ΤΟΠΙΚΑ

Διαφάνεια στα οικονομικά της ΝΑΜ

διαφάνεια-στα-οικονομικά-της-ναμ-851206

Προτεραιότητα στη διασφάλιση της διαφάνειας σε όλες τις ενέργειες των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας δίνει ο Νομάρχης και για το σκοπό αυτό αποφάσισε την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων που αφορούν στην δημοσίευση προκηρύξεων για συμβάσεις προμηθειών, εκτέλεσης έργων και εργασιών, οι οποίες θα εκδοθούν από την 1η Μαρτίου του 2007 και έπειτα.
Στην απόφασή του ο κ. Παπατόλιας σημειώνει ότι η λήψη των μέτρων υλοποιεί μια από τις πιο σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις για τη διαφάνεια σε ένα ευαίσθητο τομέα, όπως αυτός των οικονομικών δράσεων της ΝΑΜ.
Σύμφωνα με την απόφαση του Νομάρχη προκηρύξεις ή αναθέσεις από 0-1.000 € θα συνεχίσουν να μη δημοσιεύονται, όπως ισχύει σήμερα, με βάση το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις σε εργασίες των υπηρεσιών της ΝΑΜ, μικρού οικονομικού ενδιαφέροντος.
Προκηρύξεις ή αναθέσεις από 1.001 έως 15.000 € θα δημοσιεύονται, τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής προσφορών στον πίνακα ανακοινώσεων της οικείας Υπηρεσίας (π.χ. πίνακας ανακοινώσεων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών), στον γενικό πίνακα της Νομαρχίας (ισόγειο), ώστε να είναι δυνατή η ενημέρωση κάθε πολίτη που το επιθυμεί, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών της ΝΑΜ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.magnesia.gr, η οποία θα αποτελέσει το βασικό ηλεκτρονικό σημείο της πλήρως διαφανούς δράσης της ΝΑΜ, τόσο στα αναφερόμενα θέματα, όσο και σε σειρά άλλων, τα οποία θα ακολουθήσουν.
Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι προκηρύξεις από 15.001 έως 45.000 €, πέραν από τις παραπάνω δημοσιεύσεις, θα δημοσιεύονται και σε μία τουλάχιστον τοπική εφημερίδα από αυτές που έχουν δικαίωμα δημοσίευσης κρατικών δημοσιεύσεων, ενώ προκηρύξεις από 45.001 € και άνω, εκτός των προβλεπομένων δημοσιεύσεων κατά τις κείμενες διατάξεις, θα δημοσιεύονται και με όλους τους προαναφερόμενους τρόπους (ανάρτηση στους πίνακες ανακοινώσεων, στο ΚΕΠ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.magnesia.gr).
Στο τέλος κάθε οικονομικού έτους θα δημοσιεύονται, με όλους τους παραπάνω τρόπους οι επωνυμίες των εταιρειών ή τα ονόματα των φυσικών προσώπων, που θα έχουν συναλλαγεί οικονομικά με τις υπηρεσίες της ΝΑΜ
(ανάρτηση στους πίνακες ανακοινώσεων, στο ΚΕΠ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.magnesia.gr και σε μία τουλάχιστον τοπική εφημερίδα από αυτές που έχουν δικαίωμα δημοσίευσης κρατικών δημοσιεύσεων).
Όπως επισημαίνεται, τέλος, στην απόφαση του Νομάρχη, η ηλεκτρονική επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες της ΝΑΜ αποτελεί σημαντικό «όπλο» για τη διασφάλιση της διαφάνειας, αφού, μεταξύ άλλων, παρέχει με ασήμαντο κόστος, εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα, δίνει τη δυνατότητα για αποτελεσματικό έλεγχο και αξιολόγηση του αποτελέσματος και συμβάλλει αποφασιστικά στην απογραφειοκρατικοποίηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου