ΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΑ: Σε τροχιά ανάπτυξης το Δημοτικό ΙΕΚ

κερασια-μπαρτζιωκα-σε-τροχιά-ανάπτυξ-851206

Ικανοποιητικά είναι τα δεδομένα της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς για το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου, που κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω των νέων δράσεων που έχει αναπτύξει. Το πανευρωπαϊκό βραβείο που απέσπασε πρόσφατα στο πεδίο του κοσμήματος, οι εκδηλώσεις που βρίσκονται προ των πυλών, η καθιερωμένη επίδειξη μόδας, οι βραβεύσεις των σπουδαστών και όσα έπονται στο πλαίσιο των Μεσογειακών Αγώνων, αποτέλεσαν την αφορμή για την καταγραφή των μελλοντικών στόχων που τίθενται. Μιλώντας στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” η πρόεδρος του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου Κερασία Μπαρτζιώκα, δηλώνει “ιδιαίτερα ικανοποιημένη, αφού η φετινή εκπαιδευτική περίοδος κλείνει με διπλάσιο αριθμό σπουδαστών για το δεύτερο έτος (τρίτο εξάμηνο) σε σχέση με την περασμένη χρονιά”.
Η άνοδος στον αριθμό των σπουδαστών σε συνάρτηση με τις πρωτοβουλίες για την επιτυχή ένταξή τους στην αγορά εργασίας απηχούν τη θετική αποδοχή του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται. Η κ. Μπαρτζιώκα αποκαλύπτει ότι το εκπαιδευτικό πλαίσιο δράσης της σχολής θα εμπλουτιστεί με νέες ειδικότητες, που “εξασφαλίζουν εργασία στους αποφοίτους” όπως επισημαίνει. Η πιθανή διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σχολών στον Βόλο, σε αντιδιαστολή με τον δίαυλο επικοινωνίας που έχει δημιουργηθεί με πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο εκπαίδευσης και πολιτισμού, δημιουργούν αισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον. Στόχος των ιθυνόντων είναι κατά κύριο λόγο η περαιτέρω εξέλιξη των σπουδαστών σε όλα τα πεδία και για τον λόγο αυτό οι προσπάθειες που καταβάλλονται, επικεντρώνονται προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

-Ποια στοιχεία συνθέτουν το κλείσιμο της φετινής εκπαιδευτικής σεζόν για το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου; Τα υπάρχοντα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με το μέλλον;

Στόχος μας ως Διοίκηση ήταν και είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους της πόλης μας να αποκτήσουν την απαιτούμενη κατάρτιση, εμπειρία και εξειδίκευση, με σκοπό την επαγγελματική τους εξέλιξη. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, αφού το κλείσιμο της φετινής εκπαιδευτικής περιόδου κλείνει με διπλάσιο αριθμό σπουδαστών για το δεύτερο έτος (τρίτο εξάμηνο) σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η προσπάθειά μας αυτή συνδέεται με την έρευνά μας, την προσεκτική μελέτη – και σχεδιασμό νέων ειδικοτήτων με προοπτικές απασχόλησης, με δεδομένο ότι επενδύουμε στους νέους, προσφέροντας ποιότητα κατάρτισης σ’ ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον με αναβαθμισμένη υλικοτεχνική υποδομή κι άριστο διδακτικό προσωπικό και εξασφαλίζουμε κατά συνέπεια, αναγνωρισμένα πτυχία με άριστες προοπτικές για καταξιωμένους επαγγελματίες στην αγορά εργασίας.

-Η πανευρωπαϊκή διάκριση που απέσπασε το ΔΙΕΚ ανοίγει νέους ορίζοντες στην μέχρι τούδε πορεία του;

Αναμφίβολα, διότι μέσα από τα προγράμματα κινητικότητας που εφαρμόζουμε, είχαμε την ευκαιρία να δεχτούμε σπουδαστές από την Τσεχία και τη Λετονία αντίστοιχων σχολών, προς όφελος των σπουδαστών μας. Με την έναρξη μάλιστα της νέας εκπαιδευτικής περιόδου οι σπουδαστές μας, στα πλαίσια του προγράμματος Leonardo, θα επισκεφθούν αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες με προφανή οφέλη για το μέλλον τους. Παράλληλα δημιουργήθηκαν νέοι ευρωπαϊκοί ορίζοντες για το ΙΕΚ του Δήμου Βόλου με τη συνεργασία της Σχολής Αδαμαντοθεσίας της Κύπρου, όπου καθόρισε με τον πιο δημιουργικό τρόπο τις συντεταγμένες ενός ευρωπαϊκού ανοίγματος. Μετά τη συνεργασία των δύο σχολών το Δημοτικό ΙΕΚ έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Σχολών Αργυροχρυσοχοΐας (P.L.E), ενώ επιβράβευση της εκπαιδευτικής δράσης που αναπτύσσει το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου αποτελεί η πανευρωπαϊκή διάκριση που απέσπασε στο Μιλάνο και μεταφράζεται σε 2ο πανευρωπαϊκό βραβείο κοσμήματος στο διαγωνισμό που πλαισίωσε το 16ο Συνέδριο του P.L.E. Η συμμετοχή της σχολής στο συνέδριο ανοίγει νέους ορίζοντες για τους σπουδαστές μας, που έχουν στόχο να πετύχουν επαγγελματικά.

-Οι επερχόμενοι Μεσογειακοί Αγώνες δημιουργούν άραγε πεδίο δράσης λαμπρό στον εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό τομέα;

Η ανάληψη των Μεσογειακών αγώνων του 2013 είναι βέβαιο ότι βάζει την πόλη και όλη την περιοχή σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Ο στόχος για μια πόλη σε τροχιά ανάπτυξης, με την ανεργία να μειώνεται, αποτελεί πρωταρχική φιλοδοξία κάθε Δημοτικής Αρχής. Ως προς τον καλλιτεχνικό τομέα είναι γνωστό ότι το Δημοτικό ΙΕΚ έχει πάντα δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Βασικό στοιχείο στη διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων ήταν η ανάδειξη του πολιτισμού, ενώ βασικό κριτήριο στις επιλογές των εκλεκτόρων αποτέλεσε η πρόταση και η ενσωμάτωση στο φάκελο διεκδίκησης της «Πολιτιστικής Μεσογειάδας».
Η συμμετοχή μας στο 16ο συνέδριο Σχολών στο Μιλάνο έδωσε την ευκαιρία εν όψει των Μεσογειακών Αγώνων να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο εκπαίδευσης και πολιτισμού με όραμα τη δημιουργική συνεργασία των νέων ανθρώπων. Με βάση αυτή τη συνεργασία τον Οκτώβριο θα αρχίσει από το ΔΙΕΚ από το Βόλο η περιοδεύουσα έκθεση κοσμημάτων και σχεδίου του P.L.E. σε όλη την Ευρώπη για την εκπαιδευτική χρονιά 2008 – 2009. Διεκδικούμε, και είναι πολύ πιθανή, η διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σχολών στην πόλη μας πάλι ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων, το οποίο θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνάντησή μας στη Λετονία. Στον αναπτυξιακό στόχο εντάσσονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, η συμμετοχή σε εκθέσεις φωτογραφίας όπως η έκθεση φωτογραφίας του Δημάρχου μας και του απόφοιτου του τμήματος φωτογραφίας κ. Γεωργιάδη, ενώ όλες γενικότερα οι δράσεις που αναπτύσσουμε, ακολουθούν την δέσμευσή μας για τη δημιουργία στο Δίκτυο Πολιτισμού που θα απλώνεται και στις γειτονιές της πόλης.

-Ποια στοιχεία θα διανθίσουν τη φετινή καθιερωμένη επίδειξη μόδας και την ετήσια έκθεση των μαθητών; Ο απόπλους της Αργούς αποτέλεσε άραγε την αφορμή για την διοργάνωση κι άλλων δράσεων;

Το Σάββατο 28 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Εκδήλωση του τμήματος ενδυματολογίας, η επίδειξη μόδας, όπου θα ανακοινωθεί και η Δ΄ υποτροφία για το σπουδαστή –στρια του τμήματος από την κ. Θεοδοσία Τζιβέλη για τη σχολή Polimopa της Φλωρεντίας. Παράλληλα ο κ. Νίκος Δεληγεώργης, πρόεδρος του Ιδρύματος Δεληγεώργη, εκτιμώντας το έργο που προσφέρει η σχολή μας στους νέους της πόλης μας για πρώτη φορά, θα βραβεύσει αριστούχους σπουδαστές από διάφορες ειδικότητες, ενισχύοντας και οικονομικά τον καθένα. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά και την Βολιώτισσα σχεδιάστρια μόδας κ. Τζιβέλη και το Ίδρυμα Δεληγεώργη για την ουσιαστική τους παρουσία στο έργο της σχολής μας.
Ευχαριστούμε βέβαια και την επίσης Βολιώτισσα σχεδιάστρια μόδας κ. Χριστίνα Σταμπολιάν για την παρουσία της και την ενίσχυση της σχολής μας με τις πολύτιμες γνώσεις της στον τομέα της ενδυματολογίας. Ο απόπλους της Αργούς αποτέλεσε την αφορμή η επίδειξη για εφέτος να πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου, το λιμάνι απ όπου ξεκίνησε το ταξίδι των σύγχρονων Αργοναυτών.
Θα προηγηθεί βέβαια η ετήσια έκθεση των σπουδαστικών εργασιών όλων των ειδικοτήτων ως απολογισμός του έργου όλης της χρονιάς. Η έκθεση και η εκπαιδευτική χρονιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα στο πάρκο μπροστά από τη σχολή μας από το συγκρότημα Red Wine Band του Μιχάλη Πόρναλη και προσκαλούμε τους συμπολίτες μας να μας τιμήσουν με την παρουσία τους, ιδιαίτερα τους δημότες της συνοικίας των Επτά Πλατανιών, αφού ένα καλλιτεχνικό γεγονός θα λάβει χώρα στη γειτονιά τους.

-Ποιοι στόχοι τίθενται για την επόμενη χρονιά; Υπάρχει η προοπτική να προστεθούν νέες ειδικότητες στις ήδη υπάρχουσες;

Απευθυνθήκαμε στον ΟΕΕΚ που έχει και την εποπτεία όλων των ΙΕΚ της χώρας και προτείναμε τρεις νέες ειδικότητες που εξασφαλίζουν εργασία στους αποφοίτους. Στον τομέα του Τουρισμού ο ΟΕΕΚ διαθέτει καλοσχεδιασμένα προγράμματα, από τα οποία επιλέξαμε τον Ειδικό Μαγειρικής Τέχνης για απόφοιτους Λυκείου, τον Βοηθό Μαγειρικής Τέχνης για αποφοίτους Γυμνασίου και τον Υπεύθυνο Υποδοχής και Φιλοξενίας για αποφοίτους Λυκείου. Έχουν ήδη εγκριθεί από την επιτροπή οι δύο πρώτες ειδικότητες και αναμένουμε και την έγκριση της τρίτης ειδικότητας. Παράλληλα θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα ειδικότητα του Εικονογράφου-Σκιτσογράφου. Πιστεύουμε ότι οι απόφοιτοι θα έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε βρετανικά πανεπιστήμια ή σε ελβετικές σχολές που ακολουθούν πρωτοποριακά προγράμματα στο χώρο των ξενοδοχείων και του Τουρισμού.

-Σε εποχές όπου πλείστα όσα προβλήματα υπάρχουν στο χώρο της παιδείας, ποια είναι η ασφαλιστική δικλείδα για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης αλλά και της μακροημέρευσης του μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα Δημοτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης;

Το ΙΕΚ του Δήμου Βόλου, που αποτελεί πρωτοποριακή παρέμβαση για τους νέους της πόλης μας, είναι το νέο επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης όπου οι απόφοιτοι Λυκείου μπορούν να αποκτήσουν όχι μόνο ουσιαστικά προσόντα για την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας αλλά και δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης, αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέοι της πόλης μας μάς εμπιστεύονται το ξεκίνημά τους και τα όνειρά τους. Παρέχουμε εκπαίδευση, κατάρτιση, θωρακίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αγορά Εργασίας. Στην πρωτοποριακή αυτή παρέμβαση του Δήμου μας στο χώρο της εκπαίδευσης – κατάρτισης των νέων μας ο Δήμαρχος κ. Αλέκος Βούλγαρης μάς στηρίζει, πιστός στις δεσμεύσεις του για ένα Δήμο αρωγό των νέων για επαγγελματική αποκατάσταση στο Βόλο της σύγχρονης εποχής, γεγονός που αναμφίβολα δίνει πολλές προοπτικές για το μέλλον της Σχολής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου