ΤΟΠΙΚΑ

Κτηματολόγιο της ταλαιπωρίας

κτηματολόγιο-της-ταλαιπωρίας-851206

Αρκετοί ήταν οι Bολιώτες που από νωρίς χθες το πρωί έσπευσαν στο Γραφείο Κτηματογράφησης σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, προκειμένου να υποβάλλουν τη δήλωση για το ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους. Δηλώσεις που πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Για τους μόνιμους κατοίκους εκτός Ελλάδος η προθεσμία υποβολής έχει οριστεί στους έξι μήνες, από 17.6 μέχρι 31.12 2008. Μετά τηn παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα.

Χθες δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες ουρές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξυπηρετούνταν ικανοποιητικά από τα συνεργεία της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.
Σημειώνεται πως το Γραφείο Κτηματογράφησης στο Βόλο λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 3.30 το απόγευμα και το τηλέφωνο εξυπηρέτησης του κοινού είναι το 2421063631.
Τα συνεργεία του Γραφείου Κτηματογράφησης χορηγούν σε κάθε ιδιοκτήτη που προσέρχεται στο γραφείο μία σελίδα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της δήλωσης και τα οποία είναι τα παρακάτω:
– Απλό φωτοαντίγραφο των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστική απόφαση κλπ.)
– Απλό φωτοαντίγραφο των πιστοποιητικών μεταγραφής των παραπάνω πράξεων
– Τυχόν τοπογραφικά διαγράμματα των ακινήτων που δηλώνονται –
– Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
– Επίδειξη εγγράφου από το οποίο προκύπτει το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
Με βάση όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά οι υπεύθυνοι στο Γραφείο Κτηματογράφησης μπορούν να τον ενημερώσουν περαιτέρω για:
– Τα επιπλέον έγγραφα και δικαιολογητικά που τυχόν απαιτούνται καθώς και για τον τρόπο απόκτησής τους
– Το απαιτούμενο τέλος κτηματογράφησης καθώς και για το ακριβές ποσό και για τον τρόπο πληρωμής του
– Τον προγραμματισμό ραντεβού σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα, ώστε να υποβάλετε τη δήλωσή σας γρήγορα και εκτός σειράς αναμονής.

Ποιοι έχουν υποχρέωση
να υποβάλουν δήλωση
Oλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματα ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο /α στο Δήμο Βόλου υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση του Νόμου 2308/1995.
Συγκεκριμένα υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση είναι ο ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος έχει κυριότητα ( πλήρη ή ψιλή) και κάθε δικαιούχος επικαρπίας, δικαιούχος οποιασδήποτε άλλης προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου) ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική υπερενναετής) και κάθε δικαιούχος οποιουδήποτε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 2664/1998. Όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογή των δηλώσεων υποχρεούται επίσης να υποβάλει δήλωση, άσχετα αν το δικαίωμα έχει δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία ( π.χ. εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστή ακινήτου κλπ.)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η δήλωση αφορά σε δικαίωμα και όχι ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σ΄ αυτό να το δηλώσουν. Σε κάθε περίπτωση η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αφορά σε όλα τα ακίνητα του Δήμου Βόλου, είτε είναι αστικά είτε αγροτικά, είτε είναι οικοδομημένα είτε όχι.
Από το γραφείο κτηματογράφησης διατίθενται δύο έντυπα ( Δ1 και Δ2) δηλώσεων του Ν. 2308/ 1995
Το έντυπο Δ1 απευθύνεται στον πολίτη που δηλώνει τα εξής δικαιώματα: 1) πλήρη κυριότητα 2) ψιλή κυριότητα 3) επικαρπία 4) άλλη δουλεία (προσωπική ή πραγματική). Το έντυπο Δ2 απευθύνεται καταρχήν στα νομικά πρόσωπα για το σύνολο των δικαιωμάτων τους, αλλά και στα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν δικαιώματα διαφορετικά από τα προαναφερθέντα
Οι υπόχρεοι μπορούν να προμηθεύονται τα έντυπα από τα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης, τα ΚΕΠ των υπό κτηματογράφηση Δήμων. Επίσης μπορείτε να τα εκτυπώσετε το έντυπο από την ηλεκτρονική διεύθυνση www. Ktimatologio .gr.

Πώς συμπληρώνεται
η δήλωση
Η πρώτη σελίδα της δήλωσης που αφορά σε «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ», συμπληρώνεται μία φορά. Η δεύτερη και η τρίτη σελίδα με τις ενότητες «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ», « ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ» και «ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ» συμπληρώνονται τόσες φορές, όσες και τα δικαιώματα που δηλώνει κάθε φορά ο ενδιαφερόμενος. Στην περίπτωση που δηλώνονται δικαιώματα σε διαφορετικούς Δήμους ή κοινότητες, συμπληρώνονται και κατατίθενται ξεχωριστές δηλώσεις.

Χαρακτηριστικές
περιπτώσεις
– Σε περίπτωση που έχει μεταβιβαστεί μόνον η ψιλή κυριότητα και έχει παρακρατηθεί η επικαρπία, υπόχρεοι προς υποβολή δήλωσης είναι τόσο ο ψιλός κύριος, όσο και ο επικαρπωτής του ακινήτου, ο καθένας για το δικαίωμά του –
– Σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο, υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης για το δικαίωμα της κυριότητας του, αλλά αι η δανείστρια τράπεζα για το δικαίωμα της εμπράγματης ασφάλειας ( υποθήκη, προσημείωση).

Δικαιολογητικά
που είναι
υποχρεωτικά
Η δήλωση δε γίνεται δεκτή χωρίς τα παρακάτω έγγραφα:
– Δήλωση του νόμου 2308/1995 Δ1 για φυσικά πρόσωπα . Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και φωτοαντίγραφα του δημοσιευμένου σε ΦΕΚ εντύπου
-Απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν το δικαίωμα στο ακίνητο (π.χ. συμβόλαιο)
– Αποδεικτικό καταβολής πάγιου τέλους κτηματογράφησης
Κατά την υποβολή της δήλωσης χρειάζεται απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή επίδειξη εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κλπ.). Η συμπλήρωση του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική. Επομένως όσοι δεν διαθέτουν ΑΦΜ πρέπει να μεριμνήσουν να εκδώσουν αριθμό φορολογικού μητρώου πριν από την υποβολή της δήλωσης, όπως άλλωστε είναι επιβεβλημένο για όλους τους δικαιούχους ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.

Προαιρετικά
έγγραφα
Για την πληρέστερη και ορθότερη καταχώρηση της δήλωσης καλό θα είναι να προσκομιστούν συμπληρωματικά και τα παρακάτω δικαιολογητικά:
– Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του οικείου υποθηκοφυλακείου. Εάν δεν είναι διαθέσιμο, είτε ζητείται η χορήγησή του από το υποθηκοφυλάκειο με αίτηση είτε, εφόσον τα στοιχεία του πιστοποιητικού (αριθμός τόμου, μεταγραφής κλπ) είναι γνωστά, απλά συμπληρώνονται στο σχετικό πεδίο της δήλωσης, είτε μπορούν να ζητηθούν μέσω δικηγόρου από το υποθηκοφυλακείο (χωρίς αίτηση)
– Τοπογραφικό διάγραμμα, εάν υπάρχει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αγροτεμάχιο ή γενικά το δηλωθέν ακίνητο δεν διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση και Τ.Κ. Συνιστάται η προσκόμιση αντιγράφου για τη διευκόλυνση της διαδικασίας και την αποφυγή επανειλημμένων επισκέψεων του δικαιούχου στο γραφείο κτηματογράφησης για τον εντοπισμό ή την οριοθέτηση του ακινήτου του
– Απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας (οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών). Συνιστάται η υποβολή του συγκεκριμένου αντιγράφου για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ή αποφυγή λαθών κατά την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων.

Καταβολή
του πάγιου
τέλους της
κτηματογράφησης
Για την υποβολή της δήλωσης του Νόμου 2308/1995 θα πρέπει να καταβάλλεται το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.
Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται από το δηλούντα ( φυσικό ή νομικό πρόσωπο) για κάθε δικαίωμα, πάγιο τέλος κτηματογράφησης ύψους 35 ευρώ ανά δικαίωμα.
Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ ανά δικαίωμα.
Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας θα καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα , ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ (ως αγροτική ορίζεται η περιοχή η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικισμού προϋφισταμένου του 1923 ή εκτός ορίου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηματικής δόμησης. Εάν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου, μπορείτε να απευθυνθείτε στο οικείο γραφείο κτηματογράφησης για να μάθετε εάν πρόκειται για αγροτική ή αστική περιοχή)
Η καταβολή του τέλους διενεργείται μεταξύ των 11 κυριότερων τραπεζών που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά. Ο υπολογισμός και η πληρωμή του τέλους προηγείται της υποβολής της δήλωσης και το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης. Για τον υπολογισμό του τέλους χρησιμοποιείται το ειδικό «έντυπο πληρωμής πάγιου τέλους Κτηματογράφησης», το οποίο διατίθεται μαζί με το έντυπο της δήλωσης του νόμου 2308/1995 . Στο έντυπο αυτό υπολογίζεται το τέλος για όσα δικαιώματα δηλώνει ένα φυσικό πρόσωπο στον ίδιο Δήμο ή Κοινότητα. Δηλαδή αν κάποιος έχει δηλώσει δικαιώματα σε διαφορετικούς Δήμους ή Κοινότητες, θα συμπληρώσει ξεχωριστό έντυπο πληρωμής τέλους για καθένα από αυτούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου