ΤΟΠΙΚΑ

Παρά τα εμπόδια συνεχίζει η Αργώ

παρά-τα-εμπόδια-συνεχίζει-η-αργώ-851206

Σήμερα ξεκινά τελικά για το Μαρμάρι η Αργώ, αφού χθες παρέμεινε καθηλωμένη στο λιμάνι της Χαλκίδας, εξαιτίας τεχνικής βλάβης στη γέφυρα που ενώνει την πρωτεύουσα της Εύβοιας.
Κατά τη διάρκεια του απόπλου της «ΑΡΓΟΥΣ» για τον επόμενο προγραμματισμένο προορισμό της, το Μαρμάρι, λόγω σοβαρής βλάβης στο μηχανισμό που ανοίγει τη γέφυρα στον Πορθμό της Χαλκίδας το ταξίδι της ημέρας τελικά ματαιώθηκε, καθώς δεν είναι δυνατή πλέον η διέλευση κανενός πλοίου.
Ο κυβερνήτης και οι βαθμοφόροι της ΑΡΓΟΥΣ αμέσως εξέτασαν και εφάρμοσαν δοκιμαστικά εναλλακτικές τεχνικές διατάξεις, που θα υλοποιηθούν νωρίς σήμερα το πρωί, ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, να συνεχιστεί το ταξίδι σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Αυτό που θα επιδιωχθεί με κάθε δυνατή προσπάθεια είναι η ανάκτηση του χαμένου χρόνου από την καθυστέρηση αυτή.
Η απόσταση από την Χαλκίδα στο Μαρμάρι υπολογίζεται στα 45 μίλια και οι κωπηλάτες θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, έτσι ώστε να φτάσουν εγκαίρως στο νέο προορισμό.
Το απρόοπτο της παραμονής στη Χαλκίδα για δεύτερη μέρα, δεν στάθηκε ικανό, να πτοήσει το ηθικό του πληρώματος του σκάφους, ενώ ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης χθες το μεσημέρι, μιλώντας για το θέμα, μετέφερε στους δημοσιογράφους και κατ επέκταση στους πολίτες το πολιτικό θετικό κλίμα, που υπάρχει σε ολόκληρη την Ελλάδα για τον διάπλου της Αργούς από τα Ελληνικά λιμάνια.
“Το πρόβλημα που ανέκυψε στο λιμάνι της Χαλκίδας, αντιμετωπίζεται από τεχνικούς και ελπίζουμε ότι η Αργώ, με τις ανάλογες παρεμβάσεις, θα μπορέσει να περάσει τη γέφυρα του Ευβοϊκού κόλπου, χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος” υπογράμμισε χθες ο κ. Αλ. Βούλγαρης.
Το σαββατοκύριακο εκτός απροόπτου η Αργώ αναμένεται να “πιάσει” Πειραιά, όπου ο Δήμος του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας προετοιμάζει μεγάλες εκδηλώσεις υποδοχής του σκάφους.
Προχθές την αποστολή των κωπηλατών και του συνοδευτικού δεξιώθηκαν οι αρχές της Χαλκίδας, που δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το όλο εγχείρημα και εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στους σύγχρονους Αργοναύτες.

30 μίλια…
σε διαφορετικές
συνθήκες
Η «ΑΡΓΩ» κατά την τρίτη διαδρομή του ταξιδιού της από την Αταλάντη προς τη Χαλκίδα κάλυψε μία απόσταση 30 ναυτικών μιλίων σε δύο διαφορετικές καταστάσεις δυσκολίας και έντασης. Τις μεσημεριανές ώρες της περασμένης Δευτέρας το πλήρωμα εκτέθηκε στον πρώτο καύσωνα με άπνοια, ώστε η κωπηλασία να γίνει μεγάλη δοκιμασία για όλους. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας και, ενώ το πλοίο είχε πλησιάσει στα 5 μίλια τον προορισμό του, ένα μπουρίνι με αντίθετο άνεμο επιβάρυνε το χρόνο ταξιδιού για τέσσερις επιπλέον ώρες, ώστε ο τερματισμός στη Χαλκίδα να γίνει τελικά στις 11 το βράδυ.
Στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής κατά μήκος της ακτής, μέσα στο δίαυλο πριν από τον Εύριπο, μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου στους δρόμους, στους προβλήτες, στα μπαλκόνια και από τα καταστήματα της παραλίας επευφημούσαν τους σύγχρονους Αργοναύτες.
Οι πολίτες, η Νομαρχιακή Αρχή Εύβοιας και η Δημοτική Αρχή Χαλκίδας υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα στο λιμάνι την «ΑΡΓΩ».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τρίτη ουσιαστικά ήταν η πρώτη μέρα ξεκούρασης για το πλήρωμα από την έναρξη του ταξιδιού και αφού διανύθηκαν ήδη τα πρώτα 90 μίλια, χωρίς τελικά καμιά απώλεια χρόνου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας και ο Δήμος Χαλκίδας, οι οποίοι προσέφεραν σημαντική βοήθεια στην αποστολή του Προγράμματος για την προσέγγιση και τον ελλιμενισμό της «ΑΡΓΟΥΣ» στη Χαλκίδα, διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση και δεξιώθηκαν όλα τα μέλη της αποστολής.

Ενθουσιασμός
για το
εγχείρημα
Ο Δήμαρχος Χαλκιδαίων κ. Θανάσης Ζεμπίλης, εξέφρασε στον κυβερνήτη της «ΑΡΓΟΥΣ» Ναύαρχο Απ. Κούρτη και στον εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής Βόλου κ. Μιλτ. Ζιάκα τη χαρά του και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι η σύγχρονη «ΑΡΓΩ» κάνει τον πρώτο μεγάλο σταθμό στην πόλη της Χαλκίδας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μ’ αυτό το ιστορικό ταξίδι της σφυρηλατεί παράλληλα δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών, μεταξύ του Δήμου Χαλκιδαίων και του Δήμου Βόλου». Ο Δήμαρχος Χαλκιδαίων ευχήθηκε στην «ΑΡΓΩ» «να είναι καλοτάξιδη, να μεταφέρει μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και συναδέλφωσης των λαών».
Ευχαριστώντας τον Δήμαρχο για τη βοήθεια που προσέφερε ο ίδιος και οι συνεργάτες του για να ξεπεραστούν δυσκολίες προσέγγισης του πλοίου στη Χαλκίδα, ο Διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος και κυβερνήτης της «ΑΡΓΟΥΣ», Ναύαρχος Απ. Κούρτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ναυδόμος», επεσήμανε πως «οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Χαλκίδας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του καραβιού στην πόλη, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ένα καράβι για το οποίο έχουν δουλέψει πολλοί άξιοι άνθρωποι για διάστημα μεγαλύτερο των 6 χρόνων». «Αυτό το καράβι το ονειρεύτηκε ο Δήμος Βόλου, είναι προίκα του και παράδοσή του, το έφτιαξε το Ινστιτούτο «Ναυδόμος» και δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα, εάν δεν υπήρχε μαζί μας η «ψυχή» του καραβιού, οι κωπηλάτες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις δουλειές, τα σπίτια και τις οικογένειές τους για να κάνουν ένα πράγμα ασύλληπτο, δηλαδή 2.500 χλμ. κουπί στο χέρι. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση και θέλει πολύ κουράγιο για να το κάνεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρτης.
Ο κ. Κούρτης δώρισε στο Δήμαρχο της Χαλκίδας τη σημαία του καραβιού που κυμάτισε στο πλοίο από το προηγούμενο λιμάνι – την Αταλάντη – ως εκεί, όπως άλλωστε γίνεται και σε κάθε λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο. «Είναι μια φτηνή ναυτική σημαία – είπε ο Ναύαρχος – αλλά όταν τελειώσει το ταξίδι και θα είναι διάσημο πλέον το ταξίδι αυτό και το καράβι, αυτή η σημαία θα είναι συλλεκτική. Απεικονίζει το μοναδικό θραύσμα αρχαίου πλοίου που βρέθηκε στο Βόλο και οι Βολιώτες από αυτό το ένα μόνο θραύσμα που είχαν, έκαναν ολόκληρο πλοίο, ενώ άλλοι που έχουν πολλά θραύσματα ακόμη δεν έχουν κάνει τίποτα».
Εκπροσωπώντας το Νομάρχη Εύβοιας, ο αντινομάρχης κ. Σταμάτης Καπελέρης, επεσήμανε ότι η Νομαρχιακή Αρχή θεώρησε ως υποχρέωσή της όχι μόνο να συγχαρεί, αλλά και να τιμήσει όλους εκείνους που εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν αυτή την προσπάθεια. «Το ταξίδι αυτό θα είναι μία πολιτιστική κίνηση που θα γίνει αντιληπτή απ’ όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως και θα υψώσει τον ελληνικό πολιτισμό πιο ψηλά, γιατί ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το πλοίο ξεκίνησε από το Βόλο, αντιπροσωπεύει όλη την Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου και εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου κ. Μιλτιάδης Ζιάκας, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε χαρακτηριστικά: «στόχος μας είναι από κάθε πόλη που θα περνάμε να αφήνουμε το «χνάρι» της «ΑΡΓΟΥΣ». Το πρόγραμμα άλλαξε με υπαιτιότητα των Τούρκων, αλλά εμείς επιμένουμε, το ταξίδι που ξεκίνησε θα ολοκληρωθεί και θα επιτευχθεί ο στόχος», ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σημαντική βοήθεια και διευκολύνσεις που παρείχαν ο Δήμος και η Νομαρχία για τη διέλευση της «ΑΡΓΟΥΣ» και του συνοδευτικού πλοίου.
«Σήμερα εδώ στην πόλη σας – τόνισε ο κ. Ζιάκας – είναι ο Βόλος με τον πολιτισμό του, τους ανθρώπους που στηρίζουν αυτό το ταξίδι, τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουμε. Η τοπική κοινωνία του Βόλου στηρίζει αυτό το Πρόγραμμα και εμείς θα κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να πετύχουμε».
Αναφέρθηκε τέλος με έμφαση στη σημαντικότατη όπως τη χαρακτήρισε συμβολή των κωπηλατών στην πραγματοποίηση του Πειραματικού Ταξιδιού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «η «ψυχή» του ταξιδιού είναι οι κωπηλάτες της «ΑΡΓΟΥΣ», οι σύγχρονοι Αργοναύτες, αυτοί είναι που δίνουν τη μάχη αυτή την ώρα. Τους τιμούμε και θα τους τιμήσουμε ακόμη περισσότερο και κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα αλλάζουν για την «ΑΡΓΩ», αλλάζουν για τους σύγχρονους Αργοναύτες και το όλο Πρόγραμμα αποκτά σταδιακά μία τεράστια δυναμική».
Στην προχθεσινή εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Χαλκιδαίων, ο Λιμενάρχης Χαλκίδας Αντιπλοίαρχος του Λ.Σ. Χρήστος Ζαφειρίου, ο Υπολιμενάρχης Πλωτάρχης Νίκος Σαραγλής, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας και ο υπεύθυνος του Πορθμού του Ευρίπου κ. Συκιώτης.

Ιατρική κάλυψη…
Οι διαρκείς επαφές και οι πιέσεις του Δήμου Βόλου φαίνεται ότι αποφέρουν καρπούς, αφού όπως έκανε γνωστό χθες ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης άμεσα επιβιβάζεται στο συνοδευτικό πλοίο “ΕXPRESS ΠΗΓΑΣΟΣ” ιατρική ομάδα για τις ανάγκες του πληρώματος.
Όσον αφορά στο περιστατικό ηλίασης που υπέστη κωπηλάτης προχθές, ο κ. Βούλγαρης επισήμανε ότι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία μέσα σε λίγα λεπτά και ο κωπηλάτης συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου