ΤΟΠΙΚΑ

Δίνουν πίστωση χρόνου στην Ιρλανδία

δίνουν-πίστωση-χρόνου-στην-ιρλανδία-851206

Με κοινή αγωνία να μην εμφανίσει η Ε.Ε. εικόνα παράλυσης υπό το βάρος του ιρλανδικού «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, και υπό την πίεση της κοινωνικής αναταραχής για την ακρίβεια, συνεδριάζει χθες και σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Οι «27» αναμένεται να δώσουν παράταση τεσσάρων μηνών στη διαχείριση της θεσμικής κρίσης.
Από τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων εν όψει της έναρξης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαφαίνεται ευρεία συναίνεση για τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, ωστόσο η Τσεχία προαναγγέλλει ότι θα μπλοκάρει την απαίτηση για συνέχιση της επικύρωσης από τις οκτώ χώρες που δεν το έχουν πράξει ήδη.
Ήδη ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Βάτσλαβ Κλάους, αντιδρώντας στο αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, έχει χαρακτηρίσει «νεκρή» τη Συνθήκη της Λισαβόνας και έχει ζητήσει να υπάρξει στη θέση της ένα «ντοκουμέντο νέου τύπου».
Σύμφωνα με τον Βάτσλαβ Κλάους, το ιρλανδικό «όχι» έδειξε σαφώς πως η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι στο τέλος της και δεν έχει νόημα μια «επαναφορά της στη ζωή», κάτι που έχει νόημα, όπως είπε χαρακτηριστικά, για ανθρώπους αλλά όχι για Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρολ Σβάρτσενμπεργκ προανήγγειλε το «μπλόκο» σε απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκα χθες.
Η Τσεχία συγκαταλέγεται στις οκτώ χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, και όπως αναφέρει ο Κάρολ Σβάρτσενμπεργκ θα πρέπει τώρα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του να εξετάσει τη συμβατότητά της με το τσεχικό Δίκαιο, κάτι που όπως σημειώνει θα διαρκέσει μερικούς μήνες

Οχι στη λήψη μέτρων

Στο μεταξύ, για την κρίση που προκαλεί, σε διεθνές επίπεδο, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και την ακρίβεια προσπάθησαν να βρουν λύσεις οι 27 αρχηγοί κρατών στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, για μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας για το πετρέλαιο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν τα οικονομικά μέτρα ενάντια στις τιμές ρεκόρ που καταγράφει ο «μαύρος χρυσός». Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις Ευρωπαίων πολιτών κατά της ακρίβειας, με κύριο αίτημα την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων τιμών των καυσίμων και των πρώτων υλών.

Μπερλουσκόνι

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, άσκησε δριμύτατη κριτική στην εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία δύο χρόνια η Ε.Ε. «Δεν είναι ο πρωταγωνιστής της παγκόσμιας σκηνής», σχολίασε ο Μπερλουσκόνι και πρόσθεσε ότι λείπουν πλέον από το ευρωπαϊκό σκηνικό προσωπικότητες κορυφής, όπως ο Μπλερ, ο Σρέντερ και ο Σιράκ. Σε ό, τι αφορά στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία τάσσεται υπέρ της ψήφισής της και το ίδιο παρότρυνε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες.
Αυτή ήταν η θέση του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Λουιίς Ροντρίκεθ Θαπατέρο, ο οποίος θεωρεί ότι η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει παρά την απόρριψη της Ιρλανδίας. «Αν κάποιος έχει αμφιβολίες και προβλήματα, τότε σίγουρα αυτός δεν είναι η Ε.Ε. αλλά η Ιρλανδία», τόνισε.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντερικ Ράινφελντ, απέρριψε την πρόταση να δοθεί στην Ιρλανδία χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση μετά την άρνηση της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας. «Ας μην πιέσουμε τώρα την κατάσταση. Ας περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο».
Απαραίτητο εφόδιο για να προχωρήσει η Ε.Ε. είναι η αναδιαμόρφωση στη Συνθήκη για την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκέλα Μέρκελ.
«Μια Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» θα μας κρατήσει πίσω. Η Ιρλανδία πρέπει να βρει τρόπο να επικυρώσει την Συνθήκη». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, ξεκαθάρισε ότι αλλαγές δε θα γίνουν στη Συνθήκη, ωστόσο όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος θα δοθεί ο χρόνος που χρειάζεται η Ιρλανδία για να δώσει την απαιτούμενη λύση στο πρόβλημα της απόρριψης του Συμφώνου.
Με τον τρόπο αυτό έκρινε την τρέχουσα κατάσταση ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπ. Κόουεν, ο οποίος φαίνεται πως προσπαθεί να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί για την εξομάλυνση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά το δημοψήφισμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου