ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΥΑΜΒ: Ανω – κάτω για τις λιμνοδεξαμενές

δευαμβ-ανω-κάτω-για-τις-λιμνοδεξαμεν-851206

Για μία ακόμη φορά έκανε άνω-κάτω το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ το μέλος του Δ.Σ. της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Στάμος.
Τα πυρά του Αντιδημάρχου αυτή τη φορά τα συγκέντρωσε η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ υπό την προεδρία του κ. Μήτρου, που σημειωτέον απουσίαζε και από τη χθεσινή συνεδρίαση ως εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, με αφορμή την προκαταρκτική μελέτη που έχει συνταχθεί για τις λιμνοδεξαμενές της Μακρινίτσας και για την οποία έχουν δαπανηθεί 1.500.000 ευρώ. Μία μελέτη που συντάχθηκε επί των ημερών που στη θέση του Διευθυντή ήταν ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, που επίσης απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση…
Αυτή η μελέτη μπορεί να αποδειχθεί άχρηστη και τα λεφτά μία πεταμένη ιστορία, είπε ο κ. Στάμος που πήρε το λόγο μετά την εισήγηση του Διευθυντή Προγραμματισμού της Επιχείρησης κ. Γιώργου Κομνηνάκη, για το θέμα που αφορούσε στην πρόσληψη εξειδικευμένου εξωτερικού συμβούλου για το έργο των λιμνοδεξαμενών της Μακρινίτσας συνολικού προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Το θέμα των λιμνοδεξαμενών είχε πάρει δημοσιότητα μετά τις διαμαρτυρίες και των σωματείων εργαζομένων, που έκαναν λόγο για «σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ»…
Οι αιχμές του Αντιδημάρχου δεν στρέφονταν αποκλειστικά κατά της προηγούμενης διοίκησης, αλλά και κατά των υψηλόβαθμων στελεχών της Διαδημοτικής Επιχείρησης, που πολύ συχνά έχουν επικριθεί από τον κ. Στάμο, αλλά και από άλλους διοικητικούς συμβούλους, ότι με τις εισηγήσεις τους που δεν είναι σωστά τεκμηριωμένες πολλές φορές οδηγούν την Επιχείρηση σε αδιέξοδο και σε αναποτελεσματικότητα.
Μιλώντας για το θέμα της επίμαχης προκαταρκτικής μελέτης, ο κ. Στάμος έκανε λόγο για μία πανάκριβη μελέτη που αφορά σε δύο λιμνοδεξαμενές ύδρευσης και μία άρδευσης. Για τις δύο λιμνοδεξαμενές ύδρευσης που θα είναι συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 κυβικά μέτρα και 1.300.000 κυβικά μέτρα αντίστοιχα, απουσιάζουν, όπως πρόσθεσε, παντελώς στοιχεία που αφορούν στη μελέτη σκοπιμότητας που θα στοιχειοθετεί την ανάγκη κατασκευής τους, τη μελέτη βιωσιμότητας από την οποία θα τεκμαίρεται ότι η επένδυση μπορεί να αποσβεστεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε τα τοπογραφικά διαγράμματα τα οποία θα δείχνουν τις εκτάσεις όπου θα κατασκευαστούν οι λιμνοδεξαμενές. Δεν ξέρουμε, είπε, αν οι εκτάσεις όπου θα κατασκευαστούν είναι ιδιωτικές η δημοτικές. Αν είναι ιδιωτικές, υπογράμμισε, θα πρέπει να απαλλοτριωθούν και θα πάρουν μεγάλο βάθος χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Αν το έργο χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ) έχει καλώς. Αν όμως η υλοποίηση κατασκευής των λιμνοδεξαμενών δοθεί σε ιδιώτη, τότε το κυβικό το μέτρο του νερού εκτιμάται ότι θα τιμολογείται, όπως είπε ο κ. Στάμος, από 4-6 ευρώ το κυβικό, όταν σήμερα η ΔΕΥΑΜΒ τιμολογεί το κάθε κυβικό με 0,55 λεπτά. Τα υψηλά τιμολόγια που ανέφερε ο κ. Στάμος προκύπτουν και από το μεγάλο ύψος της επένδυσης, αφού σύμφωνα με το Διευθυντή Προγραμματισμού της ΔΕΥΑΜΒ το κόστος των λιμνοδεξαμενών -και μάλιστα σε παλαιές τιμές- είναι 60.000.000 ευρώ. Όλα αυτά τα ζητήματα τα βάλατε στην προηγούμενη διοίκηση; είπε σε αυστηρό ύφος ο κ. Στάμος, απευθυνόμενος προς τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, για να προσθέσει ότι εκεί που φθάσαμε πρέπει να προχωρήσουμε, επικαλούμενος ότι υπάρχει συνέχεια της διοίκησης, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να χρεωθεί επιλογές προηγούμενων ετών, που αν μη τι άλλο προξενούν αλγεινή εντύπωση. Εξυπακούεται ότι ο κ. Στάμος δεν πήρε απάντηση στα ερωτήματά του από τα παριστάμενα διευθυντικά στελέχη της Επιχείρησης.
Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης, που είπε ότι η μακροπρόθεσμη λύση του υδροδοτικού του Πολεοδομικού Συγκροτήματος είναι συνάρτηση τριών σημαντικών έργων που προγραμματίζονται. Από τις γεωτρήσεις που πρόκειται να γίνουν στη Β΄ ΒΙ.ΠΕ, όταν ολοκληρωθεί το έργο ανασύστασης του ταμιευτήρα της Κάρλας, τα τρία μικρά έργα αφαλάτωσης που θα δίνουν από 5.000 έως 10.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως και τέλος οι λιμνοδεξαμενές της Μακρινίτσας. Ο κ. Βούλγαρης είπε ακόμη ότι στη Διαχειριστική Επιτροπή του ΕΠΠΕΡΑΑ, με την οποία, όπως σημείωσε, έχουμε ήδη συζητήσει μία τέτοια επιλογή, όπως οι λιμνοδεξαμενές, είναι επιλέξιμη.
Για να ενταχθεί, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, ένα έργο, πρέπει να είναι ώριμο και για το σκοπό αυτό πρέπει να ετοιμαστεί πλήρης φάκελος.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρης Κουτσιφέλης είπε ότι για την οριστική μελέτη των λιμνοδεξαμενών έχει διατυπωθεί αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ στο ΥΠΕΣΔΔΑ για χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης, ενώ για τις μονάδες αφαλάτωσης το κόστος ανά κυβικό έχει εκτιμηθεί ότι θα είναι της τάξεως του 0,99 ευρώ (Σ.Σ. δηλαδή 80% παραπάνω από το κόστος του νερού που το τιμολογεί σήμερα η Επιχείρηση).
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ Κ. Αθηναίος που παρενέβη στο θέμα είπε ότι καλύφθηκαν για το θέμα από τον κ. Στάμο και πρόσθεσε ότι άλλο πράγμα είναι τα ΣΔΙΤ για τα γκαράζ, όπου ο κάθε πολίτης με τη δική του βούληση πηγαίνει το Ι.Χ για στάθμευση, ενώ το νερό, όπως υπογράμμισε, είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δοθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν, γιατί έχουν πληροφορίες ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη κατασκευαστική εταιρία για τη χρηματοδότηση και εκμετάλλευση της μεγάλης λιμνοδεξαμενής της Μακρινίτσας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου