ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός Κ.Ο. έθεσε τον Κώστα Σημίτη ο Γιώργος Παπανδρέου

εκτός-κ-ο-έθεσε-τον-κώστα-σημίτη-ο-γιώρ-851206

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου τον Κώστα Σημίτη, έπειτα από την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού με την οποία εξέφραζε διαφωνία για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο κ. Παπανδρέου απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Σημίτη με την οποία τον ενημερώνει ότι δεν θα κινήσει μεν τις τυπικές διαδικασίες διαγραφής, σεβόμενος την ιστορία του πρώην πρωθυπουργού, αλλά δεν τον προσμετρά πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρει ότι το θέμα του δημοψηφίσματος έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου και του Πολιτικού, οπότε χαρακτηρίζει ουσιαστικά άνευ αντικειμένου την επιστολή.
Αντ αυτού, ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση της επιστολής αποτελεί «αδικαιολόγητη πολιτική πράξη» που προκαλεί ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες
«Αντιλαμβάνομαι ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ.
»Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος αλλά και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματός μας, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του, ο Κ. Σημίτης τονίζει: «Κάνε ό,τι νομίζεις. Εγώ θα πράττω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου και αυτό που κρίνω καλό για τη χώρα».
Ο κ. Σημίτης επισημαίνει επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου, έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 2004, ενώ το ποσοστό και η απήχησή του στους ψηφοφόρους έχουν μειωθεί δραστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκδώσει και κομματική εγκύκλιο με την οποία θα στέλνει αυστηρό μήνυμα προς όλα τα στελέχη, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ξεπερνά τα όρια της κομματικής γραμμής.
Τι προηγήθηκε της ρήξης
Ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε και δημοσιοποίησε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠAΣOΚ, με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία του για την υποστήριξη του κόμματος της πρότασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος περί κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας όπως αυτό που πραγματοποιείται στην Ιρλανδία.

Εκκληση Ραγκούση
Μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν να δημοσιοποιούνται οι πρώτες αντιδράσεις των στελεχών.
Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε, με εγκύκλιό του, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.
«Μετά τις σημερινές αποφάσεις του προέδρου πρέπει όλοι στις παρουσίες μας στα ΜΜΕ να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και να μην εγκλωβιστούμε σε ένα πεδίο συζήτησης που δεν έχει στο επίκεντρό του την αντιπολιτευτική δράση του Κινήματος και τις προτεραιότητες των Ελλήνων πολιτών» σημειώνει.
«Αυτή την ώρα έχουμε όλοι καθήκον να προασπίσουμε το Κίνημα, να διαφυλάξουμε την ενότητά του και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών» υπογραμμίζει ο κ. Ραγκούσης.
Την ίδια ώρα, ο Κίμων Κουλούρης, επικρίνοντας την απόφαση του Γ. Παπανδρέου, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κίνδυνο διάσπασης του κόμματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου