ΤΟΠΙΚΑ

Με αφορμή το νέο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ.

με-αφορμή-το-νέο-φιάσκο-της-ελ-ασ-851206

Το νέο φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο της Κρήτης με τους χασισοκαλλιεργητές, όπου χαροπαλεύει ένας από τους τρεις αστυνομικούς, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα ετοιμότητας των αντρών και των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Το πρόβλημα έχει και τοπικές διαστάσεις. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, αφού είναι πανελλαδικό. Και το πρόβλημα, τόσο τοπικά, όσο και πανελλαδικά, έγκειται στο γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην κάλυψη των προβλεπόμενων από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Αριθμός που υπολείπεται σημαντικά και που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων όχι μόνον της περιφέρειας, αλλά και μέσα στα αστικά κέντρα της Μαγνησίας.
Είναι νωπή άλλωστε η έκκληση του Δημάρχου Νέας Ιωνίας, που εξαναγκάστηκε να καλέσει στο γραφείο του την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και να τους ζητήσει τη συνδρομή για τη δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Μαγνησίας, που στα διοικητικά της όρια δεν έχει ούτε ένα Αστυνομικό Τμήμα. Αυτή τη στιγμή η Νέα Ιωνία, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία, απαριθμεί 50.000 κατοίκους, πληθυσμός που την κατατάσσει στην πέμπτη θέση ανάμεσα στις θεσσαλικές πόλεις, αμέσως μετά τις αντίστοιχες πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών. Και όμως ο Βασίλης Κιός, ένας άνθρωπος που γνωρίζει και λόγω εντοπιότητας ότι το αίτημα του Δημάρχου είναι λογικό, σήκωσε τα χέρια ψηλά. Δεν έχω άτομα, ήταν η απάντηση του Αστυνομικού Διευθυντή. Και δεν έχει άδικο. Οι κενές θέσεις είναι πάρα πολλές και τα συνεχή διαβήματα της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας τα τελευταία χρόνια για νέο αίμα στην τοπική Αστυνομία, σε μία περίοδο μάλιστα όπου οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί, πέφτουν συνεχώς στο κενό, χωρίς να βρίσκουν καμία ανταπόκριση από την πλευρά του αρμόδιου πρώην Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, που τους τελευταίους μήνες απορροφήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το ίδιο και χειρότερο συμβαίνει και με την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΛ.ΑΣ., όπου οι περισσότεροι αστυνομικοί από δική τους φιλοτιμία και επαγγελματική αξιοπρέπεια, με δικά τους πολλές φορές έξοδα, προσπαθούν να εξασκηθούν για να είναι στοιχειωδώς επαρκείς στην αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων.
Εν κατακλείδι, αν σημειώνουμε τις ελλείψεις στην ΕΛ.ΑΣ, είναι γιατί ανάλογες ελλείψεις, με σοβαρές επιπτώσεις στην απρόσκοπτη λειτουργία τους, εντοπίζονται σε πολλούς καίριους τομείς της κρατικής μηχανής. Για παράδειγμα, εκτός από την ΕΛ.ΑΣ, χρόνιες είναι οι διαμαρτυρίες και για την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο του Βόλου, σε ορισμένες υπηρεσίες της Νομαρχίας (π.χ. Διεύθυνση Εμπορίου, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών κ.α.) ή των Δήμων (Δημοτική Αστυνομία, Καθαριότητα κλπ.). Δεν μπορούν αυτές οι ελλείψεις να αντιμετωπιστούν μια για πάντα; Θα πρέπει πάντα να τις θυμόμαστε, όταν η επικαιρότητα αναδεικνύει πρόσκαιρα τις παρενέργειες από τις παραπάνω ελλείψεις, για να τις ξεχάσουμε πάλι την επόμενη μέρα; Μα είναι εικόνα σοβαρού κράτους αυτή;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου