ΤΟΠΙΚΑ

Αγνοείται η τύχη μεγάλης διαθήκης!

αγνοείται-η-τύχη-μεγάλης-διαθήκης-851206

Τις προάλλες ο Ζαγοριανός Οικονομολόγος που διαμένει στην Αθήνα, κ. Γεώργιος Γκαγκάκης, μας παρέδωσε στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ την επικυρωμένη από το Πρωτοδικείο Βόλου ιδιόγραφη διαθήκη του Ζαγοριανού Πανεπιστημιακού Καθηγητή Δημητρίου Αντωνόπουλου. Η έκπληξη που δοκιμάσαμε ήταν μεγάλη, όταν διαπιστώσαμε ότι παρά το γεγονός πως ο ευεργέτης απεβίωσε προ εξαετίας και πλέον, η διαθήκη του ακόμα δεν έχει εκτελεστεί! Σύμφωνα με τη διαθήκη κληροδοτήθηκε ένα ποσό της τάξεως των 75.000 ευρώ, που είναι κατατεθειμένο στην Εθνική Τράπεζα, ενώ υπάρχει και μεγάλη κατάθεση, η οποία δεν προσδιορίζεται επακριβώς, σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Εθνικής σε Ελβετική τράπεζα. Ο αείμνηστος καθηγητής ορίζει πως θα γίνει η διαχείριση της περιουσίας και από ποιους θα αποτελείται η επιτροπή διαχείρισης. Ένας εκ των συγγενών του καθηγητή, ο κ. Γεώργιος-Βύρωνας Αντώνογλου-Κασσαβέτης, ο οποίος ορίζεται επίσης μέλος της επιτροπής σύμφωνα με τη διαθήκη, αποδίδει με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την καθυστέρηση εκτέλεσης της σημαντικής διαθήκης σε αδιαφορία της Εκκλησίας. Από την άλλη πλευρά ο οικονομολόγος Γεώργιος Γκαγκάκης, μακρινός συγγενής του εκλιπόντος, σύμφωνα με μια πρόχειρη έρευνα που έκανε, δεν πείσθηκε ότι τα χρήματα στην Εθνική Τράπεζα έχουν μείνει ανέπαφα ή έχουν αξιοποιηθεί όπως έπρεπε. Αυτός ήταν κι ο λόγος για τον οποίο κατέφυγε στον Εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του επέδειξε ενδιαφέρον και ζήτησε περαιτέρω στοιχεία.

Η διαθήκη του καθηγητή

Το ακριβές κείμενο της αναξιοποίητης διαθήκης έχει ως εξής: «Στο Βόλο σήμερα την 21 Αυγούστου 1996 και ειδικότερα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, όπου νοσηλεύομαι, εγώ, ο Δημήτριος Αντωνόπουλος του Ευαγγέλου και της Ρωξάνης, που διαμένω τώρα στο Βόλο και έχω σώες τις φρένες μου, επιθυμώ με την παρούσα διαθήκη μου να εκφράσω την τελευταία επιθυμία μου και προς τούτο:
1) Από την κατάθεσή μου σε συνάλλαγμα εκ 50.000 (πενήντα χιλιάδων) ελβετικών φράγκων ή όσων είναι, που βρίσκονται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, επιθυμώ να διατεθεί το αναγκαίο ποσό για την αγορά ασθενοφόρου αυτοκινήτου, που θα είναι ιδιοκτησίας της Κοινότητας Ζαγοράς. Η χρήση του θα παραχωρηθεί στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς αποκλειστικά. Η αγορά του θα γίνει με την φροντίδα, επιμέλεια και κατ επιλογή του Γεωργίου Βύρωνα, Αντώνογλου – Κασσαβέτη, που θ αναλάβει και το απαιτούμενο σε δραχμές ποσό.
2) Το τυχόν υπόλοιπο των 50.000 ελβετικών φράγκων, ως συνάλλαγμα, όπως και το χρηματικό ποσό που έχω κατατεθειμένο στην Ελβετική Τράπεζα Schweizerische Kreditanstalt σε συνάλλαγμα, (αφού αυτό μεταφερθεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου και θα παραμείνει ως συνάλλαγμα), το διαθέτω, ως κληροδότημα, για τους κατωτέρω σκοπούς. (Θα αναλώνονται οι ετήσιοι σε δραχμές τόκοι του και ποτέ το αρχικό κεφάλαιο).
α) Για την εξασφάλιση με κάθε μέσον της μεταφοράς όλων των ασθενών των χωριών Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης Πηλίου και των κτηματιών των περιχώρων τους, ιδιαίτερα των βαρέως πασχόντων, των ανηλίκων και των αναξιοπαθούντων στα αναγκαία νοσηλευτικά ιδρύματα του Βόλου, Θεσσαλονίκης και Αθηνών.
β) Για τον πλήρη εξοπλισμό του ανωτέρω ασθενοφόρου, ακόμη και με κινητή καρδιολογική μονάδα υποχρεωτικά.
γ) Για την επίτευξη επιστημονικών δραστηριοτήτων, (π.χ. αγορά ιατρικών μηχανημάτων), του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου.
δ) Για την με κάθε τρόπο σωστή συντήρηση και διαφύλαξη της βιβλιοθήκης Ζαγοράς, μεθ όλων των υπ εμού δαφηθέντων βιβλίων, ιστορικών και επιστημονικών συγγραμμάτων χειρουργικής τέχνης, στο Νοσοκομείο Βόλου και στη Ζαγορά.
Ορίζω διαχειριστική επιτροπή για την επίτευξη των ως άνω σκοπών:
1) Τον εκάστοτε Μητροπολίτη Δημητριάδος ως πρόεδρο και ως μέλη της:
2) Τον εκάστοτε πρόεδρο της Κοινότητας Ζαγοράς , 3) Έναν εκπρόσωπο της μειοψηφίας του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς, που θα εκπροσωπείται μεγαλύτερη παράταξη της μειοψηφίας, (δηλαδή τον αρχηγό της μεγαλύτερης παράταξης της μειοψηφίας), 4) Ένα γιατρό, που 8α ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου και 5) Τον αδελφό μου Κυριαζή Ευαγ. Αντωνόπουλο, εμπόρου εν Αθήνας αυτοκινήτων και σε περίπτωση θανάτου τον Γεώργιο Βύρωνα Αντώνογλου – Κασσαβέτη, μετά θάνατον δε αυτού, εκπροσώπου από τους νομίμους κληρονόμους του, που είναι συνεχιστές της οικογένειας Κασσαβέτη.-
Την παρούσα τη διάβασα και επιθυμώ να γίνει σεβαστή.
Ο ΔΙΑΘΕΤΉΣ
Δημήτριος Ε. Αντωνόπουλος»

Προκαλεί οργή το γεγονός ότι ενώ ο ευπατρίδης καθηγητής προέβλεψε με κάθε λεπτομέρεια πώς θα γίνει η ακριβής διαχείριση του σημαντικού χρηματικού ποσού, επιδείχθηκε από τους αρμόδιους να υλοποιήσουν τη διαθήκη τέτοια αδιαφορία, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Με δεδομένο ότι το Ανατολικό Πήλιο και η Ζαγορά αντιμετωπίζουν προβλήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η αντίδραση των τοπικών φορέων προς άμεση υλοποίηση της διαθήκης θα πρέπει να είναι ταχύτατη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου