ΤΟΠΙΚΑ

23 άτομα στο εδώλιο

23-άτομα-στο-εδώλιο-458928

Για σήμερα έχει προσδιοριστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η δίκη του πρώην δημάρχου Αγριάς Θωμά Παπαευθυμίου και 22 κατοίκων της Αγριάς, με την κατηγορία της υποβάθμισης περιβάλλοντος από κοινού κατ’ εξακολούθηση και παράβασης καθήκοντος επιπρόσθετα για τον πρώην δήμαρχο.

Η υπόθεση αφορά σε θαλάσσια ρύπανση, το 2010, από κατοικίες συγκροτήματος στην περιοχή του Σουτραλί, μετά από παράνομες συνδέσεις αποχέτευσης με το δίκτυο Αγριάς, σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, αλλά και τα εκτενή δημοσιεύματα το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς.

Η ρύπανση και οι παράνομες συνδέσεις είχαν προκαλέσει τότε πόλεμο δηλώσεων μεταξύ της δημοτικής αρχής Αγριάς και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με αρμόδια αντινομάρχη των περιβαλλοντικών θεμάτων τη Νατάσα Οικονόμου.

Η Νομαρχία είχε επιβάλει πρόστιμο 60.000 ευρώ στο δήμο για ρύπανση της θάλασσας, ο οποίος είχε αντιδράσει υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ενέργεια «εμπάθειας και συκοφαντίας σε βάρος της Αγριάς».

Δειγματοληψίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας είχαν δείξει σοβαρή επιβάρυνση των υπογείων υδάτων από το συγκρότημα των κατοικιών.

Η αυτοψία διενεργήθηκε ύστερα από καταγγελία για τη σύνδεση του βόθρου λυμάτων του συγκροτήματος κατοικιών με τον αγωγό ομβρίων υδάτων στο Σουτραλί, αλλά και μετά από σχετικό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών.

Στο συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από αυτοτελείς κατοικίες, διαπιστώθηκε ότι, ανά δύο ή τρεις, διαθέτουν σύστημα βόθρων, ενώ εντός του συγκροτήματος έχει κατασκευαστεί ένα φρεάτιο, το οποίο συνδέθηκε μέσω τεχνικού έργου με το δημόσιο αγωγό ομβρίων που καταλήγει στη θάλασσα.

Ως αντιπλημμυρικό παρουσίασε το φρεάτιο ο διαχειριστής του συγκροτήματος, υποστηρίζοντας ότι κατασκευάστηκε για τη συλλογή των υπόγειων υδάτων, σε ημέρες ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα.

Ενήμερος για το έργο του φρεατίου δήλωσε ο δήμαρχος Αγριάς, ενώ ο διαχειριστής ενημέρωσε ότι είχε πραγματοποιηθεί δειγματοληψία των υδάτων του φρεατίου και τα αποτελέσματα είχαν σταλεί στο δήμο.

Οι χημικές αναλύσεις δειγμάτων, όμως, από το φρεάτιο μέσα στο συγκρότημα, από το φρεάτιο ομβρίων στο δρόμο με το οποίο είχε γίνει η σύνδεση και από την έξοδο του αγωγού ομβρίων στη θάλασσα, έδειξαν σοβαρή επιβάρυνση.

Β. ΣΑΜ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου