ΤΟΠΙΚΑ

Aντιδράσεις για το επώνυμο των γυναικών

aντιδράσεις-για-το-επώνυμο-των-γυναικ-851206

Αντιδράσεις και από την πλευρά της αντιπολίτευσης συναντά η διάταξη που επιτρέπει στους συζύγους να έχουν κοινό επώνυμο. «Πηγαίνουμε 30 χρόνια πίσω» τονίζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι γυναίκες οδηγούνται στο οπισθοδρομικό και εξευτελιστικό καθεστώς του ετεροπροσδιορισμού και της εξάρτησης».
Γυναικείες οργανώσεις έχουν ήδη εκφράσει τη σφοδρή αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προ ημερών από την Κυβερνητική Επιτροπή και το οποίο προτείνει οι σύζυγοι να επιλέγουν κοινό επώνυμο, εφόσον υπάρχει συναίνεση και των δύο και όχι να διατηρούν το δικό τους όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος.
Το δρόμο της αντίδρασης ακολουθούν τώρα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για μια απόφαση που οδηγεί «στην πατριαρχική Ελλάδα, όπου οι γυναίκες γίνονταν βορά στις πιέσεις για αλλαγή του επωνύμου τους μετά το γάμο».
Για πορεία προς ένα οπισθοδρομικό και εξευτελιστικό καθεστώς, κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, τονίζοντας πως η διάταξη για το κοινό επώνυμο των συζύγων αποτελεί «άλλη μια έκφραση των συντηρητικών ιδεοληψιών της ΝΔ που δεν μπορεί να ανεχτεί ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες και δεν ανήκουν σε αυτούς».
Γυναικείες οργανώσεις έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην προωθούμενη διάταξη υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο «αφήνει τη γυναίκα βορά στις πιέσεις του συζύγου και του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος για αλλαγή του επιθέτου της, γιατί γνωρίζουμε στην πατριαρχική Ελλάδα τι σημαίνει συναίνεση και των δύο συζύγων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου