ΤΟΠΙΚΑ

Διχάζει η ακρίβεια κυβέρνηση και ΣΕΒ

διχάζει-η-ακρίβεια-κυβέρνηση-και-σεβ-851206

Για την ακρίβεια και τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της συζήτησαν χθες τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια και Εμπορίου, Γιώργο Βλάχο, να προχωρούν στη σύσταση της υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς, η οποία θα εποπτεύεται από ειδική γραμματεία και θα έχει ελεγκτικές, κοστολογικές και τιμοληπτικές αρμοδιότητες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ακόμα ότι η λειτουργία της υπηρεσίας θα επιδιωχθεί να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, καθώς ο ρόλος της είναι σημαντικός, βρίσκεται στην καρδιά των μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί και θα συνεισφέρει στην αποτελεσματική υλοποίησή τους.

Αλλοθι της πολιτικής ανεπάρκειας
Λίγο αργότερα από την ανακοίνωση των 41 μέτρων, ο ΣΕΒ έσπευσε να τηρήσει τις αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική, δηλώνοντας: «H ακρίβεια που πνίγει τα νοικοκυριά, αν και επιδεινώνεται από την παγκόσμια κρίση, αποτελεί για την Ελλάδα ένα πρόβλημα δομικό και όχι συγκυριακό, πολυδιάστατο και όχι μονοσήμαντο.
Ο Σύνδεσμος ανέφερε ακόμα ότι «η διαρκής αναζήτηση εξιλαστήριου θύματος στους «κερδοσκόπους» της επιχειρηματικής δράσης δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο άλλοθι της πολιτικής αβελτηρίας ή ανεπάρκειας. Υπονομεύει εκείνες ακριβώς τις δημιουργικές δυνάμεις, στη δράση των οποίων υποχρεωτικά θα βασιστούμε για την έξοδο από την κρίση και, πάντως, δεν υποκαθιστά την ανάγκη ενός συντεταγμένου σχεδίου αντιμετώπισης της εντεινόμενης κρίσης».
Πάνω από τα μισά χρήματα που βγαίνουν κάθε μήνα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό πάνε σε λογαριασμούς του Κράτους και υπόκεινται σε πληθωριστικές στρεβλώσεις που προκαλεί η παρέμβαση του Κράτους. Το κράτος είναι αυτό που οφείλει πρώτο να δώσει το καλό παράδειγμα, λαμβάνοντας δομικά μέτρα κατά του κακού εαυτού του αντί να μεταθέτει τις ευθύνες.

Η πρόταση
Ο ΣΕΒ ζητεί λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, «όπως την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί απολογισμού και διαφάνειας στις δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί η σπατάλη τους και να μειωθεί αντίστοιχα η ανάγκη για κρατική ενίσχυση -που τελικά επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων μας, την τολμηρή μείωση της γραφειοκρατίας, το κόστος της οποίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ -6,8% του ΑΕΠ- όπως στοιχειοθετεί μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές.
Ζητά ακόμα τη δραστηριοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με έρευνες σε όλους τους βασικούς τομείς που απορροφούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό (υγεία, μεταφορές, εστίαση, στέγαση, εκπαίδευση), τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της και τη δημόσια διαβούλευση με στόχο την άμεση εφαρμογή των μέτρων που προκύπτουν.
Ήδη, τονίζει ο ΣΕΒ, τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2008 για περίπου 300 σημαντικές εισηγμένες επιχειρήσεις της χώρας δείχνουν ότι αντίθετα από τα λεγόμενα, υπάρχει κάθετη πτώση της κερδοφορίας. Πολύ περισσότερο, η κρίση απειλεί σοβαρά πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν το αυξημένο κόστος ή να αντιμετωπίσουν τη μείωση της ζήτησης. Για πάρα πολλά μέλη της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας δεν τίθεται θέμα κέρδους, αλλά ζήτημα επιβίωσης».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος παραδέχτηκε πως η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που αφορά όλους τους ευρωπαίους πολίτες αν και τόνισε πως «και η δράση των ίδιων των καταναλωτών παίζει και θα συνεχίζει να παίζει ρόλο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου