ΤΟΠΙΚΑ

ΑΓΕΤ: Σύνδεση με το φυσικό αέριο

αγετ-σύνδεση-με-το-φυσικό-αέριο-851206

Με το δίκτυο φυσικού αερίου συνδέεται το εργοστάσιο «Όλυμπος» της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση, από την οποία προκύπτει ότι από το φθινόπωρο το φυσικό αέριο θα υποκαταστήσει στο σύνολό τους τις ποσότητες μαζούτ που καίει σήμερα η τσιμεντοβιομηχανία.

Την ικανοποίησή του για την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη δήλωσε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ενημερώνοντας ότι από την υπογραφή της σύμβασης το αργότερο σε τρεις μήνες ολοκληρώνεται η κατασκευή του σταθμού φυσικού αερίου από την ΕΠΑ.
Ο νομάρχης ανακοίνωσε ότι η ΕΠΑ ενέκρινε τη μελέτη φυσικού αερίου, την οποία είχε υποβάλει η ΑΓΕΤ σχετικά με την πλήρη αντικατάσταση του μαζούτ.
Συγκεκριμένα, με πρόσφατη επιστολή προς τον διευθυντή της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η ΕΠΑ ενημέρωσε ότι κατατέθηκαν οι τελευταίες διορθώσεις της μελέτης αερίου και διαπιστώθηκε η συμβατότητά της με τον τεχνικό κανονισμό «Εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με πίεση λειτουργίας άνω των 50 mg και μέγιστη πίεση λειτουργίας έως και 16 bar».
Η ΕΠΑ απέστειλε στην ΑΓΕΤ το σχέδιο σύμβασης, ώστε να το επεξεργαστεί η διοίκηση του εργοστασίου και να ακολουθήσει συζήτηση για να αναλυθούν όλες οι λεπτομέρειες.
Η σύμβαση σύνδεσης και παροχής μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τέλος του μήνα.
Έως το φθινόπωρο, σε ένα τρίμηνο μετά την υπογραφή, προβλέπεται η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού φυσικού αερίου από την ΕΠΑ Θεσσαλίας, ο οποίος θα βρίσκεται δίπλα από τον υπάρχοντα σταθμό που τροφοδοτεί την Αγριά. Στο χρονικό διάστημα μέχρι την κατασκευή του σταθμού, η ΑΓΕΤ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες για την τροποποίηση των εγκαταστάσεών της και συγκεκριμένα για την αντικατάσταση των καυστήρων μαζούτ με καυστήρες φυσικού αερίου.
«Με τη σύνδεση επέρχεται η πλήρης υποκατάσταση των 100.000 τόνων μαζούτ με φυσικό αέριο», τόνισε ο κ. Παπατόλιας, εξηγώντας ότι αυτό προκύπτει από τη σύμβαση, η οποία προβλέπει παροχή 12.000 κυβικά μέτρα αερίου την ώρα.

Πάγιο αίτημα
Μιλώντας για μια ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη, ο κ. Παπατόλιας δήλωσε χθες ότι αποδεικνύει τη σημαντική και σε βάθος χρόνου δουλειά της Επιτροπής Κοινωνικής Διαβούλευσης, για την οποία κάποιοι αρχικά επέδειξαν δυσπιστία, όπως είπε.
«Σήμερα όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η ατζέντα και οι προτεραιότητες που θέσαμε στο πλαίσιο αυτής της Επιτροπής αρχίζουν σταδιακά να υλοποιούνται.
Ένα πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής και μια σταθερή και πάγια διεκδίκηση του περιβαλλοντικού κινήματος πρόκειται να γίνει πραγματικότητα μέσα στο φθινόπωρο.
Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σήμερα, που δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωτική η σύνδεση τής τσιμεντοβιομηχανίας με το φυσικό αέριο.
Ας κάνουν λοιπόν την αυτοκριτική τους όλοι εκείνοι που δεν έπραξαν απολύτως τίποτα, όταν μάλιστα η σύνδεση ήταν εκ του νόμου υποχρεωτική.
Οι πολίτες της Μαγνησίας είναι ελεύθεροι να κάνουν τις συγκρίσεις τους», δήλωσε ο νομάρχης.
Στο μεταξύ, όπως είπε, η Νομαρχία έχει ανοίξει κύκλο διαλόγου με άλλες βιομηχανίες, ώστε να προβούν και αυτές στη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, όπως η ΕΒΟΛ και η Ασβεστοποιία. Η ΕΒΟΛ, όπως έχει ενημερωθεί η νομαρχιακή αρχή, κινεί τις διαδικασίες για καύση φυτικής βιομάζας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ενημερώθηκε από την ΕΠΑ Θεσσαλίας ότι μέχρι το Σεπτέμβριο το φυσικό αέριο θα μπει και στα τελευταία σχολεία που δεν έχουν σήμερα συνδεθεί με το δίκτυο, δηλαδή της Ν. Ιωνίας και της Αγριάς, ενώ στις οικοδομές προχωρά η σύνδεση με φυσικό αέριο με πολύ ταχείς ρυθμούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου