ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνω το κέφι μου, δημιουργώντας...

Τελευταία ενημέρωση: 2008-06-22, 00:00:00
Τραγούδια από τη μέχρι τώρα δημιουργική του πορεία θα ερμηνεύσει ο Λάκης Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου. Ο Λάκης “με τα ψηλά ρεβέρ” πρωταγωνιστεί μουσικά στην συναυλία που συνδιοργανώνεται από τον ΚΟΔΒ και το ΚΕΘΕΑ – ΠΙΛΟΤΟΣ (Θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας εξαρτημένων ατόμων), δίνοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία το “παρών” σε μια βραδιά με ιδιαίτερα κοινωνικό χαρακτήρα. “Της νύχτας τα ηχεία” θα στείλουν προς κάθε κατεύθυνση δυνατά μηνύματα ελπίδας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών κι όπως υπογραμμίζει ο δημοφιλής δημιουργός “πρέπει να υπάρχει διαρκής επιφυλακή και έντονη προτροπή στα παιδιά μας να προσέχουν”.
Εχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες επιτυχίες που σφράγισαν το ελληνικό μουσικό στερέωμα, ο πάντα χαμηλών τόνων δημιουργός με την δυνατή συνθετική φωνή, συνεχίζει να πειραματίζεται, να ακολουθεί νέες κατευθύνσεις με κέντρο βάρους την ροκ. Εν μέσω περιοδείας και εν αναμονή της εμφάνισης στο Βόλο, καταθέτει με σαφήνεια τις θέσεις και τις σκέψεις του στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ”, υπογραμμίζοντας ότι “ο πραγματικός καλλιτέχνης φαίνεται στο πέρασμα του χρόνου”. Οι μουσικές δημιουργίες που φέρουν την συνθετική του σφραγίδα μαρτυρούν αναμφίβολα του λόγου το αληθές και συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η πεμπτουσία της δημιουργίας δεν πρέπει να έχει ως κίνητρο το εμπορικό κέρδος αλλά την προσωπική έκφραση που πάντα αγγίζει το κοινό, όταν κατατίθεται από καρδιάς.

-Ποια ακούσματα ή εκπλήξεις “κρύβουν” για τους φιλόμουσους “τα ηχεία της νύχτας”;

Κρύβουν μια πολύ καλή συνεργασία με την Κρινιώ Νικολάου, την οποία αγαπάμε πολύ, έχει πολύ ωραία φωνή και γράφει ωραία τραγούδια, αλλά και με πολύ ταλαντούχους συντελεστές. Ως αναφορά το δικό μας πρόγραμμα θα ερμηνεύσω τραγούδια από τον τελευταίο μου δίσκο “Της νύχτας τα ηχεία”, επιλογές από διάφορα σατιρικά τραγούδια μου κι επειδή έχω πολύ καλούς τραγουδιστές στο συγκρότημα που είναι μαζί μου, θα ερμηνεύσουν γνωστά μου τραγούδια όπως το “Παλτό”, “Και θα χαθώ”, διάφορα τραγούδια μου καθώς και μια σειρά από ροκ δημιουργίες όπως είναι η “Μενεξεδιά”, “Σε ζητάω”, “Γυριστρούλα”, “Κουρσάρος” και πολλά ακόμη, τα οποία έχω τραγουδήσει στο παρελθόν.

-Εμφανίζεστε σε μια αγαπημένη πόλη όπως ο Βόλος, όπου έχετε πολλούς φίλους και δεσμούς καρδιάς...

Βέβαια, ο Βόλος είναι αγαπημένος προορισμός για όλους, όχι μόνο για μένα. Είναι μια αγαπημένη περιοχή για όλο τον κόσμο ο Βόλος, επειδή συνδυάζει θάλασσα και βουνό. Τα ’χει όλα ως περιοχή και καλούς ανθρώπους, πάνω απ όλα.

-Η συναυλία της ερχόμενης Πέμπτης είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες εμφανίσεις σας, έχει έντονα κοινωνικό χρώμα και είναι αφιερωμένη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ναρκωτικών...

Εκαναν πολύ καλά οι διοργανωτές της συναυλίας που την πραγματοποιούν. Πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες κατά των ναρκωτικών, αλλά πρέπει να το θυμόμαστε όλο το χρόνο και οι συμβουλές και οι προτροπές μας προς τους νεώτερους, να είναι καθημερινές. Είμαι σίγουρος ότι το κοινωνικό έργο αποδίδει όταν αφιερώνεται μια μέρα γι’ αυτό, αλλά δεν φτάνει τελικά. Πρέπει να υπάρχει επιφυλακή και έντονη προτροπή στα παιδιά μας να προσέχουν. Να προσέχουν το τσιγάρο, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα.

-Η μουσική κι ο στοίχος είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να επικοινωνείτε άμεσα και κατανοητά με το ευρύ κοινό;

Πέρα από αυτό, μια κουβέντα, ένα χαμόγελο, μια κίνηση του προσώπου, μια έκφραση απογοήτευσης από κάποιον γονέα που ζει το δράμα, παίζει το ίδιο σημαντικό ρόλο. Βέβαια όσο πιο γνωστό γίνεται το θέμα, τόσο πιο πολύ μειώνονται οι πιθανότητες κάποιος που το σκέπτεται να το ξεκινήσει. Αναφέρομαι στο τσιγάρο, γιατί αυτό “φέρνει” και τα υπόλοιπα.

-Ως δημιουργός εκφράζετε έντονο προβληματισμό στα τραγούδια σας. Αυτό σημαίνει ότι επεξεργάζεστε μουσικά τα μηνύματα κάθε εποχής;

Συμβαίνει κι αυτό. Αυτά που ζούμε και βλέπουμε, τις ανισότητες που διαπιστώνουμε καθημερινά, δεν μπορεί παρά να μας επηρεάζουν. Κι εμείς που γράφουμε μουσική κι ο καθένας που κάνει με ευαισθησία την δουλειά του, σαφώς επηρεάζονται από τα σύγχρονα προβλήματα. Δεν μου αρέσει να έχω διδακτικό ύφος. Ο,τι λέω είναι απόρροια εμπειρίας και εμπειριών και πολλές φορές μπορώ να σας πω ότι διδάσκομαι κι από τα παιδιά.

-Οσα προαναφέρατε επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την συνθετική διαδικασία;

Απλώς πολλά λέγονται με τον λόγο σήμερα. Υπάρχουν οι εφημερίδες που δίνουν πολλά μηνύματα με τον γραπτό λόγο, ενώ το ίδιο γίνεται και μέσα από την ραπ, που είναι από τα κυρίαρχα είδη μουσικής στην Ελλάδα. Κι από κει δίνονται νοήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν με πιο ποιητικό τρόπο, δανειζόμενοι ένα ποίημα ή φτιάχνοντας ένα ποίημα, το οποίο δεν φεύγει με την μόδα αλλά αντέχει στον χρόνο, όπως π.χ. η ποίηση του Καββαδία ή του Ελύτη, αλλά κι αυτός είναι ένας τρόπος επικοινωνίας κι έκφρασης.

-Μια κι ο λόγος για έκφραση και κατ επέκταση έμπνευση και δημιουργία, δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω προς ποια κατεύθυνση σάς οδηγεί η έμπνευσή σας...

Προσπαθώ να τελειώσω αυτές τις συναυλίες που πραγματοποιώ και νομίζω ότι ο Βόλος είναι η προτελευταία, προκειμένου να κάνω εν συνεχεία μια εγχείρηση κοίλης που επείγει. Με το καλό να συμβεί και μετά κατά τον Σεπτέμβριο βλέπουμε, δεν βιαζόμαστε. Οπως αντιλαμβάνεστε αυτό που ετοιμάζω είναι μια εισαγωγή (συμπληρώνει με το γνωστό του χιούμορ).

-Παρ’ ότι θιασώτης της ροκ μουσικής, δεν παύετε να πειραματίζεστε με διαφορετικά ακούσματα αλλά και με λαϊκές φωνές όπως του Δημήτρη Μητροπάνου. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είναι η βάση για την περαιτέρω εξέλιξη της μουσικής;

Εννοείται ότι πάει πάρα πέρα την μουσική κάθε νέα προσπάθεια. Μετά από το “Για να σ εκδικηθώ” ακολούθησαν πολλοί την συγκεκριμένη διαδρομή, ιδιαίτερα με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Εγώ προχώρησα ακόμη παραπέρα και χρησιμοποίησα σε ντουέτο την Αντζελα Δημητρίου και τον Γιώργο Μαργαρίτη. Βέβαια αυτές οι πρωτοβουλίες άλλοτε έχουν απήχηση κι άλλοτε όχι. Η πρώτη προσπάθεια, η παρθενογένεση, είναι αυτή που δείχνει τον δρόμο. Από κει και πέρα άλλα πετυχαίνουν κι άλλα δεν γίνονται. Η συνεργασία με τον Μητροπάνο επαναλήφθηκε μετά από 18 χρόνια στης “Νύχτας τα ηχεία”, γιατί το χρωστούσα στον εαυτό μου και στον Δημήτρη, αλλά και στον κόσμο που αγάπησε τόσο πολύ το “Για να σ εκδικηθώ”.

-Πόσα έχουν αλλάξει στη ροκ σκηνή και γενικά στην μουσική σκηνή της Ελλάδας από την εποχή που ξεκινούσατε την πορεία σας;

Εγώ ξεκίνησα πριν έρθει το ροκ. Προϋπήρχα, δηλαδή, πριν από το ροκ. Η “Μενεξεδιά” μπορούμε να πούμε ότι ήταν ροκ τραγούδι για την εποχή του, γιατί δεν υπήρχε τίποτα δίπλα του για να συγκριθεί. Δεν είχε βγει πανκ ή νιού γουέιβ άκουσμα και ήταν και πολύ δύσκολο για τα τότε δεδομένα. Τώρα είναι πιο εύκολα τα πράγματα, αλλά υπάρχει πολύ πιο μεγάλη ποσότητα ανθρώπων που δεν μπορούμε να τους πούμε καλλιτέχνες. Ο καλλιτέχνης θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου, αν κάνει και δεύτερη και τρίτη και πέμπτη επιτυχία. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την μουσική και άνθρωποι που εμπορεύονται την μουσική. Ανθρωποι που γεννήθηκαν με όνειρα για την μουσική, όπως όλοι μας, κι από κει και πέρα αλλάζουν επάγγελμα.

-Η κατηγορία των καλλιτεχνών που προαναφέρατε, υφίσταται στον χώρο σας;

Υφίσταται και αφορά στους περισσότερους. Δεν το λέω αυτό για να πω ότι είμαι η εξαίρεση, αλλά για να πω την αλήθεια, δεν είχα ποτέ ως επάγγελμα τη μουσική και γι’ αυτό ίσως κάνω και το κέφι μου και κάνω και πρωτοτυπίες. Εχω την πολυτέλεια να προσπαθώ να κάνω και πρωτοτυπίες, εφευρέσεις ας πούμε, στην μουσική. Κι εγώ ακόμα δούλεψα μια ζωή ολόκληρη και στην ΕΡΤ και αλλού κι έχω συμπληρώσει τριάντα χρόνια εργασίας. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει κανείς χρήματα από την μουσική. Πρέπει να το ’χει σαν πάρεργο, σαν βοηθητικό, για να κάνει και ωραία πράγματα. Δεν πρέπει δηλαδή να τον αγχώνει το μεροκάματο, αλλά να το έχει εξασφαλίσει από αλλού.

-Αν ξεκινούσατε τώρα την πορεία σας, την ίδια διαδρομή θα ακολουθούσατε;

Βέβαια, εννοείται ότι θα ήμουν ερασιτέχνης μουσικός, όπως είμαι πάντα.

-Ποιο τραγούδι θα χαρίσετε στους φίλους σας από τον Βόλο ενόψει της συναυλίας σας;

Το ντουέτο με τον Δημήτρη Μητροπάνο “Της νύχτας τα ηχεία”. Εύχομαι να έρθουν οι φίλοι μου στη συναυλία και θα περάσουμε ωραία. Καλή αντάμωση...
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
5
=