ΤΟΠΙΚΑ

“Ταφόπλακα” και στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη

ταφόπλακα-και-στην-ευρωπαϊκή-συνθή-851206

«Χαστούκι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη έδωσε ο ιρλανδικός λαός στο μοναδικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην ΕΕ των «27» επί της Συνθήκης που ήλθε σε αντικατάσταση του «νεκρού» Ευρωσυντάγματος. Βυθισμένη ξανά σε πολιτική κρίση η Ένωση.
Η επίσημη παραδοχή του ιρλανδικού «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας ήλθε αργά το μεσημέρι χθες διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ντέρμοντ Αχερν. «Φαίνεται ότι θα κερδίσει το όχι. Τελικά, για χίλιους λόγους, ο λαός μίλησε» δήλωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Εντός της ημέρας επίκειται και η «επισφράγιση» του «όχι» από την Εκλογική Επιτροπή.
Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν 19 από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας το «όχι» συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 54,7% έναντι 45,3% του «ναι».
Ανταποκριτές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE και παρατηρητές των πολιτικών κομμάτων που παρακολουθούν την καταμέτρηση είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι το «όχι» επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών της Ιρλανδίας (43 στο σύνολο) με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως σε κάποιες περιφέρειες του Δουβλίνου.
Οι παρατηρητές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι στο Δουβλίνο το «όχι» προηγείται σε πέντε εκλογικές περιφέρειες, σε τρεις οι ψήφοι είναι μοιρασμένες εξίσου και σε μία επικρατεί το «ναι». Στην πρωτεύουσα ψηφίζει περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος της χώρας.
Το δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE προέβλεψε ότι το «ναι» έχει πιθανότητες να κερδίσει μόνο σε έξι από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Το ευρώ έπεσε στο χημηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα μετά τις αρχικές πληροφορίες για απόρριψη της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης από τους Ιρλανδούς. «Εάν οι Ιρλανδοί αποφασίσουν να απορρίψουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, προφανώς δεν θα υπάρξει Συνθήκη της Λισαβόνας» δήλωνε αργά προχθές ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.
Ωστόσο, ο υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ζαν-Πιέρ Ζουγέ ανέφερε χθες πως θα πρέπει «να συνεχιστεί η διαδικασία της επικύρωσης στις άλλες χώρες» και πως «μια νομική διευθέτηση» πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στην Ιρλανδία και τις άλλες 26 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Εν αναμονή αντίδρασης

Με ενδιαφέρον αναμένεται κατ επέκταση η έκδοση κοινής ανακοίνωσης από τους Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ, και ακολούθως η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Επισημαίνεται ότι η Γαλλία αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερωτηθείς σχετικά με το ιρλανδικό «όχι», ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στην ΕΕ Πιέρ Σελάλ δήλωσε -στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας- ότι υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους πολίτες της.
Απογοητευτικό χαρακτήρισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε το ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη διαδικασία επικύρωσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα δήλωσε ότι η Ισπανία επιθυμεί να δει τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας να συνεχίζεται ακόμη και μετά την απόρριψή της από την Ιρλανδία.
Σε συνάρτηση με το ποσοστό του «όχι» θεωρείται πιθανό να ζητηθεί από την Ιρλανδία να διοργανώσει νέο δημοψήφισμα, καθώς είναι εξίσου δύσκολο να συνεχίσει να λειτουργεί η ΕΕ με τις παρούσες Συνθήκες ή να μπει στη μακρόχρονη διαδικασία κατάρτισης νέας Συνθήκης.
Η Ιρλανδία είναι η μοναδική από τις 27 χώρες-μέλη που ακολούθησε την οδό του δημοψηφίσματος. Παρά το διχασμένο εκλογικό σώμα, ο πολιτικός κόσμος στην πλειοψηφία του στήριξε την Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μόνο το Σιν Φέιν δήλωσε αντίθετο στην Συνθήκη.
Μέχρι προχθές, η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη έχει επικυρωθεί στα 18 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου