ΤΟΠΙΚΑ

Κρίσιμες καταθέσεις για την υπόθεση Siemens

κρίσιμες-καταθέσεις-για-την-υπόθεση-siemens-851206

Καταιγισμός εξελίξεων σε σχέση με την υπόθεση Siemens αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, καθώς πληθώρα ατόμων που συνδέονται με το σκάνδαλο καλούνται να περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.
Χθες κατέθεσαν συμπληρωματικά ένας από τους υπόπτους στην υπόθεση, ο επιχειρηματίας που φέρεται να συνδέεται με το λογαριασμό των 3,3 εκατομμυρίων μάρκων από τα ταμεία της Siemens. Οι επτά συνδικαιούχοι των λογαριασμών, μέσω των οποίων διακινήθηκε το ποσό του ενός εκατομμύριου μάρκων, που επίσης είχαν κληθεί σήμερα για κατάθεση, ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για τη δικογραφία.
Σήμερα στο γραφείο του Εισαγγελέα έχει κληθεί ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει 48ωρη προθεσμία και θα απολογηθεί μέσω υπομνήματος. Στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί προβληματισμός. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε το αίτημά του για Εξεταστική Επιτροπή και δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, αλλά και με πρακτικές που αδικούν την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της σύστασης Εξεταστικής στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη διαπιστώσει ενοχοποιητικά στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.
Καταθέσεων συνέχεια
Τα επτά πρόσωπα που φέρονται ότι ενεπλάκησαν μέσω ισάριθμων τραπεζικών λογαριασμών στη διακίνηση του ενός εκατομμυρίου μάρκων -ποσό το οποίο σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τσουκάτος διοχετεύτηκε ως οικονομική ενίσχυση στο ΠΑΣΟΚ – είναι όλα, σύμφωνα με πληροφορίες, συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του οδηγού του κ. Τσουκάτου.
Ενώπιον του Εισαγγελέα θα βρεθεί την Τετάρτη κι ένα όγδοο άτομο, ο στενός συνεργάτης του κ. Τσουκάτου, που εμφανίζεται είτε ως αποκλειστικός δικαιούχος είτε ως συνδικαιούχος των επτά λογαριασμών.
Την ίδια ημέρα έχουν κληθεί για συμπληρωματικές καταθέσεις ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάς Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο πρώην σύμβουλος του πρώην υπουργού Μεταφορών Αναστάσιου Μαντέλη, ο οποίος φέρεται ως ο συντάκτης σημειώματος με το οποίο δίνονταν οδηγίες σε ποιους λογαριασμούς πρέπει να κατατεθούν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας, καθώς και πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens, ο οποίος καλείται να επισκεφθεί για τρίτη φορά το γραφείο του Εισαγγελέα, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις.
Μέσα στην εβδομάδα θα καταθέσουν στον Εισαγγελέα και ο πρώην Οικονομικός Διευθυντής του Ταμείου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός και η Ταμίας Δήμητρα Παπαχρήστου.

Θ. Ρουσόπουλος

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σε ερώτηση αν ο κ. Καραμανλής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης ή μετά την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης, δήλωσε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι πάγια και διαχρονική και πως είναι σαφές αυτό που είπε ο πρωθυπουργός και δεν χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση.
«Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει, όπως και γίνεται, να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα απρόσκοπτα και να πληροφορηθούμε όλες τις πτυχές του θέματος. Να τεθούν υπό το πνεύμα και γράμμα του νόμου οι παραβάτες και να έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες την απόλυτη βεβαιότητα πως σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση, αυτή η λογική μας διέπει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χατζηγάκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύσταση εξεταστική επιτροπής για την υπόθεση Siemens «ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι» αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης. «Εάν προκύψουν από τις ανακρίσεις αυτές συγκεκριμένα ενοχοποιητικά στοιχεία για σαφείς ευθύνες πολιτικών προσώπων και παραπεμφθεί ο φάκελος στη Βουλή και εφόσον τελειώσει το στάδιο της μυστικότητας της διαδικασίας, δεν θα αρνηθούμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι».

Κ. Σκανδαλίδης

«Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα μείνουν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση Siemens», ανέφερε χτες από τις Σέρρες το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, στάθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου