ΤΟΠΙΚΑ

Έχει βάθος το σκάνδαλο

έχει-βάθος-το-σκάνδαλο-851206

Πολιτική θύελλα προκαλούν οι αποκαλύψεις στην υπόθεση Siemens, εν μέσω της συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, «ανοίγει σαν βεντάλια, αντί να κλείνει» και από την οποία κινδυνεύει, όπως κάποιοι πιστεύουν, να βγει τραυματισμένο ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
«Η Δημοκρατία θα γίνει πιο ισχυρή, όταν όλα βγουν στο φως», τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens, προσθέτοντας πως δεν είναι στις προθέσεις του να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την υπόθεση».
«Όλα στο φως. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε» τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και επανήλθε χθες λέγοντας πως «δεν ανέχομαι και δεν θα ανέχομαι και θα αγωνιστώ για να χτυπηθεί κάθε ένας που αυθαιρετεί, ή έχει σχέση με τα θέματα της ακρίβειας, με τα καρτέλ, ή έχει σχέση με τη διαφθορά και το μαύρο χρήμα».

Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί προβληματισμός μετά τις αποκαλύψεις και την ίδια ώρα προχωρά η εσωτερική έρευνα για την υπόθεση.
Ο κ. Σπύρος Αυγερινός, ο οποίος την επίμαχη εποχή εκτελούσε χρέη διευθυντή και ταμία του ΠΑΣΟΚ, είχε χθες συνάντηση με στενό συνεργάτη του κ. Παπανδρέου και, κατόπιν, με δημόσιες δηλώσεις του επανάλαβε ότι δεν έχουν έρθει χρήματα στο κόμμα και όσα έχουν έρθει, έχουν έρθει με νόμιμο τρόπο.
«Με καλύπτει 100% η δήλωση που έκανε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου [«όλα στο φως…»] Δεν έχουν μπει από κανέναν επιχειρηματία λεφτά στο ΠΑΣΟΚ ούτε από τη Siemens… Ό,τι χρήμα μπήκε από τις εξορμήσεις του κινήματος, μπήκε νόμιμα και με τα νόμιμα παραστατικά», δήλωσε ο κ. Σπύρος Αυγερινός.

Θ. Τσουκάτος

Από την πλευρά του, ο κ. Τσουκάτος, ο οποίος θα καταθέσει την Τρίτη στον εισαγγελέα ως ύποπτος, αναμένεται να επαναλάβει ότι ο ίδιος δεν πήρε λεφτά στα χέρια του και ότι το επίμαχο ποσό του ενός εκατομμυρίου μάρκων πήγε στα κομματικά ταμεία.
Ο κ. Σπ. Αυγερινός, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι είχε πριν από τις αποκαλύψεις συνάντηση με τον κ. Τσουκάτο, διέψευσε όμως ότι γνώριζε εκ των προτέρων τη δήλωση που δημοσιοποίησε χθες ο πρώην βουλευτής και στενός συνεργάτης του Κ.Σημίτη.
Ο κ. Τσουκάτος θα παραδώσει την Τρίτη υπόμνημα με τις θέσεις του στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της Siemens. Ο εισαγγελέας έχει επίσης καλέσει σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου και σωματοφύλακα του κ. Τσουκάτου, ο οποίος φέρεται να ήταν συνδικαιούχος ύποπτων λογαριασμών.
Την Παρασκευή κατάθεση στον κ. Παναγιώτη Αθανασίου έδωσε σύμβουλος του Τάσου Μαντέλη, ο οποίος φέρεται να είναι ο συντάκτης ιδιόγραφου σημειώματος, με το οποίο δίνονταν οδηγίες σε ποιους λογαριασμούς πρέπει να κατατεθούν χρήματα από τη Siemens. Εάν ο μάρτυρας αμφισβητήσει τη γνησιότητα του σημειώματος, ο Εισαγγελέας θα διατάξει τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης.
Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη «επειδή επιχειρείται ξανά μέσω επιλεκτικών διαρροών «πληροφοριών» και συγκεκριμένου δημοσιεύματος η διασύνδεσή μου με το σκάνδαλο της Siemens, γεγονός που δείχνει μια σχεδιασμένη πλέον επιχείρηση συκοφάντησης και σπίλωσής μου».

Χιονοστιβάδα εξελίξεων

Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη φημολογία για χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, με εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων, καθώς και για «πολύχρωμη» πολιτικά ιστορία.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή, ο οποίος, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, είπε: «Θα κάνω και εγώ πρόγνωση ενός μεγάλου σεισμού. Ετοιμαστείτε για σεισμό πολλών Ρίχτερ από αυτά που συμβαίνουν στη Siemens. Και εσείς κ. υπουργέ, ως καθ ύλην αρμόδιος υπουργός, έχω την αίσθηση να βγάλετε έξω τις κάλπες να τις καθαρίσετε, γιατί θα χρειαστούν πάρα πολύ σύντομα».
«Ό,τι υπάρχει και πρέπει να βγει στην επιφάνεια, θα βγαίνει στο φως. Και η αλήθεια, όπου κι αν βρίσκεται κι όποια κι αν είναι, δεν προκαλεί σεισμούς. Φως προκαλεί. Από την άποψη αυτή καλοκαίρι έχουμε, περισσότερο φως θα έχουμε, ευπρόσδεκτο, αυτό ζητάει ο κόσμος» ήταν η απάντηση του κ. Παυλόπουλου.
Η ΝΔ δεν έχει σχέση με την υπόθεση, δήλωσε επίσης από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, ενώ και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, υπογράμμισε πως «η ΝΔ δεν έχει να φοβάται τίποτα». «Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μια επιχείρηση διάχυσης ευθυνών εκεί που δεν υπάρχουν» σημείωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Το αίτημα για Εξεταστική

Στο πλαίσιο αυτό η αντιπολίτευση επαναφέρει το αίτημα για άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά η κυβέρνηση, με τον πιο επίσημο τρόπο, διά του κ. Καραμανλή από τις Βρυξέλλες επαναλαμβάνει ότι η Δικαιοσύνη ερευνά το θέμα απρόσκοπτα και «κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας δεν αναλαμβάνονται άλλες πρωτοβουλίες». Εντούτοις, ο πρωθυπουργός άφησε εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής, όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.
«Όλα και όλοι στο φως με Εξεταστική Επιτροπή» ζήτησαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων οι Αννα Διαματοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος δήλωσε από τα Χανιά πως «Siemens, OTE, C4I, υποκλοπές, είναι περιπτώσεις που συνδέονται, που έχουν κοινό τόπο».
«Ευτυχώς η έρευνα που γίνεται στη Γερμανία ακυρώνει τις προσπάθειες συγκάλυψης και συμψηφισμού. Οι κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου δεν μπορούν να παριστάνουν τους έκπληκτους και τους ανήξερους. Το απόστημα πρέπει να σπάσει. Εξεταστική επιτροπή εδώ και τώρα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Πρέπει να βαθύνει ο δικαστικός έλεγχος της υπόθεσης Siemens χωρίς καθυστερήσεις. Πρέπει άμεσα να συσταθεί Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής» δήλωσε και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης σχολίασε ότι «η πορεία των ανακρίσεων αποδεικνύει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Siemens προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς, αναζητώντας την πλήρη αλήθεια σ αυτή τη δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση. Χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς σκοπιμότητες και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου