ΤΟΠΙΚΑ

Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τη λαϊκή…

δεν-υπάρχουν-λεφτά-ούτε-για-τη-λαϊκή-471817

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Απ. Τσακανίκας όλα όσα ζουν καθημερινά ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στις λαϊκές αγορές που γίνονται καθημερινά στις διάφορες γειτονιές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Μαύρα χάλια, λέει ο ..ισόβιος πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών της περιοχής μας και τα λόγια του δεν κρύβουν ίχνος υπερβολής.

Στη λαϊκή της Δευτέρας μέσα στο χώρο στάθμευσης που γίνονταν μέσα στο Πολιτιστικό Αλσος της Νέας Ιωνίας κάθε Δευτέρα, το τρίμηνο από Οκτώβριο μέχρι και Δευτέρα, υπήρχαν παραγωγοί που έκαναν τζίρο 6 ευρώ και κάποιοι άλλοι, όπως λέει, 11,50 ευρώ !!!

Την ίδια στιγμή παραγωγοί και έμποροι περιμένουν πως και πως να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τη σύνταξη του Φεβρουαρίου για να …ανασάνουν οικονομικά. Τα χρήματα από τη σύνταξη του Ιανουαρίου πήγε στα έξοδα των εορτών και στα χαράτσια. Ακόμη και στη λαϊκή της Παρασκευής, που είναι η καλύτερη για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, οι τζίροι είναι ελάχιστοι.

Η κίνηση λέει ο κ. Τσακανίκας, μπορεί να είναι και 70% μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Με το ζόρι ο καταναλωτής παίρνει πάνω από ένα μαρούλι ή 1 ½ κιλό ντομάτες. Μήπως οι τιμές είναι αρκετά αλμυρές για τα σημερινά δεδομένα ; ρωτάμε τον πρόεδρο των παραγωγών λαϊκών αγορών. Όχι απαντά κατηγορηματικά. Πουλάμε την τομάτα όσο και είκοσι χρόνια πριν. Έχω τιμολόγια του 1995 που δείχνουν ότι τότε πουλούσαμε την τομάτα 500 δραχμές. Σήμερα την πουλάμε 1, 5 ευρώ.

Μήπως είστε περισσότεροι ; επιμένουμε. Όχι. Όσοι είμασταν τότε είμαστε και σήμερα. Από 130 έως 150 είναι οι παραγωγοί και οι έμποροι που παίρνουν μέρος κάθε Παρασκευή στη λαϊκή. Την ίδια στιγμή οι τριβές με το Δήμο Βόλου δεν λείπουν.

Οι παραγωγοί και οι έμποροι λαϊκών αγορών με οπωρολαχανικά επιμένουν να απέχουν από τη λαϊκή της Δευτέρας στο χώρο στάθμευσης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Διαμηνύσαμε στη Δημοτική Αρχή ότι είναι εντελώς ακατάλληλη η συγκεκριμένη θέση. Ζητάμε να πάμε στην οδό Ευφραιμίδου αλλά η Δημοτική Αρχή μας λέει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξουν προηγουμένως εγκρίσεις από τη Δημοτική Κοινότητα και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Υπέρμετρη φορολογία

Την ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω και οι τζίροι των παραγωγών και των εμπόρων λαϊκών αγορών είναι στο ναδίρ το Υπουργείο Οικονομικών βρήκε πρόσφορο έδαφος στον κλάδο για να επιβάλει νέα άγρια φορολογία. 13 % για τα προϊόντα που μαζεύουν από το χωράφι και από το πρώτο ευρώ και 26% για τα προϊόντα που πουλούν στη λαϊκή συν το τέλος για τους επιτηδευματίες που είναι 650 ευρώ για κάθε παραγωγό ή έμπορο κάθε χρόνο. Θα εξοντωθούμε οικονομικά λέει ο κ. Τσακανίκας που με την ιδιότητα και του Προέδρου των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας ζητά να αλλάξει το εις βάρος τους φορολογικό καθεστώς που προτίθεται να ισχύσει.

Η επιστολή

Για το σκοπό αυτό η Oμοσπονδία Συλλόγων Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Θεσσαλίας με επιστολή της προς τους βουλευτές Ιορδάνη Τζαμτζή Βουλευτή του Νομού Πέλλας και Σάββα Αποστολίδη βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, ζητούν όπως συμπεριλάβουν και τους παραγωγούς λαϊκών αγορών στην επερώτηση που έχουν καταθέσει οι δύο βουλευτές στη Βουλή για το φορολογικό των αγροτών.

Ειδικότερα η επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Περιφέρειας Θεσσαλίας που υπογράφεται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Απ. Τσακανίκα και Βασίλη Λιγούδη έχει ως εξής :

«Κύριοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών είναι αγρότες και δεν είναι έμποροι. Η δραστηριότητά μας είναι μία, δηλαδή η παραγωγή και πώληση λιανικώς. Στο φορολογικό θεωρείται ξεχωριστή δραστηριότητα η πώληση στις λαϊκές αγορές, ενώ για όσους πουλάνε από το χωράφι ή πλανοδίως δεν θεωρείται ξεχωριστή δραστηριότητα.

Ζητάμε να συμπεριλάβετε και εμάς τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών στην επερώτησή σας στη Βουλή σχετικά με το φορολογικό των αγροτών και ειδικότερα:

1. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τους αγρότες των λαϊκών αγορών, διότι δεν είναι έμποροι αλλά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που διαθέτουν τα προϊόντα τους λιανικώς.

2. Βιβλία εσόδων – εξόδων απλογραφικά, προκειμένου να υπολογίζεται στο καθαρό εισόδημα μία φορά το χρόνο και όχι κάθε μήνα ή κάθε τρεις μήνες.

3. Να φορολογηθούν και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών με συντελεστή φορολόγησης 5% επί των καθαρών κερδών, ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια για τον επόμενο χρόνο . Ο συντελεστής 13% θα εξοντώσει του αγρότες το αργότερο σε μία διετία.

4. Να υπάρξει αύξηση του ορίου τήρησης των βιβλίων εσόδων – εξόδων από 10.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για να μπορούν οι μικροί παραγωγοί να αφοσιωθούν στην καλλιέργεια των χωραφιών τους και να μην μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

5. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών επιμείνει στο ότι οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών είναι παραγωγοί στο χωράφι και έμποροι στη λαϊκή αγορά και να πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος επειδή δεν θα έχουμε κάποια διαφορά με τους εμπόρους των λαϊκών αγορών, θα θέλαμε να επιτρέψετε να μπορούμε να αγοράζουμε αγροτικά προϊόντα, τότε μόνο θα έχουμε στην κυριολεξία διπλή δραστηριότητα».

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου