ΤΟΠΙΚΑ

Ζήτησε αύξηση ρεύματος 9% για το 2009

ζήτησε-αύξηση-ρεύματος-9-για-το-2009-851206

Αυξήσεις της τάξεως του 9% συνολικά μέσα στο 2009, για τα οικιακά τιμολόγια, ζήτησε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης.
Ο κ. Αθανασόπουλος ζήτησε, ουσιαστικά, την απελευθέρωση των τιμολογίων και να μετακυλισθεί στους καταναλωτές το βάρος από το αυξημένο κόστος καυσίμων και ρύπων, ώστε μην γίνει «προβληματική» η ΔΕΗ.
«H ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε αμυντική θέση, με την κερδοφορία της, που ανέκαμψε το 2007, να κινδυνεύει το 2008», ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος.
«Η αντιμετώπιση των προκλήσεων για τη ΔΕΗ γίνεται δυσχερέστερη, επειδή η επιχείρηση αναγκάζεται να λειτουργεί στο πλαίσιο μιας στρεβλά απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επί δεκαετίες», είπε ο κ. Αθανασόπουλος, «η ηλεκτρική ενέργεια προσφερόταν σε χαμηλές τιμές και, σε πολλές περιπτώσεις, κάτω του κόστους».
»Καθώς η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση της αγοράς, το αποτέλεσμα ήταν η αγορά να παραμένει μη ελκυστική για την είσοδο νέων επενδυτών στην παραγωγή. Σήμερα, μάλιστα, παραμένει μη ελκυστική και η δραστηριοποίηση στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Έτσι, ενώ στο μυαλό όλων μας η απελευθέρωση μιας αγοράς συνοδεύεται με πτώση των τιμών, στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυτό δεν είναι δυνατόν, με βάση όσα προαναφέρθηκαν».
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επικαλέστηκε και το «παράδειγμα» της Ιταλίας, όπου, όπως είπε, τα τιμολόγια είναι 86% υψηλότερα σε σύγκριση με την Ελλάδα, αν και πρόκειται για μία αγορά με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά από την 1η Ιανουαρίου 2009, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στη ρήτρα καυσίμου, η οποία θα οδηγήσει τα τιμολόγια κατά 5% υψηλότερα.
Επιπλέον, αυξήσεις 2,5% αναμένονται για την κάλυψη του κόστους αγοράς δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα και 1,5% για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που προσφέρει η Επιχείρηση.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου 2008 τα οικιακά τιμολόγια θα αυξηθούν κατά 7%. Παράλληλα, από 1ης Ιουλίου απελευθερώνονται τα τιμολόγια υψηλής τάσης, στα οποία όμως έχει τεθεί όριο αύξησης 10%.
Από τον Ιούλιο του 2007, τα οικιακά τιμολόγια έχουν ήδη ανατιμηθεί κατά 12%. Έτσι, λοιπόν, μέσα σε τρία χρόνια 2007-2009 το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι ακριβότερο κατά 28%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου