ΤΟΠΙΚΑ

Κοινωνική ανάφλεξη απειλεί την Ευρώπη

κοινωνική-ανάφλεξη-απειλεί-την-ευρώπ-851206

Μαζική «απόβαση» στις Βρυξέλλες για εκατοντάδες οδηγούς φορτηγών, τρακτέρ και ταξί, αγρότες και κτηνοτρόφους, που θέτουν υπό κλοιό τη βελγική πρωτεύουσα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες για την ακρίβεια παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει με συρματοπλέγματα τους δρόμους γύρω από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμποδίζοντας τις νταλίκες και τα τρακτέρ να περάσουν. Σε ύψιστη ετοιμότητα έχει τεθεί δύναμη 800 ανδρών της βελγικής αστυνομίας.
Στο κέντρο των Βρυξελλών έχουν φθάσει από χθες το πρωί 200 νταλίκες, 1.000 αγροτικά τρακτέρ και περισσότερα από 1.000 ταξί, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα.
Τα φορτηγά κατέβηκαν ανά κύματα 30 οχημάτων στους δρόμους που βρίσκονται γύρω από το ιστορικό κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα, πολλές εκατοντάδες γεωργικά μηχανήματα μπήκαν στις Βρυξέλλες από το νότο.
Οι οδηγοί φορτηγών από το Βέλγιο και τις γειτονικές χώρες, καθώς επίσης Βέλγοι γαλακτοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων και ζητούν ειδικά μέτρα και κρατικές ενισχύσεις.
Οι οδηγοί φορτηγών μεγάλων αποστάσεων ζητούν κυρίως να αυξηθούν αυτομάτως τα τιμολόγια των πελατών τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση της τιμής της βενζίνης.
Οι γαλακτοπαραγωγοί ζητούν περισσότερη διαφάνεια στους μεσάζοντες που πωλούν το γάλα τους, λέγοντας ότι οι ίδιοι πωλούν το γάλα σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή που φτάνει στον καταναλωτή. Με τη σειρά τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.
Η κοινωνική αναταραχή πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητήσουν μέτρα κατά της ακρίβειας κατά τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο, που καλείται επίσης να διαχειριστεί τις συνέπειες του ιρλανδικού «όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε χθες ότι η Σύνοδος Κορυφής οφείλει να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες για την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, και να δείξει επίσης ότι το ιρλανδικό «όχι» δεν σημαίνει το τέλος της Ευρώπης.
«Το όχι της Ιρλανδίας στη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να μπει στην καταπακτή. Θα αφιερώσουμε τη Σύνοδο των Βρυξελλών σε άλλες ανησυχίες, κυρίως την άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής και των καυσίμων που επιβαρύνουν τους οικιακούς προϋπολογισμούς, καθώς και τις οικονομικές δραστηριότητες» δήλωσε ο Μπαρόζο.
«Έχουμε μια ημερήσια διάταξη που πρέπει να απαντήσει στις προσδοκίες των πολιτών. Θα δούμε τι μπορούμε και τι οφείλουμε να κάνουμε» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για ένα «πακέτο επειγόντων μέτρων» που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες και αναφέρθηκε στη δυνατότητα χορήγησης βραχυπρόθεσμης βοήθειας και κρατικής βοήθειας μικρής κλίμακας.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος [στην Ιρλανδία] δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να αποφύγουμε τη δράση. Πρέπει να αποφύγουμε την παθητικότητα, να εντοπίσουμε τι δεν πάει καλά, αλλά δεν πρέπει να απομακρυνθούμε από τις δεσμεύσεις μας. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, αλλά η κρίση δεν θα επιλυθεί με απαισιοδοξία» τόνισε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου