ΤΟΠΙΚΑ

Στη Χαλκίδα η Αργώ και θερμή υποδοχή σε όλα τα λιμάνια

στη-χαλκίδα-η-αργώ-και-θερμή-υποδοχή-σε-851206

Η Αταλάντη, η πατρίδα της μοναδικής γυναίκας Αργοναύτη, ήταν ο πρώτος μεγάλος σταθμός της «ΑΡΓΟΥΣ», η οποία από το Σάββατο το πρωί σήκωσε πάλι πανί, διασχίζοντας τη θάλασσα για να κάνει το πειραματικό της ταξίδι και να μεταφέρει σε κάθε λιμάνι που προσεγγίζει το μήνυμα του πολιτισμού που ενώνει τους λαούς.
Οι κάτοικοι της Αταλάντης επεφύλαξαν μία θερμότατη υποδοχή στην «ΑΡΓΩ», που κατέπλευσε στο λιμάνι περίπου στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής, και στο πλήρωμά της. Υπό τους ήχους του «Αξιον Εστί…», με τη συνοδεία σκαφών του Ναυτικού Ομίλου Αταλάντης, η «ΑΡΓΩ» μπήκε στο λιμάνι, το οποίο είχε κατακλυστεί από εκατοντάδες κόσμου, που χειροκροτούσε την προσπάθεια των κωπηλατών και την πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου και του Ινστιτούτου «Ναυδόμος» να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος.
Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση ήταν έντονα από τη στιγμή που η «ΑΡΓΩ» προσέγγιζε το λιμάνι μέχρι και το τέλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Αταλάντης προς τιμήν του πληρώματος, των εκπροσώπων του Δήμου Βόλου και των υπευθύνων του Ινστιτούτου «Ναυδόμος».
Η ΑΡΓΩ «έδεσε» στο λιμάνι και οι κάτοικοι της περιοχής που έσπευσαν να την υποδεχθούν, αγκάλιαζαν και χειροκροτούσαν θερμά τα μέλη του πληρώματος και συνεχάρησαν τους συντελεστές του Προγράμματος, δηλαδή το Δήμο Βόλου και το Ινστιτούτο «Ναυδόμος» για την προσπάθεια προβολής του αρχαίου τεχνικού πολιτισμού της χώρας μας και την ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσής μας.
Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του λιμανιού, κατά την οποία ο Δήμαρχος της πόλης κ. Σκαμπαρδώνης στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε καλωσόρισε την «ΑΡΓΩ», τον κυβερνήτη, το πλήρωμα και τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Βόλου και αντιπρόεδρο της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου κ. Μιλτιάδη Ζιάκα και εξέφρασε τη χαρά και τις ευχαριστίες του ιδίου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων της περιοχής για το γεγονός ότι – όπως χαρακτηριστικά είπε – «η «ΑΡΓΩ» προσέγγισε και το δικό τους λιμάνι, μια περιοχή που είναι συνδεδεμένη με την Αργοναυτική Εκστρατεία, καθώς πλήρωμα του αρχαίου πλοίου ήταν η Αταλάντη».
«Ο Βόλος και η Αταλάντη είναι περιοχές που έχουν τις ρίζες τους μύθοι και αυτό συνδέει τις πόλεις μας πολιτιστικά», είπε ο Δήμαρχος Αταλάντης και πρόσθεσε πως το εγχείρημα του Δήμου Βόλου και του Ινστιτούτου «ΝΑΥΔΟΜΟΣ» να ανακατασκευάσουν τη σύγχρονη «ΑΡΓΩ» στα πρότυπα του αρχαίου πλοίου και να τολμήσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πειραματικού ταξιδιού είναι αξιέπαινη, σπάνια και σημαντική σε διεθνές επίπεδο».
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αταλάντης, ο κ. Σκαμπαρδώνης απένειμε τιμητικές διακρίσεις στον Διευθυντή του Ερευνητικού Προγράμματος και κυβερνήτη της «ΑΡΓΟΥΣ», ναύαρχο Απ. Κούρτη, πρόεδρο του Ινστιτούτου «ΝΑΥΔΟΜΟΣ», όπως και στον Δήμαρχο Βόλου κ. Αλέκο Βούλγαρη.
Ο κυβερνήτης της «ΑΡΓΟΥΣ» ναύαρχος Απόστολος Κούρτης, έκπληκτος από τη θερμότατη υποδοχή που έτυχε η «ΑΡΓΩ» και το πλήρωμά της στην Αταλάντη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον κόσμο και δώρισε στο Δήμο Αταλάντης ένα σπάνιο και αυθεντικό κομμάτι του πλοίου, δηλαδή έναν από τους ξύλινους συνδέσμους (τόρμο και γόμφους) του καραβιού.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΗΤΕΒ κ. Ζιάκας που συνοδεύει την «ΑΡΓΩ» στο ταξίδι της, παρέλαβε την τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Δημάρχου Βόλου, ευχαριστώντας θερμά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αταλάντης για την τιμή στο Δήμο και την πόλη του Βόλου, καθώς και τους κατοίκους που υποδέχθηκαν και αγκάλιασαν τόσο θερμά την «ΑΡΓΩ» και το πλήρωμά της. Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου Βόλου να αναβιώσει το μυθικό καράβι και στα μηνύματα που μεταφέρει η «ΑΡΓΩ» στα λιμάνι και στις χώρες που θα περάσει. «Είναι το πλοίο του πολιτισμού που συνδέει χώρες, πολιτισμούς και λαούς», τόνισε ο κ. Ζιάκας, σημειώνοντας παράλληλα πως «μπορεί να αποτελέσει στην κατεύθυνση αυτή ένα σύμβολο σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Ομίλου Αταλάντης κ. Λαμπρινίδης που χαιρέτισε την προσπάθεια των κωπηλατών και του Δήμου Βόλου. Να σημειωθεί πως η «ΑΡΓΩ», που ξεκίνησε το ταξίδι της το Σάββατο το πρωί από το λιμάνι του Βόλου με τις ευχές εκατοντάδων Βολιωτών για «κατευόδιο», ελλιμενίστηκε το βράδυ στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής στο Τρίκερι, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες με δυνατούς, αντίθετους ανέμους δεν επέτρεψαν να φτάσει ως τη Γλύφα, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί. Το πρωί της Κυριακής όμως η «ΑΡΓΩ» ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι της από την Αγία Κυριακή και χάρη στις πετυχημένες προσπάθειες των κωπηλατών, του κυβερνήτη της, των βαθμοφόρων και του πληρώματός της κέρδισε την απώλεια της προηγούμενης ημέρας και έφτασε στην Αταλάντη το βράδυ της Κυριακής, διανύοντας συνολικά απόσταση 40 μιλίων. Σύμφωνα με συγγενικά πρόσωπα που μετέβησαν στην Αταλάντη, βρίσκεται λίγο μετά την Αρκίτσα, για να δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν έκρυβαν την έκπληξή της για την πολύ θερμή υποδοχή που έτυχε από πλήθος κόσμου η Αργώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αταλάντη το πλοίο συνοδείας της HELLENIC SEAWAYS υποχρεώθηκε να ελλιμενιστεί δύο μίλια από την προκυμαία, με αποτέλεσμα οι κωπηλάτες να μετακινηθούν στο συνοδό πλοίο για διανυκτέρευση με μικρότερα σκάφη που επιστρατεύθηκαν για τη μεταφορά τους .
Ο επόμενος σταθμός της «ΑΡΓΟΥΣ» ήταν η Χαλκίδα, όπου έφτασε προχθές αργά το βράδυ, αφού το πλοίο έφτασε στον κόλπο του Ευρίπου λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ και μετά από κοπιώδη προσπάθεια 16 περίπου ωρών. Το πλοίο, το πλήρωμα και τους εκπρόσωπους του Δήμου τούς υποδέχθηκαν σε ανοικτή τιμητική εκδήλωση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας και ο Δήμος Χαλκίδας. Χθες ήταν ημέρα ανάπαυσης για τους Αργοναύτες, που θα ξεκινήσουν νωρίς σήμερα το πρωί με προορισμό το Μαρμάρι, που είναι σε απόσταση 40 περίπου ναυτικών μιλίων από τη Χαλκίδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου