ΤΟΠΙΚΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Οι εσωκομματικές κακοφωνίες βαραίνουν το ΠΑΣΟΚ

γιαννησ-μαγκριωτησ-οι-εσωκομματικές-851206

Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σε πολύ νεαρή ηλικία ανέβηκαν την κομματική ιεραρχία. Έχει μάθει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη και όταν αρκετές επισημάνσεις του πονάνε.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις που “έσκασαν” για την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο της SIEMENS, αναγνωρίζει ότι είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα.
Αντικρούει τους ισχυρισμούς όσων εκτιμούν ότι η αποπομπή Σημίτη έχει σχέση με το θέμα αυτό, κρατάει αποστάσεις από τις επίμονες εκκλήσεις Πάγκαλου στα περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως προτεραιότητα την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, ενώ για την ακρίβεια προβλέπει χειρότερες μέρες, καταλογίζοντας στη Νέα Δημοκρατία “απίστευτη ελαφρότητα” στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κύριε υπουργέ, η επικαιρότητα σκιάζεται από το σκάνδαλο με τη SIEMENS. Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πολύ “στριμωγμένο”…

Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος, που όλους μας στεναχωρεί. Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος από αυτές τις εξελίξεις. Ήδη ο πρόεδρός μας και τα θεσμικά μας όργανα έχουν τοποθετηθεί. Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία, η Δικαιοσύνη, η Βουλή, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εξεταστική επιτροπή, είναι υποχρεωμένοι να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει και παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Η Δημοκρατία πρέπει να ενισχυθεί, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για κανένα, όπως και διαφάνεια. Αυτό ζητούν οι πολίτες και εμείς ως ΠΑΣΟΚ είμαστε αποφασισμένοι να το υπηρετήσουμε.
Τα γεγονότα αυτά είναι αρνητικά, είναι επώδυνα για το κόμμα μας, αλλά και για το πολιτικό σύστημα. Θα τα αντιμετωπίζουμε με βάση τις αρχές και τις αξίες μας, που είναι η χρηστή διοίκηση και πάνω από όλα να υπηρετούμε τους πολίτες και τη χώρα.

Μήπως τώρα εξηγείται και η αποπομπή Σημίτη;

Δεν πρέπει να συνδέονται αυτά. Είναι επώδυνες όλες οι εξελίξεις. Δεν θα επιτρέψουμε το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη, που έχει προσφέρει στον τόπο, να λοιδορηθεί από κανένα, το επισημαίνω διαρκώς αυτό, γιατί είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν πολλοί καιροσκόποι που θα το επιδιώξουν.
Όσον αφορά αυτό καθεαυτό το θέμα με τον πρώην πρωθυπουργό, ήταν μία εξέλιξη που μας στεναχώρησε πολύ. Είμαι βέβαιος ωστόσο ότι στο δρόμο αυτής της μάχης και στο μεγάλο καθήκον να βρεθούμε κοντά στον πολίτη και τα δίκαια αιτήματά του, στη νικηφόρα πορεία θα είμαστε όλοι μαζί και φυσικά και ο Κώστας Σημίτης.

Γίνεται ολόκληρη συζήτηση για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ με Αριστερά. Και εκεί οι απόψεις διίστανται μέσα στο κόμμα σας. Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που προκαλούν όμως σύγχυση. Ποια είναι τελικά η άποψη του ΠΑΣΟΚ;

Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος οι απόψεις που εκφράζονται. Θεωρώ ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ και η επιλογή του είναι πρώτα από όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Επειδή όμως βρισκόμαστε σε πολύ μία δύσκολη συγκυρία, τα προβλήματα είναι σύνθετα και μεγάλα και δεν ξέρουμε πώς θα εγκαταλείψει η Ν.Δ την εξουσία, πιστεύω ότι χρειάζεται μία ευρύτερη κοινωνική και πολιτική σύγκλιση και υποστήριξη.
Υπό αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι σε μία τέτοια ευρύτερη συμπαράταξη έχουν θέση και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.
Αυτή είναι η κεντρική μας άποψη.

Μήπως τελικά μπαίνει λίγο άγαρμπα το θέμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα ηττοπάθειας τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ;

Οταν το θέμα ανακυκλώνεται στην επικαιρότητα και μάλιστα όταν δεν υπάρχει λόγος, τότε πράγματι δημιουργούνται αμφιβολίες και προβλήματα στον κόσμο μας. Εμείς πρέπει να έχουμε μέτωπο με τα προβλήματα των πολιτών. Ο πολίτης είναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει τι κυβέρνηση θέλει, είτε με αυτό είτε με το επόμενο εκλογικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλει είναι να αλλάξει η ρότα, να αλλάξει η κυβέρνηση.

Δίνετε, όπως λέτε, βαρύτητα στον αντιπολιτευτικό σας λόγο, όμως στις δημοσκοπήσεις δεν μπορείτε να “πάρετε επάνω…”. Με τόσα προβλήματα η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ χάνει διαρκώς έδαφος; Εχετε εξήγηση γι’ αυτό;

Τρεις είναι οι λόγοι. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση αποδομήθηκε πολύ γρήγορα. Είχε προσδοκίες ο κόσμος από τη Ν.Δ και τον κ. Καραμανλή, που δεν ευοδώθηκαν και περιμένει από το ΠΑΣΟΚ την ανατροπή. Δεν είναι δυνατόν όμως μέσα σε λίγους μήνες να ετοιμαστούμε, χρειάζεται μεγαλύτερη και βαθύτερη προετοιμασία. Αυτό μας δημιούργησε ένα τρομερό άγχος υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων να περάσουμε μπροστά, με αποτέλεσμα να γίνονται μία σειρά από λάθη στην πολιτική μας.
Ο δεύτερος λόγος αφορά σε ορισμένους που μας χρεώνουν ακόμη και πράγματα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε και ο τρίτος λόγος είναι οι εσωτερικές διαφωνίες- κακοφωνίες θα έλεγα. Πιο γρήγορα πολλές φορές τρέχουμε να πούμε την προσωπική μας άποψη, παρά να στηρίξουμε τη συλλογική προσπάθεια. Αυτό πρέπει να ξεπεραστεί. Η πολυφωνία και η δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένα, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε ένα σοβαρό καθήκον, να υπηρετούμε τα προβλήματα του πολίτη και όχι τις προσωπικές μας φιλοδοξίες. Στην κοινή δράση πρέπει να βρούμε την νέα μας συλλογικότητα και ενότητα.
Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης, για να λειτουργήσει επιτέλους το κράτος με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση.

Η ακρίβεια καταγράφεται ως η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης. Ισχυρίζεστε ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα επί ΠΑΣΟΚ;

Δεν ισχυρίζομαι ότι εμείς τα κάναμε όλα καλά, όμως η ακρίβεια πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει την πολιτική βούληση η Ν.Δ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έχει μεγιστοποιήσει την φιλελεύθερη αγορά, δεν ενίσχυσε τους μηχανισμούς όταν εμφανίστηκε η κερδοσκοπία…
Η πίεση που νιώθει ο Ελληνας καταναλωτής είναι αφόρητη. Πρόκειται κυριολεκτικά για “ληστεία” της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων καταναλωτών.
Τα επόμενα χρόνια εκτιμώ ότι θα είναι πιο τραγική κατάσταση. Θα περιοριστεί σε λίγα χέρια η προμήθεια και η πώληση καταναλωτικών αγαθών
Η Ν.Δ προετοιμάζει ακόμη χειρότερες μέρες για τους πολίτες, γι’ αυτό και επιχειρεί να αντιμετωπίσει καθαρά επικοινωνιακά το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας

Είστε από τους πρώτους σε ανύποπτο χρόνο που είχατε μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας αιρετών περιφερειών… Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Προσχηματικός ή ουσιαστικός ο διάλογος που γίνεται;

Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Δυστυχώς η Ν.Δ. έχει άλλες αντιλήψεις για το κράτος. Θέλει ένα κράτος συγκεντρωτικό και αυτό το βλέπουμε στην πράξη.
Άνοιξε το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης κάτω από την πίεση του ΠΑΣΟΚ. Δεν εννοεί αυτά που λέει, γι’ αυτό και ακόμη δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.
Στρογγυλεύει διάφορα ζητήματα υπό την πίεση ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, όπου είναι εκλεγμένα στελέχη της Ν.Δ και όμως δυσανασχετούν με τα όσα ακούνε από χείλη υπουργών για τις αλλαγές που επέρχονται.
Θέλουν ουσιαστικά να φτιάξουν ένα ακόμη πιο πολυδαίδαλο κράτος. Δεν επιθυμούν την αυτοδυναμία της περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης σε πόρους και αποφάσεις.
Λίγες και ισχυρές περιφέρειες στη χώρα με αιρετούς περιφερειάρχες και πόρους.
Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση για να κινηθούμε και να πάψει επιτέλους η περιφέρεια να είναι ο επαίτης.
Είναι ντροπή να μην εγκρίνονται οι απαιτούμενοι πόροι για να αποκτήσουν αυτάρκεια και αυτονομία οι περιφέρειες.
Πρέπει να γίνει μεγάλη ανατροπή, εμείς πιέζουμε και εφόσον γίνουμε κυβέρνηση θα είναι ένα από τα πρώτα νομοθετήματά μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου