ΤΟΠΙΚΑ

«Ζωντανή η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης»

ζωντανή-η-σχέση-ηπα-ευρώπης-851206

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει ποτέ ασφαλής παράδεισος για τους τρομοκράτες, τονίζει ο Τζορτζ Μπους σε ομιλία του στον ΟΑΣΑ, στο Παρίσι.
Ο Λευκός Οίκος είχε προϊδεάσει για την ομιλία τονίζοντας ότι θα είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της εξαήμερης αποχαιρετιστήριας περιοδείας στην Ευρώπη.
Η Δύση, υπογραμμίζει ο Αμερικάνος πρόεδρος, πρέπει να σταθεί στο πλευρό μίας «γενναίας, νέας δημοκρατίας», αυτής του Αφγανιστάν.
Τονίζει ακόμα ο Τζορτζ Μπους ότι διαισθάνεται ό ίδιος μία μεγάλη επιθυμία για ελευθερία στις καταπιεσμένες κοινωνίες και προσθέτει ότι στόχος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι να προωθήσουν ένα «περισσότερο ελπιδοφόρο και ευρύ όραμα, ειδικά για τη Μέση Ανατολή».
Αναφερόμενος στους τρομοκράτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τους αποκάλεσε «ανθρώπους που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή, δεν αφήνουν χώρο στην αντίθετη γνώμη και χρησιμοποιούν τον τρόμο για να επιβάλλουν τη σκληρή ιδεολογία τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».
Σε ό,τι αφορά τις ευρωατλαντικές σχέσεις, που δοκιμάστηκαν πολλαπλά στα οκτώ χρόνια της θητείας του Τζορτζ Μπους, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι βλέπει σημάδια μίας νέας ενότητας με ηγέτες όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Γκόρντον Μπράουν και η Ανγκελα Μέρκελ. Καλεί ακόμα τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξάγουν τη δημοκρατία και τα ιδεώδη της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.
Χαρακτήρισε μάλιστα τις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ τις περισσότερο ευρείες και ζωηρές παρα πότε, αν και μόλις πριν από πέντε χρόνια οι δύο πλευρές ήρθαν σε σύγκρουση με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ.
Στις συνομιλίες που είχε με τους δυτικούς ηγέτες τους υπενθύμιζε ότι οι χρειάζονται, εκ μέρους των χωρών τους, να δώσουν περισσότερες ενισχύσεις για τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Ο Τζορτζ Μπους μάλιστα επαίνεσε τον Νικολά Σαρκοζί για την πρωτοβουλία του να ενισχύσει τις γαλλικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν λόγω των επιπέδων βίας στο Αφγανιστάν που παραμένουν πολύ υψηλά και ειδικά στο νότιο τμήμα της χώρας.
Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα κατά την διάσκεψη δωρητών για το Αφγανιστάν αποφάσισε να παραχωρήσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια περίπου. Συνόδευσε πάντως την πρόσφορα με προειδοποιήσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Αφγανιστάν που καθιστά πιθανό μεγάλο μέρος των χρημάτων να καταλήξει σε λάθος χέρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου