ΤΟΠΙΚΑ

Ζημιές σε 500 στρέμματα ~ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΥΤΟΨΙΑ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΟ ΠΟΥΡΙ

ζημιές-σε-500-στρέμματα-μετα-απο-χθεσινη-455933

Υπέστησαν οι μηλοκαλλιέργειες μετά την τελευταία χαλαζόπτωση

Απογοητευτικός ήταν ο χθεσινός πρώτος απολογισμός των γεωπόνων του ΕΛΓΑ στο Πουρί έπειτα από την τελευταία χαλαζόπτωση που έπληξε σημαντικά τις μηλοκαλλιέργειες, καθώς εκτίμησαν ότι έχουν υποστεί ζημιά περίπου 500 στρέμματα κυρίως στις περιοχές «Δέντρα» και «Βλαχοχώραφα».

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Σύμφωνα με τους παραγωγούς τα μήλα που έχουν υποστεί ζημιές θα πουληθούν σε πολύ χαμηλή τιμή ενώ τα μήλα που δεν είναι πλέον εμπορεύσιμα θα δοθούν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς για χυμοποίηση.

«Σήμερα (χθες) έγινε η πρώτη εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα μήλα μας από το χαλάζι, από γεωπόνους του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκαν την περιοχή. Δυστυχώς φέτος η χρονιά δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε για την παραγωγή μας», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου κ. Δημήτρης Χιώτης.

Οι αιτήσεις από τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά μπορούν να κατατίθενται στον Αγροτικό Σύλλογο Πουρίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής από τον ΕΛ.ΓΑ, ο ασφαλισμένος του οποίου ζημιώθηκαν οι καλλιέργειες, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της συνολικής παραγωγής που περίμενε να συγκομίσει από κάθε αγροτεμάχιο κατ΄ είδος καλλιέργειας, έχει υποχρέωση μέσα σε 15 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο, να υποβάλει, ο ίδιος ή με τρίτο πρόσωπο, τη δήλωση ζημιάς στον Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. του Δήμου στην αγροτική περιοχή όπου βρίσκονται τα αγροτεμάχια. Η δήλωση ζημιάς που υποβάλλεται μετά την περίοδο της προθεσμίας των 15 ημερών, δε λαμβάνεται υπόψη.

Τέλος χθες μαζί με το κλιμάκιο των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές, παραβρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ν. Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Πατής Κουτσάφτης και ο προϊστάμενος διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Μαγνησίας κ. Νίκος Λιάνος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου