ΤΟΠΙΚΑ

Αυτή η κίνηση πρέπει να έχει συνέχεια

αυτή-η-κίνηση-πρέπει-να-έχει-συνέχεια-851206

Η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε αναστολή της κομματικής του ιδιότητας οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματός του εμφανίζεται ως εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο Siemens, ασφαλώς ικανοποιεί το κοινό αίσθημα.
Όταν οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν την ευαισθησία να παραιτηθούν από οποιοδήποτε αξίωμά τους, ιδίως αν αυτό μπορεί να δυσχεράνει το έργο των ανακριτικών άρχων, τότε έχουν χρέος οι ηγεσίες των κομμάτων τους να προχωρούν σε αυτό το μέτρο. Το οποίο δεν συνιστά καμιά αυτοτελή καταδίκη.
Το μόνο σκοτεινό σημείο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν αν κάποιος αντιμετωπιζόταν ως εξιλαστήριο θύμα. Aν, για παράδειγμα, έχει βάση ο ισχυρισμός του άλλοτε πανίσχυρου «στρατηγού» του Σημιτικού στρατοπέδου, του Θόδωρου Τσουκάτου, ότι το «μαλλί» από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο δεν το πήρε για τον εαυτό του αλλά για το κόμμα. Οπότε είναι άδικο να την πληρώνει μόνος του και όχι όλοι εκείνοι που γνώριζαν ότι τα εκατομμύρια που έφερε δεν ήταν… από τον οβολό της χήρας.
Μήνες τώρα οι βασικοί κατηγορούμενοι και μάρτυρες στη δίκη του Μονάχου επιμένουν ότι δεν λαδώθηκαν μόνο πρόσωπα αλλά και κόμματα.
Ενδέχεται βεβαίως κάποιοι να «τα πήραν» εν ονόματι του ενός ή του άλλου κόμματος, ενώ επρόκειτο απλώς για προσωπική «αρπαχτή». Δεν θα ήταν δα και πρωτότυπο.
Όταν τον πρώτο καιρό της «Αλλαγής» ήρθε κάποιος να μου καταγγείλει ότι αποκλείεται, με πλάγια μέσα, από τις προμήθειες ταινιοδρόμων της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, τον πήγα σε δυναμικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με άμεση σχέση με τη ΔΕΗ. Μετά από χρόνια, όταν πια είχα διαγραφεί, μου εμπιστεύθηκε ότι σε επόμενη συνάντηση του ζήτησε προμήθεια 7% «για το κόμμα». Του είπε την αλήθεια; Ή τα λεφτά προορίζονταν για την πολυτελή έπαυλη, μετά πισίνας, που απέκτησε ταχέως το εν λόγω στέλεχος;
Τα κόμματα δυστυχώς έχουν εθισθεί στο μαύρο χρήμα. Διό και όταν έβγαλα την πρώτη δωρεάν εφημερίδα, κατά τις εκλογές του 2000, κανένα κόμμα εξουσίας δεν ήθελε τιμολόγιο για τις διαφημίσεις. Και πολλοί από τους υποψηφίους. Γιατί βεβαίως έκαναν ψευδείς δηλώσεις δαπανών. Τόσο που μου έμεινε χαραγμένη στην μνήμη μια λαμπρή εξαίρεση άψογης νομιμότητας: Ο Αναστάσης Πεπονής.
Πριν λοιπόν αποφανθεί η δικαιοσύνη, μια και μεταξύ σας ξέρετε και τι έχει γίνει και περίπου ποιοι ενέχονται, προχωρήστε στην αυτοκάθαρση. Έστω και με διακριτικότητα. Με «παραιτήσεις» για… οικογενειακούς λόγους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου