ΤΟΠΙΚΑ

Σάλος με μίζες από τη Siemens

σάλος-με-μίζες-από-τη-siemens-851206

Ο Θ.Τσουκάτος σε ανακοίνωσή του χθες παραδέχθηκε ότι έλαβε 1.000.000 γερμανικά μάρκα από τον Μιχ.Χριστοφοράκο και τη Siemens, αλλά προκειμένου να ενισχυθεί η προεκλογική καμπάνια.
Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι από τη Χαρ.Τρικούπη ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να αναστέλλεται η ιδιότητα μέλους κάθε άτομο που εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens. Η απόφαση αυτή δεν προδικάζει ενοχή, όπως τονίστηκε, αλλά έρχεται σε αντιδιαστολή με την σιωπή από πλευράς ΝΔ για το ίδιο θέμα.
ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΗ εφαρμογή της παραπάνω απόφασης προφανώς αφορά σε πρώτη ανάγνωση και τον Τάσο Μαντέλη, το όνομα του οποίου ενεπλάκη επίσης στην υπόθεση. Ο ίδιος το αρνείται και ζήτησε να κατατεθούν όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Θ.Τσουκάτος υπήρξε επι σειρά ετών “δεξί χέρι” του Κ.Σημίτη και δημιούργησε τον κομματικό μηχανισμό που τον οδήγησε και τον κράτησε στην προεδρία, ενώ ο Τ.Μαντέλης, επίσης του στενού του περιβάλλοντος, χρημάτισε και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

«Πήρα χρήματα για την εκστρατεία»

Αμεση ήταν η απάντηση από τον κ.Τσουκάτο, που σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι προσεγγίστηκε από τον κ.Μιχάλη Χριστοφοράκο προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα να δοθούν κεφάλαια για την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ.
Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι «ως μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας μετείχα ενεργά στην οργάνωση της καμπάνιας για τις εκλογές. Δέχθηκα επίσκεψη στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ από τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και έγινα αποδέκτης πρότασης για οικονομική συνεισφορά στην καμπάνια του κινήματος και μου ζητήθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό για να γίνει η μεταφορά χρημάτων. Απευθύνθηκα σε γνωστό μου πρόσωπο που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς δικό του όφελος και διεκπεραίωσε τη σχετική διαδικασία.
Τα χρήματα, χωρίς άλλη δική μου ανάμειξη, ήρθαν στον τομέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ, παρελήφθησαν από τους αρμόδιους του τομέα Οικονομικού και εισήλθαν στο ακέραιο στο ταμείο του κινήματος (ένα εκατ. μάρκα, δηλαδή 420.000 ευρώ. Δεν είχα ποτέ καμία προσωπική ανάμειξη ή άλλη αθέμιτη συμμετοχή.
Σημειώνω επίσης ότι ποτέ δεν διαχειρίστηκα χρήματα στο κίνημα ούτε είχα οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο. Οι δραστηριότητές μου στο ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα πολιτικές και κινήθηκαν στα πλαίσια που όριζαν κάθε φορά τα αρμόδια όργανα του κινήματος.
Κατά συνέπεια για κάθε εμπλοκή του ονόματός μου που θα με εμφάνιζε να έχω προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου».
Σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του στην ίδια υπόθεση, ο κ. Τάσος Μαντέλης δήλωσε τα εξής: «Είναι εξαιρετικώς ψευδή και βαρύτατα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα του Τύπου που με εμφανίζουν πως δήθεν εισέπραξα εκατ. μάρκα από τη Siemens Zητώ όλα τα στοιχεία που υπάρχουν να δοθούν στη Δικαιοσύνη για να πράξει το καθήκον της και να αποκατασταθεί η αλήθεια», καταλήγει ο κ.Τσουκάτος.

Διαψεύδει ο Αυγερινός

«Ουδέποτε ήρθαν στα χέρια μου τέτοια ποσά. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα απευθυνθείτε σε άλλους», δήλωσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Σπ. Αυγερινός (επί προεδρίας του Κ.Σημίτη, την συγκεκριμένη περίοδο), ο οποίος μετέβη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο κ. Θ. Τσουκάτος.

“Να κάνει το ίδιο και η ΝΔ”

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα, όπου ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «σε αντιδιαστολή με την τακτική συγκάλυψης, που ακολουθεί η ΝΔ, το κόμμα θα αναστέλλει την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος σε όσους έχουν σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση της Siemens” και διευκρίνισε ότι η αναστολή αυτή “δεν αποτελεί τεκμήριο για το αποτέλεσμα της δικαστικής ερευνητικής διαδικασίας” και πρόσθεσε ότι “το ΠΑΣΟΚ περιμένει να το ακολουθήσει σε αυτή του την πράξη και η ΝΔ”.

Αλαβάνος

«Nα γίνει ο έλεγχος με ταχύτητα, σε βάθος και προς όλες τις πλευρές» ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία για ονόματα που εμπλέκονται στην υπόθεση της SIEMENS.
«Στα πλαίσια αυτού του ελέγχου, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το θέμα της υπόθεσης C4I και συγκεκριμένα να δοθεί άμεσα από την κυβέρνηση η σύμβαση που υπογράφηκε μετά την επαναδιαπραγμάτευση, διότι υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά και σημαντικά στοιχεία» πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ύπαρξη πάρα πολλών συμφερόντων που θέλουν να κλείσουν όλα τα στόματα και να μη βγει τίποτα στην επιφάνεια».
«Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι επιβάλλεται από τη δική της την πλευρά, προκειμένου να διευκολυνθεί η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής από τη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου