ΤΟΠΙΚΑ

Ν.Δ. και ΚΚΕ …στη σέντρα ~ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ

ν-δ-και-κκε-στη-σέντρα-για-το-δημο-βολ-458003

Από το Μ. Πατσιαντά που τους κατανόμασε ως υπεύθυνους για την εκλογική του ήττα

Η Ν.Δ, που κατηγορείται ευθέως ότι συντάχθηκε με τις δυνάμεις της Χρυσής Αυγής, με σκοτεινά συμφέροντα και όσους θεωρούν «λάφυρο» το Δήμο Βόλου, αλλά και το ΚΚΕ για τη στάση ουδετερότητας που επέλεξε στο δεύτερο γύρο, φέρουν το κύριο βάρος της ευθύνης για την ήττα των Δρόμων Συνεργασίας στο Δήμο Βόλου. Αυτό επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της παράταξης, μία μέρα μετά την «κλειστή συνέλευση» στο δημαρχείο όπου έγινε η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, από την οποία ωστόσο απουσιάζει η αυτοκριτική για λάθη και αδυναμίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

«Υπό το κράτος» της ήττας και της απώλειας του Δήμου Βόλου πραγματοποιήθηκε σε «στενό οικογενειακό κύκλο», καθώς δεν επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων, η πρώτη μετεκλογική συνέλευση των Δρόμων Συνεργασίας με υποψήφιο δήμαρχο το Μαργαρίτη Πατσιαντά.

Στη συνέλευση στην οποία έδωσαν το παρόν τα περισσότερα από τα μέλη και τους φίλους της δημοτικής παράταξης, ο επικεφαλής του συνδυασμού και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Βόλου από 1ης Σεπτεμβρίου Μαργαρίτης Πατσιαντάς, έκανε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και παράλληλα παρουσίασε, όπως και αρκετά από τα μέλη του συνδυασμού, προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής παράταξης την επόμενη 5ετία.

Ο κ.. Μαργαρίτης Πατσιαντάς αναφερόμενος στους λόγους που οι Δρόμοι Συνεργασίας δεν κατάφεραν να κόψουν πρώτοι το νήμα στη δεύτερη Κυριακή και να είναι η νέα δημοτική αρχή από το Σεπτέμβριο στο Δήμο Βόλου, επικεντρώθηκε κυρίως στον αντίπαλο συνδυασμό του κ. Αχιλλέα Μπέου και όχι στα λάθη που έγιναν από τους «Δρόμους Συνεργασίας» σε μία προσπάθεια να μην ενισχυθούν αντιπολιτευτικές φωνές εκ μέρους μελών και φίλων της παράταξης, εάν και δεν έλλειψε η κριτική από στελέχη όπως ο Γ. Μολοχίδης, ο Ν. Χαυτούρας κ.α .

Το ίδιο ύφος και η ανακοίνωση της παράταξης που εκδόθηκε χθες το βράδυ όπου δεν υπάρχει καμία νύξη περί λαθών και αδυναμιών παρά επισημάνσεις για την εκλογική υπεροχή της πρώτης Κυριακής συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το ποσοστό του 2010.

Πυρά κατά Ν.Δ. αλλά και ΚΚΕ

Ο κ. Πατσιαντάς φέρεται να επισήμανε με έμφαση ότι οι Δρόμοι Συνεργασίας έδωσαν έναν ανοιχτό και δυνατό αγώνα προκειμένου να αναδείξουν τις δυνάμεις του λαϊκισμού στην πόλη και ότι μέχρι ενός βαθμού το πέτυχαν στην πορεία προς το δεύτερο γύρο, όμως όπως φέρεται να παρατήρησε ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος Βόλου υπήρξαν δυνάμεις που στράφηκαν υπέρ του κ. Μπέου με αποτέλεσμα τελικά η μάχη να γείρει υπέρ του. Αναφέρθηκε μάλιστα στην παράταξη της Ν.Δ. υπογραμμίζοντας ότι τόσο η κ. Ζέττα Μακρή όσο και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που στήριξαν στον πρώτο γύρο τον Μιχάλη Μιτζικό, τελικά επέλεξε να στηρίξει το συνδυασμό του κ. Μπέου και άφησε αιχμές για το ρόλο που διαδραμάτισαν υπογείως κορυφαία τοπικά στελέχη όπως η κ. Μακρή αλλά και της ΝΟΔΕ με τη στάση τους ειδικά μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Αιχμές αφέθηκαν και για τη στάση του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο καθώς όπως εκτιμήθηκε επιλέχτηκε το λευκό απέναντι στον Αχ. Μπέο.

«Στο Β΄ γύρο, σύσσωμη σχεδόν η τοπική Ν.Δ., με σύνθημα «καλύτερα ο Μπέος, παρά ο Συριζαίος» (Ζέττα Μακρή κ.α.), δεν δίστασε να συνταχθεί με δυνάμεις της Χρυσής Αυγής, με σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα και άλλους που θεωρούν λάφυρο το Δήμο Βόλου.

Στην ιστορία θα μείνει επίσης και η ισοπεδωτική θέση του ΚΚΕ «Τι Μπέος, τι Πατσιαντάς» που εγκλώβισε ψηφοφόρους και αύξησε στην τελική αναμέτρηση προς όφελος του πρώτου συνδυασμού, τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση.

Στη συνέλευση επίσης αναφορά έγινε στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπέος όπως τονίστηκε από τον κ. Πατσιαντά εκμεταλλεύθηκε την προηγούμενη ανάμιξή του στα ποδοσφαιρικά πράγματα με τον Ολυμπιακό Βόλου καθώς όπως τονίστηκε εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται πως αυτό λειτούργησε ενισχυτικά υπέρ του και ότι εξαρχής είχε προσδώσει μία δυναμική στο συνδυασμό του που δεν ήταν δυνατό να καταγραφεί σε απόλυτο επίπεδο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκφράστηκε όμως στην κάλπη, δημιουργώντας μία «διαφορά ασφαλείας» που στο δεύτερο γύρο παρά το «μέτωπο» που δημιουργήθηκε απέναντι στον κ. Μπέο, δεν κατέστη δυνατό να ανατραπεί.

Ο κ. Πατσιαντάς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι το ψηφοδέλτιο των Δρόμων Συνεργασίας σε αυτή την προεκλογική μάχη πέτυχε να πείσει τους πολίτες να εμπιστευθούν τις δυνάμεις που αντιστάθηκαν στις μνημονιακές πολιτικές κόντρα σε όσους δεν συγκρούστηκαν μαζί τους ενώ επίσης φέρεται να διαβεβαίωσε τα μέλη της δημοτικής παράταξης ότι «οι Δρόμοι Συνεργασίας» θα συνεχίσουν εξίσου δυναμικά αλλά και πιο σθεναρά την άσκηση δημοτικού ελέγχου από το Σεπτέμβριο απέναντι στη νέα δημοτική αρχή.

Κριτική εκ των έσω

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης το λόγο πήραν αρκετά μέλη του συνδυασμού από τους εκλεγμένους και μη, για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι έθεσαν ζητήματα τακτικής για το πώς λειτούργησε ο συνδυασμός κατά τη διάρκεια όλης της προεκλογικής περιόδου αλλά κυρίως μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, με ορισμένους να θέτουν ζητήματα για την εκφορά του πολιτικού λόγου και τις «συμμαχίες» που δημιουργήθηκαν και εξέπεμπαν λάθος πολιτικά μηνύματα προς τους πολίτες του Βόλου, επικεντρώνοντας κυρίως την κριτική τους σε δηλώσεις που έγιναν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπέρ του συνδυασμού και οι οποίες κατά την κρίση τους έκαναν κακό αλλά και στον τρόπο με τον οποίο έγινε «το κάλεσμα» το βράδυ της πρώτης Κυριακής προς τους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών που έμειναν εκτός.

Αρκετοί εξάλλου από τα μέλη της παράταξης που πήραν το λόγο φέρεται να ζήτησαν να συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις τουλάχιστον κάθε δίμηνο προκειμένου να συζητιούνται τα ζητήματα που αφορούν στην πόλη και να λαμβάνονται όπου κρίνεται απαραίτητο συλλογικές αποφάσεις για την χάραξη της πολιτικής που θα ακολουθεί η παράταξη ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό θα ζητηθεί όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα γραφείο για την παράταξη στο δημαρχείο, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως μείζονος μειοψηφίας πλέον από το Σεπτέμβριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου