ΤΟΠΙΚΑ

Σταθμός αερορύπανσης στο λιμάνι

σταθμός-αερορύπανσης-στο-λιμάνι-478607

Πρεμιέρα λειτουργίας χθες για το σταθμό μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Μέσω του σταθμού θα καταγράφονται τυχόν περιστατικά ρύπανσης λόγω των λιμενικών δραστηριοτήτων, οι οποίες και θα διακόπτονται αν διαπιστωθεί επιβάρυνση της ατμόσφαιρας για διάστημα μεγαλύτερο της μιας ή δύο ωρών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Η εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αναμένεται να λειτουργήσει σωτήρια για τους κατοίκους της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου, που φέρονται να δέχονται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις λιμενικές δραστηριότητες.

Ο σταθμός του Ο.Λ.Β., ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις χθες. Μολονότι η εγκατάστασή του δεν αποτελεί υποχρέωση του Οργανισμού με βάση του εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, θεωρήθηκε αναγκαία η λειτουργία του στο πλαίσιο αυτοελέγχου, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Β., Γιάννης Πρίγκος.

Για την εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού, ο Ο.Λ.Β. υπέγραψε σύμβαση με το τμήμα χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο σταθμός εγκαταστάθηκε στο χώρο της παλιάς γεφυροπλάστιγγας του λιμανιού και μέσω αυτού θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο on line η ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται κατά τη διάρκεια εργασιών στο χώρο του λιμανιού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πρίγκο, θα θεσπιστούν και όρια συναγερμού και εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων για περισσότερες από μία ή δύο ώρες, θα δίνεται εντολή είτε περιορισμού των εργασιών είτε διακοπής τους.

«Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργούμε προληπτικά», σημείωσε ο κ. Πρίγκος, υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές ο Οργανισμός έχει βγει υπόλογος στην τοπική κοινωνία και στους κατοίκους της συνοικίας Παλιού Λιμεναρχείου για περιστατικά ρύπανσης.

Παράλληλα, με το σταθμό, προχωρούν και τα υπόλοιπα έργα που έχουν σχέση με την περιβαλλοντική λειτουργία του λιμανιού. Συνεχίζονται μετρήσεις θορύβου, μετρήσεις ποιότητας των νερών της θάλασσας, έλεγχος των φορτίων των αποβλήτων της σκόνης της Χαλυβουργίας για ραδιενεργό υλικό.

Έως τέλος του μήνα ή το αργότερα μέσα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δενδροφύτευση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ηχορύπανσης στη συνοικία των Παλαιών. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η εργολαβία για την εγκατάσταση συστήματος διαβροχής των χώρων διακίνησης υλικών στον Προβλήτα Σιδηροδρομικού Πορθμείου.

Εκτός πόλης τα φορτηγά

Πριν από το Μάιο αναμένεται να λειτουργήσει και το έργο που αφορά στην είσοδο του χειμάρρου Ξηριά. Μέσω του έργου, η πύλη του λιμανιού μεταφέρεται και έτσι τα βαρέα οχήματα που πηγαινοέρχονται στο λιμάνι, δεν θα διέρχονται από το κέντρο της πόλης.

Με τον τρόπο αυτό θα ανακουφιστεί από σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο ο κεντρικός οδικός ιστός της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου