ΤΟΠΙΚΑ

Οπλιστείτε με υπομονή για το Κτηματολόγιο…

οπλιστείτε-με-υπομονή-για-το-κτηματολ-851206

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουνίου αρχίζει σε χώρους του Πανθεσσαλικού Σταδίου η υποβολή δηλώσεων για τα ακίνητα του Δήμου Βόλου που εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα του Κτηματολογίου. Στο νέο πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνονται τα ακίνητα της Νέας Ιωνίας, όπως και των υπόλοιπων 17 Δήμων της Μαγνησίας, αφού Νέα Αγχίαλος, Σκιάθος και Αλόννησος έχουν ήδη ενταχθεί στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα του Κτηματολογίου, το οποίο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και το οποίο βρίσκεται προς το τέλος οριστικοποίησης των τίτλων ιδιοκτησίας.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα γίνει μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, αφού θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και με καταληκτική προθεσμία τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι Βολιώτες θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους μαζί με την απόδειξη κατάθεσης του «κτηματόσημου» σε κάποια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι ομογενείς και οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν περιθώριο υποβολής των δηλώσεων ως το τέλος του χρόνου.
Υπάρχει δυνατότητα υποβολής της δήλωσης με συστημένη επιστολή ή κούριερ. Στο σχετικό φάκελο εκτός από τη δήλωση θα επισυνάπτεται φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου, καθώς και εγγράφου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, κλπ.) από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΦΜ του δηλούντος. Θα υπάρχει επίσης το αποδεικτικό καταβολής του «κτηματόσημου», ενώ η εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε. διαβεβαιώνει ότι από την Τρίτη θα λειτουργεί και το σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του ακινήτου.
Πάντως υπάρχουν και νέα «αγκάθια», τα οποία προέκυψαν τις τελευταίες μέρες. Αυτά είναι τα εξής:
– Υπάρχουν αθέατες χρεώσεις, όπως η βεβαίωση εγγραφής στο Κτηματολόγιο που κοστίζει πέντε ευρώ για κάθε δικαιούχο, ανεβάζοντας το «κτηματόσημο» στα 40 ευρώ. Οσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν αντίγραφα συμβολαίων θα πρέπει να πάνε στα υποθηκοφυλακεία και εκτός από την πολυήμερη ταλαιπωρία, θα πληρώσουν πέντε ευρώ για κάθε φύλλο (δύο σελίδες).
– Υποχρεώνονται σε διπλοπληρωμή των 35 ευρώ όσα ακίνητα θα μεταβιβαστούν (γονικές παροχές, αγοραπωλησίες κλπ.) ως το τέλος της κτηματογράφησης, ενώ πρόσθετα προβλήματα θα ανακύψουν και για τα ενυπόθηκα δάνεια. Ο σημερινός ιδιοκτήτης θα υποβάλει δήλωση με «κτηματόσημο» και ο νέος θα υποχρεώνεται να δηλώσει τη μεταβολή ξαναπληρώνοντας. Ωστόσο επειδή κατά το διάστημα της κτηματογράφησης δεν είναι υποχρεωτική η βεβαίωση δήλωσης στο κτηματολόγιο, είναι δυνατόν να γίνει μία δήλωση μόνον από το νέο ιδιοκτήτη.
Από τα κεντρικά του Κτηματολογίου στην Αθήνα και το αρμόδιο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, το οποίο είναι το μόνο που δίνει πληροφορίες, αφού έχει απαγορευθεί στους Βολιώτες τοπογράφους που είναι μέλη των μελετητικών γραφείων που θα συντάξουν τα κτηματολογικά υπόβαθρα για την πόλη του Βόλου, να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, έγινε γνωστό ότι για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν χρειάζεται τοπογραφικό της πολυκατοικίας, αφού αυτό μπορεί να γίνει μόνον από έναν ιδιοκτήτη.
Όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ την περασμένη Κυριακή, το κτηματόσημο έχει καθοριστεί στα 35 ευρώ το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτησία (μονοκατοικία, ή διαμέρισμα), ενώ για τις αποθήκες το δικαίωμα έχει καθοριστεί στα 20 ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάποια ιδιοκτησία, όπου συνυπάρχουν σε διαφορετικά πρόσωπα η ψιλή κυριότητα και η επικαρπία, το «κτηματόσημο» θα είναι 35χ2 = 70 ευρώ. Επίσης σε μία πολύτεκνη οικογένεια, όπου ο πατέρας έχει μεταβιβάσει την πλήρη κυριότητα σε ένα σπίτι σε όλα τα παιδιά του, το ύψος της συνολικής επιβάρυνσης για το «κτηματόσημο» είναι ισόποσο με τα 35 ευρώ επί τον αριθμό των παιδιών στα οποία έχει μεταβιβαστεί τμήμα της κυριότητας του ακινήτου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου