ΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ «Φθάνει πια» με την ακρίβεια

συλλαλητηριο-αγανακτησησ-φθάνει-πι-851206

Παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια πλέον έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, οι διοργανωτές του χθεσινού παμβολιώτικου συλλαλητηρίου δεν έμειναν σε καμία περίπτωση ικανοποιημένοι, αφού η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη.

Με το σύνθημα “Η ακρίβεια μάς αφορά όλους, η κατάσταση δεν πάει άλλο” συνταξιούχοι, εργαζόμενοι,άνεργοι και νεολαίοι, κόμματα και κοινωνικοί φορείς, διαμήνυσαν χθες από το Βόλο «Φτάνει Πια» στο συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας που διοργάνωσαν το ΕΚΒ, το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Καταναλωτών, η Νομαρχία και οι Δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Οι συγκεντρωθέντες απαίτησαν από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, το οποίο έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, ωστόσο παρά το μέγεθος του προβλήματος οι διοργανωτές δεν έμειναν σε καμία περίπτωση ικανοποιημένοι, αφού η συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεν ήταν η αναμενόμενη.

Από το βήμα της Πλατείας Ελευθερίας επικρίθηκε η κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα, επισημάνθηκε ιδιαίτερα από όλους το καθεστώς ασυδοσίας που επικρατεί στην αγορά και καταγγέλθηκαν οι συνεχείς ανατιμήσεις που έχουν φέρει σε απόγνωση τους καταναλωτές.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι την διασταύρωση των οδών Ιωλκού με Αργοναυτών, ενώ το ψήφισμα του συλλαλητηρίου παραδόθηκε στο Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολο Παπατόλια.

Ασυδοσία της αγοράς

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά, μέτρα μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η ακρίβεια μάς αφορά όλους και όλοι πρέπει να αντιδράσουμε.

Η αγοραστική δύναμη μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων, έχει μειωθεί δραματικά λόγω της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών και των φαινόμενων αισχροκέρδειας στην αγορά, που ανέχεται και τροφοδοτεί η ασκούμενη οικονομική πολιτική, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΒ και κατήγγειλε ότι “κάποιοι κερδοσκοπούν προκλητικά και κάποιοι οδηγούνται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, με την κυβερνητική πολιτική να εξαντλείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα ευχολόγια” κάλεσε δε εργαζόμενους και συνδικάτα μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση να αντισταθούν.

”Κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, παρατήρησε ο πρόεδρος του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Κουτσούκος, την ώρα που η ακρίβεια, η προκλητική συσσώρευση πλούτου στους οικονομικά ισχυρούς, αποτελεί πραγματικότητα στη χώρα μας.
Ο κ. Κουτσούκος χαρακτήρισε έωλες τις δικαιολογίες που προβάλλει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι “προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη, αντί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα και κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στα καρτέλ και τα τραστ, σημείωσε ο γραμματέας του ΕΚΒ Γιώργος Κίτσιος, να προστατευθούν οι πολίτες από την ασυδοσία της κερδοσκοπίας. Η πολιτεία, σημείωσε ο ίδιος, οφείλει να παρέμβει στις Τράπεζες, στους επιχειρηματίες που καταδυναστεύουν την αγορά και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων με επίδομα και υπέρ της πρόωρης καταγγελίας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Καταγγελτικό λόγο κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε και ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Παπαϊωάννου, ζητώντας από τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να ανατρέψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενώ, αφήνοντας αιχμές για τη γενικότερη στάση της ΓΣΕΕ, επισήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να πιεστεί η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις, προκειμένου να ενταθεί ο αγώνας κατά των αντιλαϊκών πολιτικών.

Από την πλευρά των τοπικών φορέων ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας τόνισε ότι “συνθλίβονται πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά από το ”τσουνάμι” της ακρίβειας, αποκάλυψε ότι η Διεύθυνση Εμπορίου της ΝΑΜ μόνο μέσα στο 2008 έχει βεβαιώσει 500 εκ. πρόστιμα σε εταιρίες που μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι κερδοσκοπούν και προανήγγειλε εντατικοποίηση ελέγχων και δημοσιοποίηση όσων επιχειρούν να κερδίσουν εις βάρος των καταναλωτών.
Τη συγκέντρωση χαιρέτησε επίσης ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απόστολος Αρέθας, τονίζοντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε και από την πλευρά τους οι καταναλωτές να μπουκοτάρουν τα προϊόντα που δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις τους.
Ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης κατήγγειλε τις πολιτικές λιτότητας και την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι η δημοτική αρχή του Βόλου έχει στον πυρήνα της πολιτικής της τη διεύρυνση των κοινωνικών δομών για να ανακουφίζονται οι ευπαθείς ομάδες, ενώ ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παύλος Μαβίδης, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωςη, υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια από το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να συνεχιστεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις καταναλωτές οργανώσεις και υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας θα βρίσκεται πάντα μπροστά σε τέτοιες διεκδικήσεις μαζί με τους εργαζόμενους.

Στο ψήφισμα του Παμβολιώτικου συλλαλητηρίου, το οποίο διάβασε ο ταμίας του ΕΚΒ Θανάσης Κωστόπουλος, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα εξής αιτήματα:

1. Η πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα κατά των καρτέλ και των μονοπωλίων που λυμαίνονται την αγορά.
2. Μείωση και πάγωμα τουλάχιστον για δύο χρόνια των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
3. Αυστηρός έλεγχος, ειδική έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας καυσίμων, σπάσιμο των μονοπωλίων
4. Ουσιαστική οικονομική ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων
5. Να δοθεί το επίδομα θέρμανσης κ.τ.λ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου