βαθμό εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της χώρας, το 34% των Ελλήνων δηλώνει ότι «τείνει να την εμπιστεύεται» (μείωση 12% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 66% ότι «τείνει να μην την εμπιστεύεται» (αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

Αλλους 12 μήνες κρίση

Η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009, οπότε θα υπάρξουν και τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin.
Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιπτώσεις και στην ελληνική, με επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης (μεταξύ 3,3% και 3,4%), οι οποίοι πάντως εξακολουθούν να είναι διπλάσιοι από εκείνους του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου