ΤΟΠΙΚΑ

Πατέντα για παραγωγή ρεύματος

πατέντα-για-παραγωγή-ρεύματος-465498

Στα… αζήτητα από κράτος και ιδιώτες στην Ελλάδα, παραμένει πατέντα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Γεωργίας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αγριαγκινάρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Μολονότι η συγκεκριμένη πατέντα θα μπορούσε να εξοικονομήσει για τη ΔΕΗ ποσό ύψους 1,2 δισ.ευρώ ετησίως για την ηλεκτροδότησητων μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ) με το εθνικό σύστημα, που αυτή τη στιγμή παίρνουν ρεύμα από τους τοπικούς αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με μονάδες πετρελαίου, κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για την αξιοποίησή της. Κι όμως η συγκεκριμένη πατέντα δεν θα πρόσφερε μόνο ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ελλάδα. Θα συνέβαλλε θετικά και στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας εισόδημα στους αγρότες και κυρίως των νιτρο-ρυπασμένων περιοχών.

Αντίθετα, την πατέντα του Π.Θ. έχει αξιοποιήσει ιδιωτική εταιρεία ρουμανικών συμφερόντων, η οποία καλλιεργεί αγριαγκινάρα για την παραγωγή πελέτας σε έκταση 50.000 στρεμμάτων, με πολύ καλά αποτελέσματα υπό την καθοδήγηση του τοπικού Εργαστηρίου Γεωργίας.

Το έργο του στον τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Νίκος Δαναλάτος, στο πλαίσιο παρουσιάσεων που έχει ξεκινήσει το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την προβολή του έργου των μελών ΔΕΠ με τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εξεύρεση κονδυλίων από ανταγωνιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο, το 65% των πηγών παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, γίνεται μέσω βιομάζας. Στην Ελλάδα όμως το μοντέλο δεν έχει υιοθετηθεί. Έγιναν μαζικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, που σύμφωνα με τον ίδιο αποδείχθηκαν «φούσκα» από τη στιγμή που αγόρασαν την πρώτη ύλη έως και τέσσερις φορές πάνω από ότι πουλάνε το ρεύμα.

Αντιθέτως οι ενεργειακές καλλιέργειες, θα μπορούσαν να περπατήσουν χωρίς… πατερίτσες, δηλαδή χρηματοδότηση ή δανειοδότηση και να εξασφαλίσουν άμεσα κέρδη στους παραγωγούς.

Όπως σημείωσε, αν στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα για παράδειγμα στην περιοχή της Νίκαιας που έχει πρόβλημα νιτρορύπανσης, καλλιεργούνταν σε έκταση 1,5 εκ. στρεμμάτων αγριαγκινάρα για την παραγωγή αγροπελέτας, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά με κόστος 300 εκ. ευρώ έναντι 1,5 δις ευρώ που σήμερα πληρώνει η ΔΕΗ για την παραγωγή ρεύματος από πετρέλαιο.

«Η παραγωγή του δικού μας «πετρελαίου» των αγριοπελετών, θα έδινε λύση όχι μόνο σε ενεργειακό επίπεδο, αλλά και στην αγροτική παραγωγή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι εκατομμύρια στρέμματα που έχουν εγκαταλειφθεί και θα μπορούσαν να καλλιεργούνταν ενεργειακά φυτά να παράγουν τρία εκ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου. Την πατέντα την έχουμε», τόνισε ο κ. Δαναλάτος.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η σύνδεση της γεωργίας με την ενέργεια, θα είναι πολύ πιο προσοδοφόρες για τους αγρότες. «Σήμερα το ¼ της ελληνικής γης καλλιεργείται για να μην δίνει κέρδος. Για παράδειγμα τα δημητριακά. Η καλλιέργεια σιταριού εξασφαλίζει κέρδος 20 ευρώ σε έναν αγρότη, ενώ η καλλιέργεια ίσης έκτασης αγριαγκινάρας θα μπορούσε να εξασφαλίσει 80 ευρώ κέρδος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η πατέντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από αγροτικούς συνεταιρισμούς για την εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών αλλά και από τα ίδια τα εργοστάσια που θα μπορούσαν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, εκμεταλλευόμενα μικρές μονάδες βιομάζας.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να προχωρήσει η πατέντα του Π.Θ., πρέπει να υπάρχει και η κρατική υποστήριξη. «Ο αγρότης δεν παίρνει το ρίσκο της αλλαγής καλλιέργειας, διότι νιώθει ανασφάλεια. Χρειάζεται να νιώσει ασφαλής και ότι επιχειρεί σε σταθερό περιβάλλον», εξήγησε ο κ. Δαναλάτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου