ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙΟΔΙΑ: Μπλόκο για τις αυξήσεις

διοδια-μπλόκο-για-τις-αυξήσεις-851206

Σημεία ιδιαίτερης επικινδυνότητας στην Παλαιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας αποκλείουν σήμερα το απόγευμα με κινητοποιήσεις τους η Νομαρχία Μαγνησίας και πέντε δήμοι των δύο νομών, για την αύξηση της τιμής των διοδίων και την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Π.Ε.Ο.

Στα όρια της Μαγνησίας το συμβολικό μπλόκο θα στηθεί στην έξοδο προς τη Χλόη στις 7 το απόγευμα.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και οι δήμοι Φερών, Κάρλας, Πλατυκάμπου, Αρμενίου και Κιλελέρ προχωρούν πλέον σε κινητοποιήσεις, μετά τις διαρκείς αναβολές που συνάντησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το κοινό αίτημά τους για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Η μορφή και ο χρόνος των κινητοποιήσεων καθορίστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη στη Νομαρχία Μαγνησίας. Στη σύσκεψη επικαιροποιήθηκαν τα αποτελέσματα της προηγούμενης, που είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου στο δήμο Κάρλας με τον νομάρχη, τους δημάρχους, τους βουλευτές και εκπροσώπων φορέων της Μαγνησίας και της Λάρισας να συμφωνούν ομόφωνα ότι θα διεκδικήσουν με κάθε δυνατό τρόπο την ικανοποίηση ενός πλαισίου για τη βελτίωση της ασφάλειας της διέλευσης από την Παλαιά Εθνική Οδό.
Με τις κινητοποιήσεις η Νομαρχία Μαγνησίας και οι πέντε δήμοι, οι οποίοι δέχονται στα όριά τους την κυκλοφοριακή φόρτιση με βαρέα οχήματα, ζητούν εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου για τη μετεγκατάσταση του Σταθμού Διοδίων μέσα από την εκπόνηση ειδικής συγκοινωνιακής μελέτης.
Επιπλέον διεκδικούν την αναστολή εφαρμογής του μέτρου για την αύξηση της τιμής των διοδίων μέχρι την πλήρη εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου.
Διεκδικούν επιπλέον άμεση εκπόνηση μελέτης για την παράκαμψη των οικισμών του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου, που υφίστανται την τρομακτική επιβάρυνση από την εκτροπή της κίνησης προς την Παλαιά Εθνική Οδό.
Άλλη διεκδίκηση, που προβάλλεται πλέον και μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις, είναι η επέκταση των εργασιών στην Π.Ε.Ο. για να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της οριζόντιας και της κάθετης σήμανσης κατά μήκος όλης της Παλιάς Εθνικής και η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 70χλμ./ώρα με τη βελτίωση των μέτρων αστυνόμευσης.
Σε συμμετοχή στο σημερινό συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού καλεί τους εργαζόμενους ο σύλλογος υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση η αναχώρηση λεωφορείων θα γίνει από το Δημαρχείο Βόλου στις 6 το απόγευμα.

Απάντηση στη Ρ. Ζήση
Στο μεταξύ στο νομάρχη Μαγνησίας διαβιβάστηκε η απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλου στην αναφορά που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης Ράχες-Κλειδί, τις αυξήσεις των διοδίων και τις επιπτώσεις στην ΠΕΟ Βόλου Λάρισας.
Συγκεκριμένα, η απάντηση του κ. Ξανθόπουλου έχει ως εξής:
1. Βασική αρχή του Δημοσίου στον καθορισμό του συστήματος Διοδίων είναι η δυνατότητα επιλογής των χρηστών να μετακινηθούν και χωρίς διόδια τέλη μέσω παράπλευρου δικτύου ή άλλων οδών της περιοχής. Για το λόγο αυτό στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων χωρίς παράπλευρους δρόμους, προωθείται η κατασκευή τους.
Είναι βέβαια προφανές ότι οι διαδρομές χωρίς διόδια δημιουργούν αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στους δευτερεύοντες δρόμους, αλλά και μείωση των εσόδων των παραχωρησιούχων.
2. Στην παρούσα φάση λειτουργεί Σταθμός Διοδίων μόνο στον μετωπικό Σταθμό Μοσχοχωρίου, μέχρι την προβλεπόμενη εγκατάσταση του Σταθμού στην περιοχή Μακρυχωρίου μετά τον Α.Κ. Γυρτώνης προς Θεσσαλονίκη, καθώς και των πλευρικών σταθμών σε κόμβους με καταβολή διοδίων για το μήκος του Αυτοκινητοδρόμου που έχουν διανύσει, ώστε να αποφεύγονται εκτροπές από κόμβους τουλάχιστον από αυτούς που μετακινούνται στον Αυτοκινητόδρομο και δεν έχουν προορισμό σε τοπικό οδικό δίκτυο.
3. Με την Ειδική Κυκλοφοριακή Μελέτη που πρόκειται να υποβληθεί σύντομα από τον Ανάδοχο για την οριστική ανάπτυξη του Συστήματος Διοδίων και την εγκατάσταση εντός 12 μηνών των σταθμών Διοδίων στο τμήμα Ράχες-Ευαγγελισμός θα καταστεί αναλογική η χρέωση
4. Η κυκλοφοριακή φόρτιση και οι εργασίες συντήρησης της ΠΕΟ Λάρισας –Βόλου είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου