ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙΟΔΙΑ: Συμβολικά «μπλόκα» στην Παλιά Εθνική

διοδια-συμβολικά-μπλόκα-στην-παλιά-851206

Στήνονται τα συμβολικά «μπλόκα» στην Παλαιά Εθνική Οδό την ερχόμενη Τετάρτη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής των διοδίων και την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που έχει επιφέρει στην Π.Ε.Ο. Βόλου-Λάρισας. Το αίτημα για συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει μετά από εβδομάδες και αλλεπάλληλες αναβολές να βρίσκεται στον «αέρα». Στη Μαγνησία σημείο αποκλεισμού θα αποτελέσει η έξοδος προς τη Χλόη.

Οι κινητοποιήσεις καθορίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του νομάρχη Απ. Παπατόλια, απουσία των δημάρχων Κιλελέρ και Αρμενίου. «Ο καθένας μπορεί να υποθέσει διάφορα για τις απουσίες. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι πιέσεις ασκήθηκαν την τελευταία στιγμή, προκειμένου να υπάρξουν υπαναχωρήσεις», σχολίασε ο νομάρχης.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Φερών Κ. Κανάρης, ο δήμαρχος Πλατυκάμπου Αλ. Χονδρονάσιος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κάρλας Δημ. Παπαδήμας και ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς, επικαιροποιήθηκαν τα αποτελέσματα της προηγούμενης, που είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου στον δήμο Κάρλας.
Στη σύσκεψη της Κάρλας ο νομάρχης, δήμαρχοι, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας και της Λάρισας είχαν συμφωνήσει να διεκδικήσουν με κάθε δυνατό τρόπο την ικανοποίηση ενός πλαισίου για τη βελτίωση της ασφάλειας της διέλευσης από την Παλαιά Εθνική Οδό.
Ο νομάρχης υπενθύμισε ότι όλες οι πλευρές τότε ζητούσαν την άμεση εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου για τη μετεγκατάσταση του Σταθμού Διοδίων μέσα από την εκπόνηση ειδικής συγκοινωνιακής μελέτης.
Επιπλέον διεκδικούσαν την αναστολή εφαρμογής του μέτρου για την αύξηση της τιμής των διοδίων, μέχρι την πλήρη εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου.
«Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για συνάντηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι θα γινόταν αυτή η συνάντηση, δυστυχώς μετά από αλλεπάλληλες αναβολές διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του υπουργείου για συνάντηση με τους τοπικούς φορείς για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Παπατόλιας.
Κατά συνέπεια πλέον περνά σε εφαρμογή η απόφαση που είχε ληφθεί για δυναμικές κινητοποιήσεις. Την Τετάρτη 18 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός της Παλαιάς Εθνικής Οδού, σε σημεία ιδιαίτερης επικινδυνότητας.
Στη Μαγνησία σημείο αποκλεισμού στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων θα είναι η έξοδος προς τη Χλόη.
«Είναι θέματα ζωής και ασφάλειας, προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων και των δύο νομών. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε και να ολιγωρούμε», υπογράμμισε ο νομάρχης.
Αναφερόμενος στη μελέτη που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ με αντικείμενο τη βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στην Π.Ε.Ο., υπενθύμισε ότι εντοπίζει 18 θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας.
Το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως είπε, αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του προβλήματος και δεν κάνει τίποτε να το επιλύσει και σημείωσε ότι οι φορείς της Μαγνησίας και της Λάρισας, με βάση τη μελέτη, διεκδικούν την άμεση εκπόνηση μελετών για την κατασκευή 10 ανισόπεδων κόμβων κατά μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου-Λάρισας.
Διεκδικούν επιπλέον άμεση εκπόνηση μελέτης για την παράκαμψη των οικισμών του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου, που υφίστανται την τρομακτική επιβάρυνση από την εκτροπή της κίνησης προς την Παλαιά Εθνική Οδό.
Άλλη διεκδίκηση, που προβάλλεται πλέον και μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις, είναι η επέκταση των εργασιών στην Π.Ε.Ο. για να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της οριζόντιας και της κάθετης σήμανσης, κατά μήκος όλης της παλιάς εθνικής και η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 70χλμ./ώρα με τη βελτίωση των μέτρων αστυνόμευσης.
Σύμφωνα με τον νομάρχη, πρόκειται για μελέτες και έργα της τάξης των 2 εκατ. ευρώ: 250.000 ευρώ για τις μελέτες των ισόπεδων κόμβων, 190.000 ευρώ για τη μελέτη της παράκαμψης των οικισμών και 1,5 εκατ. ευρώ για την κάθετη και την οριζόντια σήμανση. «Είναι αναγκαίο να γίνουν τα έργα, δεν συγχωρείται καμία χρονοτριβή και ολιγωρία», τόνισε ο κ. Παπατόλιας.
Ο δήμαρχος Πλατυκάμπου Αλ. Χονδρονάσιος ενημέρωσε ότι για το σημείο αποκλεισμού στα όρια του νομού Λάρισας θα υπάρξει συνεννόηση με τους δημάρχους Αρμενίου και Κιλελέρ. Πιθανότατα ο αποκλεισμός να γίνει στον κόμβο Μοδέστου.
Ο κ. Χονδρονάσιος πάντως κάλυψε τους δημάρχους Αρμενίου και Κιλελέρ οι οποίοι απουσίαζαν, λέγοντας ότι ο ένας βρίσκονταν στην Αθήνα και ο δεύτερος στη Θεσσαλονίκη. «Υπάρχει συνεννόηση, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά», δήλωσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου