ΤΟΠΙΚΑ

Το βασίλειο της αυθαιρεσίας

το-βασίλειο-της-αυθαιρεσίας-851206

Ο αναποτελεσματικός και αντιπαραγωγικός, στενός και ευρύτερος Δημόσιος Τομέας, στη χώρα μας βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον. Από αυτό το γενικό κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η περιοχή μας, αφού για μία ακόμη φορά στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ αποκαλύφθηκε σε όλο το μέγεθός του η παθογένεια όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών με την καθεμία να έχει το δικό της… βιλαέτι και με το έλλειμμα συνεργασίας και την έλλειψη επισταμένων ελέγχων να αποτελούν οδούς διαφυγής για τους ασυνείδητους, που απορρίπτουν ανεξέλεγκτα τα απόβλητά τους.
Ειδικότερα στη χθεσινή συνεδρίαση ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ κ. Δημήτρης Κουτσιφέλης είπε ότι η Επιχείρηση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, πού εναποθέτουν πλέον τα απόβλητά τους οι επιχειρήσεις που πριν από χρόνια εναπόθεταν τα τοξικά τους απόβλητα στη… χαβούζα του Κόκκαλη, στο δρόμο από Βόλο προς Βελεστίνο. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ . Κουτσιφέλης, η ΔΕΥΑΜΒ έχει δεχθεί καταγγελίες ότι στην περιοχή Ριζομύλου πλημμυρίζει από λύματα η τάφρος των όμβριων στη Β’ ΒΙ.ΠΕ.
Η συζήτηση για τα επιβαρυμένα τοξικά ή τα πλούσια σε οργανικό φορτίο απόβλητα, που είναι βραδυφλεγής βόμβα για τον τελικό αποδέκτη τον Παγασητικό, έγινε με αφορμή την αίτηση του τυροκομείου Ρουσσά στον Αλμυρό που ζητά με αίτησή του από η ΔΕΥΑΜΒ τη μεταφορά 80 τόνων αποβλήτων επεξεργασίας των προϊόντων της. Ο κ. Κουτσιφέλης τάχθηκε με την άποψη ότι θα πρέπει ο βιολογικός να δεχθεί ένα βυτίο ακαθάρτων της συγκεκριμένης βιομηχανίας και στη συνέχεια ανάλογα με την ανταπόκριση της εγκατάστασης να αποφασιστεί, αν θα γίνουν δεκτές και οι υπόλοιπες ποσότητες. Αντίθετη όμως ήταν η άποψη της υπεύθυνης του βιολογικού καθαρισμού κ. Ευτυχίας Διομή που είχε την άποψη ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες ακαθάρτων του τυροκομείου είναι επιβαρυμένες με υψηλό οργανικό φορτίο, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύει η απρόσκοπτη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Πρόταση που έκανε τελικά αποδεκτή το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης.

Νερό δεν έχουμε,
έχουμε όμως
γεωτρήσεις!!!
Νερό δεν έχουμε να πιούμε, έχουμε όμως άφθονο από γεωτρήσεις, χωρίς μάλιστα κανείς στη ΔΕΥΑΜΒ να γνωρίζει πόσες είναι τουλάχιστον μέσα στα διοικητικά όρια των Δήμων Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας. Το πρόβλημα παίρνει ευρύτερες διαστάσεις, αφού πολλοί από τους ιδιοκτήτες αυτών των γεωτρήσεων παροχετεύουν παρανόμως στο δίκτυο της αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ, χωρίς να χρεώνονται και τα ανάλογα τέλη που ως γνωστόν είναι σε αντιστοίχηση με τα κυβικά του νερού που καταναλώνει κάθε νοικοκυριό.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ όταν ήλθε προς εξέταση αίτημα επαγγελματία, που έχει ανοίξει πλυντήριο αυτοκινήτων στην οδό Ιωλκού. Το νερό που χρησιμοποιεί ο εν λόγω επαγγελματίας είναι από νερό γεώτρησης που έχει ανοίξει στο οικόπεδο, το οποίο είναι μέσα στην επιχείρησή του, ενώ τα ακάθαρτα παροχετεύονται στο δίκτυο αποχέτευσης, χωρίς ωστόσο να πληρώνει τα αναλογούντα τέλη αποχέτευσης. Όπως είπε μάλιστα ο Δήμαρχος Αισωνίας κ. Δημήτρης Καντόλας ιδιωτικές γεωτρήσεις έχουν τα περισσότερα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου. Όπως επισημάνθηκε, οι άδειες για τις γεωτρήσεις δίδονται πλέον από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αποφασίστηκε να ζητηθεί από την παραπάνω υπηρεσία να της δοθεί αναλυτικός κατάλογος με τις γεωτρήσεις που έχουν δοθεί μέσα στα διοικητικά όρια ευθύνης της και στη συνέχεια να διερευνηθεί, αν οι ιδιοκτήτες τους παροχετεύουν τα προϊόντα επεξεργασίας τους στο δίκτυο ακαθάρτων της ΔΕΥΑΜΒ χωρίς να χρεώνονται…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου