ΤΟΠΙΚΑ

Πνευμονίες ταλαιπωρούν τα παιδιά ~ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

πνευμονίες-ταλαιπωρούν-τα-παιδιά-παν-462520

Με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα εισάγονται στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου παιδιά ηλικίας 1-14 ετών από τη Μαγνησία. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2013 της Παιδιατρικής Κλινικής, είναι η πρώτη αιτία εισαγωγής παιδιών στο Αχιλλοπούλειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν, που αφορά πάνω από 300 παιδιά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα.

Μάλιστα αρκετά από τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας -καθώς δεν περιλαμβάνονται στα στατιστικά τα περιστατικά που δεν έχρηζαν νοσηλείας- η ασθένεια που διαγιγνώσκεται είναι πνευμονία κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που παρουσίασε η παιδίατρος Κερασία – Ευαγγελία Γούση, στο 52ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο στη Ρόδο, στις 6-8 Ιουνίου, και τιμήθηκε με βραβείο καλύτερης ελεύθερης ανακοίνωσης, το σύνολο των εισαγωγών παιδιών το 2013 στην Παιδιατρική Κλινική ήταν 1532. Από αυτά το 6,5% των παιδιών (100 παιδιά) με μέσο όρο ηλικίας τα 5,8 έτη, διαγνώστηκαν με πνευμονία.

Στην έρευνα δεν συμπεριλήφθησαν οι χημικές πνευμονίες, ενώ οι ηλικίες που μελετήθηκαν ήταν 1-14 ετών. Επίσης δεν ελήφθησαν υπόψη τα παιδιά που δεν νοσηλεύτηκαν.

Από το σύνολο των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικές λοιμώξεις τα 39 ήταν αγόρια και τα 61 κορίτσια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το ποσοστό νοσηλειών τους χειμερινούς μήνες ήταν 35%, ενώ του ανοιξιάτικους 29% και η μέση διάρκειας νοσηλείας ήταν 5,6 μέρες.

Η μελέτη

Συγκεκριμένα, η εργασία της ειδικευόμενης παιδιάτρου, Κερασίας – Ευαγγελίας Γούση, στην οποία συμμετείχε η κ. Ειρήνη Καλαντζή, επικουρική παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου υπό την επίβλεψη της κ. Αναστασίας Αναστασίου – Κατσιαρδάνη, διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής, αφορούσε Επιδημιολογική μελέτη, που είχε σχέση με «την ετήσια καταγραφή των πνευμονιών – βρογχοπνευμονιών των παιδιών που νοσηλεύθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου».

Στην εν λόγω εργασία μελετήθηκαν αναδρομικά οι φάκελοι των παιδιών με πνευμονία που νοσηλεύθηκαν στην Παιδιατρική Κλινική κατά το έτος 2013 και ακολούθησε κλινικοεργαστηριακός σχολιασμός, από τον οποίον εξήχθησαν ανάλογα συμπεράσματα. «Το αναπνευστικό σύστημα αποτελεί το συχνότερα προσβαλλόμενο από λοίμωξη σύστημα και οι αναπνευστικές λοιμώξεις την πρώτη αιτία εισαγωγής των παιδιών στο νοσοκομείο. Η εργασία θα δημοσιευθεί σύντομα στο περιοδικό της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας (Ε. Π. Ε).

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως παρά τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η Παιδιατρική Κλινική, με έλλειψη ειδικευμένων Παιδιάτρων (μία μόνιμη Παιδίατρος από τους 8 υπηρετούντες έως το 2008), οι ιατροί παράγουν και προσφέρουν εκτός από τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους μικρούς ασθενείς και αξιόλογο επιστημονικό έργο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο θα διατεθεί για την ανέγερση μικρού παρεκκλησίου εντός της Παιδιατρικής Κλινικής, με την άδεια φυσικά της Διοίκησης» αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Παιδιατρική Κλινική.

Τα συμπεράσματα

Το αναπνευστικό σύστημα αποτελεί το συχνότερα προσβαλλόμενο στον οργανισμό, από λοίμωξη σύστημα και οι αναπνευστικές λοιμώξεις την πρώτη αιτία εισαγωγής των παιδιών στο νοσοκομείο. Σκοπός: Η διερεύνηση της συχνότητας των περιπτώσεων πνευμονιών (Π) / βρογχοπνευμονιών(Β), που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο μας σε σχέση με κοινωνικοδημογραφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και η διερεύνηση της εντόπισής τους, των κλινικοεργαστηριακών ευρημάτων και της θεραπευτικής προσέγγισης και έκβασής τους. Υλικό-Μέθοδος: Μελετήθηκαν αναδρομικά οι φάκελοι των παιδιών, που νοσηλεύθηκαν με Π και Β, στην Παιδιατρική Κλινική το έτος 2013 και καταγράφηκαν κοινωνικοδημογραφικά (φύλο, ηλικία) και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά (εποχική κατανομή) καθώς και τα κλινικοεργαστηριακά και θεραπευτικά δεδομένα. Αποτελέσματα: Νοσηλεύθηκαν συνολικά 100 παιδιά ηλικίας 1-14 ετών σε σύνολο περίπου 1532 εισαγωγών (6,5%) με μέση ηλικία τα 5,8 έτη.

Δεν συμπεριελήφθησαν οι χημικές πνευμονίες. Ποσοστό νοσηλειών τους Χειμερινούς και Ανοιξιάτικους μήνες, 35% και 29% αντίστοιχα. 41 ασθενείς, διαγνώστηκε ότι, έπασχαν από Β (ακτινολογική εικόνα βρογχοπνευμονικών διηθήσεων), ενώ Π (ακτινολογική εικόνα πύκνωσης), παρουσίασαν 59 ασθενείς.

Παρατηρήθηκε υπεροχή της ΔΕ πύκνωσης (49%) έναντι της ΑΡ (37%) ενώ αμφοτερόπλευρα ευρήματα είχε το 14%. Το 13% είχε κατά την ακρόαση σωληνώδες φύσημα. 4 ασθενείς προσήλθαν απύρετοι. 23% είχαν πολύ αυξημένους δείκτες λοίμωξης (CRP>100 και λευκοκυττάρωση) κάτι που συνοδευόταν στο 100% από πύκνωση. Η στατιστική ανάλυση (Pearson correlation) έδειξε: συσχέτιση του αρ. λευκών με τη CRP (0.495, p

Αναλυτικά οι παρατηρήσεις

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης: «Παρατηρήθηκε αυξημένη επίπτωση των Π και Β κυρίως το χειμώνα και την άνοιξη (64%), με συχνότερα προσβαλλόμενα τα θήλεα άτομα και τις μικρές προσχολικές κυρίως ηλικίες και στα δύο φύλα. Παρατηρείται μία σχετική μετατόπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων, σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών. Κύρια εντόπιση στο ΔΕ πνεύμονα ενώ ο αυξημένος δείκτης CRP χαρακτήριζε τα παιδιά με εικόνα Π (πύκνωσης). Παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση του αρ. των λευκών αιμοσφαιρίων, αλλά και των ημερών νοσηλείας με το ύψος της CRP, ευρήματα που συμφωνούν με βιβλιογραφικά δεδομένα, αλλά και την καθημερινή κλινική μας εμπειρία. Ολες οι περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με αμπικιλλίνη, μακρολίδη ή κλινδαμυκίνη ή συνδυασμό τους. Καμία περίπτωση δεν απαιτήθηκε να διακομισθεί σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Τα ακροαστικά ευρήματα, η ακτινολογική εικόνα οι δείκτες λοίμωξης, η κλινική εμπειρία, και τα Επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χρονικής περιόδου, θα μπορούσαν να μας κατευθύνουν προς την ορθή διάγνωση και ενδεδειγμένη ορθολογική και αποτελεσματική θεραπεία».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου