ΤΟΠΙΚΑ

Αντικαπνιστικός μόνο στη Μαγνησία

αντικαπνιστικός-μόνο-στη-μαγνησία-465698

Εφαρμογή μόνο στη Μαγνησία φαίνεται ότι βρίσκει ο αντικαπνιστικός Νόμος. Στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας αλλά και σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, τα τσιγάρα παραμένουν αναμμένα στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Οι έλεγχοι δεν έχουν καν ξεκινήσει σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία και Φωκίδα, παρά την εγκύκλιο της Υφυπουργού Υγείας, Ζέττας Μακρή για την άμεση ενεργοποίηση ελεγκτικών κλιμακίων με στόχο την εφαρμογή του νόμου.

Αντιθέτως, η Μαγνησία εμφανίζεται να έχει μπει… επικεφαλής της επιχείρησης απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Οι έλεγχοι όχι μόνο έχουν ξεκινήσει, αλλά τα πρόστιμα έχουν πέσει… βροχή. Έως και την Πέμπτη το βράδυ, είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 8.000 ευρώ σε 19 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και δύο πολίτες που πιάστηκαν να καπνίζουν, στο κέντρο του Βόλου, στην παραλία, στη Ν. Ιωνία και προχθές και στη Σκιάθο.

Τα ελεγκτικά κλιμάκια δε, αποτελούμενα από επόπτες υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς επί το έργο.

Νέα

πρόστιμα

Την Πέμπτη το βράδυ, οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων, επεκτάθηκαν στη Σκιάθο. Σύμφωνα με το Διευθυντή Υγείας Μαγνησίας, Δημ. Ζαρίφη, έγιναν 15 έλεγχοι σε ισάριθμα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε πέντε από αυτά, είτε επειδή οι θαμώνες κάπνιζαν, είτε επειδή υπήρχαν τασάκια, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες δεν είχαν προμηθευτεί βιβλία αναφορών.

Το συνολικό ύψος των προστίμων ανήλθε στις 3.000 ευρώ. Συνολικά από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη το βράδυ, βεβαιώθηκαν 19 πρόστιμα ύψους 8.000 ευρώ σε 19 επιχειρήσεις και δύο θαμώνες που πιάστηκαν με τα τσιγάρα στο χέρι.

Χάνουν το

Σαββατοκύριακο

Υπό την απειλή ελέγχων και τσουχτερών προστίμων, οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης στο νομό, διαμαρτύρονται ότι θα χάσουν τη δουλειά του Σαββατοκύριακου.

Κι αυτό γιατί, μολονότι ο Νόμος τους δίνει το δικαίωμα να επιτρέπεται το κάπνισμα στο 50% του ωφέλιμου χώρου των επιχειρήσεών τους, ένα καθαρά διαδικαστικό ζήτημα στη ΔΟΥ Βόλου, δεν τους επέτρεψε να περάσουν από το ταμείο, να καταβάλλουν το φόρο που προβλέπεται και να μπορέσουν να φιλοξενήσουν και καπνιστές στα τραπέζια τους.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Βόλου, Χρ. Τσαμπρινό, δεν υπάρχει το έντυπο στο οποίο θα υπολογίζεται το τέλος, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος και τις ημέρες λειτουργίας του.

Το έντυπο αναμένεται να φθάσει τη Δευτέρα, μέχρι τότε όμως οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης θα έχουν χάσει το πολύτιμο μεροκάματο του Σαββατοκύριακου.

Μόνο στη

Μαγνησία

Η εστίαση- διασκέδαση στη Μαγνησία, νιώθει ότι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Κι αυτό γιατί την ίδια ώρα που οι καμπάνες του αντικαπνιστικού νόμου ηχούν δυνατά στα αυτιά ιδιοκτητών καταστημάτων αλλά και θαμώνων που πλήρωσαν για μία τζούρα πρόστιμα 50 ευρώ, στους υπόλοιπους νομούς, τουλάχιστον στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, δεν κινείται… φύλλο.

Όχι μόνο δεν έχουν «πέσει» πρόστιμα, όχι δεν έχουν ξεκινήσει έλεγχοι αλλά δεν έχουν συγκροτηθεί καν συνεργεία.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, η μοναδική εισήγηση για έναρξη ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, προήλθε από τη Μαγνησία.

Σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, δεν έχουν καν συγκροτηθεί συνεργεία, γεγονός που επιβεβαίωσε και η Διευθύντρια Υγείας Τρικάλων, κ. Στεφανία Κωστοπούλου.

Σε συζητήσεις για να συντονιστούν βρίσκονται και οι πέντε νομοί στη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Πλατιά από τη Διεύθυνση Υγείας Λαμίας. Σε Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία και Φωκίδα τα τσιγάρα παραμένουν αναμμένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου