ΤΟΠΙΚΑ

Αξιοπρεπή εμφάνιση, αλλά άδοξο «αντίο» για την Εθνική που έχασε 2-1 από Ισπανία

αξιοπρεπή-εμφάνιση-αλλά-άδοξο-αντίο-851206

Με μία αξιοπρεπή εμφάνιση, αλλά χωρίς βαθμό αποχώρησε από το EURO 2008 η Ελλάδα, μετά την άδοξη ήττα με 2-1 από την Ισπανία. Το σκορ άνοιξε στο 42’ ο Άγγελος Χαριστέας, με κεφαλιά. Οι «φούριας ρόχας» ισοφάρισαν στο 61’ με δυνατό σουτ του Ντε Λα Ρεντ και στο 88’ έφτασαν στη νίκη με κεφαλιά του Γκουίθα. Μοναδική κάτοχος του τροπαίου που στην αμέσως επόμενη διοργάνωση EURO δεν παίρνει βαθμό, η ελληνική ομάδα.
Η ελληνική ομάδα παρατάχθηκε με σύστημα 4-3-3. Ο Νικοπολίδης, στην τελευταία του εμφάνιση με το εθνόσημο, ήταν κάτω από τα δοκάρια, ενώ την τετράδα της άμυνας αποτελούσαν οι: Βύντρα (δεξιός μπακ), Σπυρόπουλος (αριστερός μπακ), Δέλλας και Κυργιάκος (σέντερ μπακ). Στο χώρο του κέντρου ήταν η τριπλέτα Μπασινά, Κατσουράνη και Καραγκούνη, ενώ η επιθετική τριάδα απαρτιζόταν από τους Αμανατίδη (αριστερά), Σαλπιγγίδη (δεξιά) και Χαριστέα (σέντερ φορ).
Ηταν η τελευταία εμφάνιση με το εθνόσημο για Νικοπολίδη και Άντζα.
Στο πρώτο ημίχρονο η Ισπανία είχε μία ελαφρά υπεροχή χάρη στην καλή κυκλοφορία της μπάλας από τη μεσαία της γραμμή. Παρ’ όλα αυτά δεν απείλησε σοβαρά την ελληνική εστία παρά μόνο με κάποια μακρινά σουτ. Η καλύτερη στιγμή των Ιβήρων ήρθε στο 23’, όταν ο Τσάμπι Αλόνσο επιχείρησε να «κρεμάσει» τον Νικοπολίδη με σουτ πίσω από τη σέντρα, όμως η μπάλα πέρασε λίγο άουτ. Ο μέσος της Λίβερπουλ είχε δύο ακόμη καλά σουτ (30’ και 38’), ενώ στο 39’ ο Σπυρόπουλος πρόλαβε τελευταία στιγμή κι ανέκοψε τον Σέρχιο Γκαρσία. Στο ίδιο διάστημα η ελληνική ομάδα δεν είχε να επιδείξει κάποια αξιοσημείωτη φάση, αλλά αρκούσε μία φάση, για να έρθει το γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ. Ο Γιώργος Καραγκούνης εκτέλεσε το φάουλ στην καρδιά της αντίπαλης περιοχής, όπου σηκώθηκε ανενόχλητος ο Άγγελος Χαριστέας και με δυνατή κεφαλιά νίκησε τον Πέπε Ρέϊνα για το 1-0.
Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ έδειχναν να ελέγχουν το ρυθμό του αγώνα, ωστόσο οι Ισπανοί ήταν πάντα επικίνδυνοι. Στο 54’ ο Τσάμπι Αλόνσο εξαπέλυσε έναν ακόμη κεραυνό προς την ελληνική εστία, αλλά η μπάλα τράνταξε το δεξί κάθετο δοκάρι του Νικοπολίδη. Η ευκαιρία αυτή αποδείχτηκε πως ήταν η προειδοποιητική βολή των «φούριας ρόχας», αφού στο 61’ ήρθε η ισοφάριση. Ο Γκουίθα νίκησε στον αέρα την ελληνική άμυνα και έστρωσε με το κεφάλι στον Ντε Λα Ρεντ, ο οποίος με δυνατό σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1. Η ελληνική ομάδα λίγο έλειψε να φτάσει στο γκολ, όταν ο Σπυρόπουλος συνεργάστηκε άψογα με τον Αμανατίδη από τα αριστερά, ο τελευταίος σέρβιρε στον Χαριστέα κι αυτός αφού πέρασε τον Ρέινα, βγήκε πλάγια και το πλασέ που έκανε από δύσκολη θέση χτύπησε στην εξωτερική πλευρά του δοκαριού και κατέληξε άουτ.
Στο τελευταίο 20λεπτο το παιχνίδι άνοιξε. Οι Ίβηρες πλησίασαν στο 2-1 με πλασέ των Γκουίθα (73’), Γκαρσία (78’) και δυνατό σουτ του Ντε Λα Ρεντ (76’), ενώ στο 80’ ο Αμανατίδης μετά από κεφαλιά-πάσα του Δέλλα βρέθηκε σε καλή θέση στο ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά το δυνατό του σουτ έφυγε άουτ. Στο 85’ ο Χαριστέας από καλή θέση μετά από πάσα του Αμανατίδη με το κεφάλι έκανε την προβολή άουτ, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση ο Γκουίθα με σουτ ανάγκασε τον Νικοπολίδη σε απόκρουση με γροθιές. Ο φορ της Μαγιόρκα έμελε να βρει στόχο στο 88’, όταν μετά από σέντρα του Γκαρσία από δεξιά και εκμεταλλευόμενος γλίστρημα του Δέλλα (υποψία επιθετικού φάουλ στη φάση) νίκησε με κεφαλιά τον Νικοπολίδη.

*Περίπου 5.000-6.000 Έλληνες φίλαθλοι ) μεταξύ τους και 60 Βολιώτες, ο πρόεδρος και ο γ.γ. της Ε.Π.Σ.Θ. κ.κ. Μπατζιάκας-Μαμάκης, βρέθηκαν στις εξέδρες του «Βαλς Ζίτσενχαϊμ», στηρίζοντας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ και φωνάζοντας «Να’τοι, να’τοι οι πρωταθλητές».

ΕΛΛΑΔΑ -ΙΣΠΑΝΙΑ 1-2
Γήπεδο: «Βαλς-Ζίτσενχαϊμ» (Σάλτσμπουργκ)
Σκόρερ: 42’Χαριστέας- 61’Ντε Λα Ρεντ, 88’ Γκουίθα
Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Κυργιάκος (62’Αντζας), Δέλλας, Μπασινάς, Κατσουράνης, Καραγκούνης (74’ Τζιόλης), Χαριστέας, Σαλπιγγίδης (86’ Γιαννακόπουλος), Αμανατίδης.

Ισπανία (Λουίς Αραγονιές): Ρέινα, Αλμπιόλ, Φ. Ναβάρο, Ινιέστα (58’ Καθόρλα), Φάμπρεγκας, Τσάμπι Αλόνσο, Σέρχιο Γκαρσία, Γκουίθα, Αρμπελόα, Χουανίτο, Ντε Λα Ρεντ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου