ΤΟΠΙΚΑ

Δεν υπάρχουν θεσμοί πουθενά…

δεν-υπάρχουν-θεσμοί-πουθενά-851206

Συχνά πυκνά γίνεται λόγος στην ελληνική κοινωνία για τη θεσμική κρίση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους βασικότερους θεσμούς. Αν ήταν μόνο αυτή η κρίση, θα λέγαμε για ένα γενικό φαινόμενο που δεν επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Διαπιστώνουμε όμως καθημερινά ότι ακόμα και για τρέχοντα ζητήματα επικρατεί χάος και κανένας δεν είναι αρμόδιος για τίποτα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Βόλο τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι του θαλασσινού νερού και της ποιότητάς του στις πιο πολυσύχναστες πλαζ του Βόλου, όπου άρχισαν να προσφεύγουν για λίγη δροσιά οι κάτοικοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Ανακοινώνει η Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία τα νερά του Παγασητικού μοιάζουν με τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου. Έρχεται το ΠΑΚΟΕ και ούτε λίγο ούτε πολύ μάς λέει ότι κολυμπάμε σε βοθρολύματα.
Θεσμικά υπεύθυνος για τον έλεγχο και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ποιος είναι; Μπορεί ο καθένας να κάνει μετρήσεις και να τις ανακοινώνει; Θα μου πείτε, δεν είναι παράνομο. Όμως ο πολίτης ή ο καταστηματάρχης της παραλίας, που περιμένει τρεις μήνες για να δουλέψει, από ποιον θα ζητήσει ευθύνες για τη ζημιά που θα πάθει; Είναι θεσμοθετημένη αυτή η αρμοδιότητα; Νομίζουμε ότι αυτό είναι το κυρίαρχο, για να μην κάνει ο καθένας ό,τι τον βολεύει.
Για θέματα δημόσιας υγείας η νομοθεσία είναι αυστηρότατη. Το θέμα είναι αν ζητήθηκε ποτέ η εφαρμογή της ή αν και σε αυτή την περίπτωση επικρατεί καθεστώς ξέφραγου αμπελιού.
Χθες για το ζήτημα εκφράστηκε μαζικά η αγωνία πολιτών του Βόλου με τηλεφωνήματα στα ΜΜΕ. Βλέπετε στην εποχή της ακρίβειας δεν είναι εύκολο να πάει κανείς καθημερινά ούτε μέχρι την Άφησσο για να αναζητήσει λίγες σταγόνες δροσιάς. Γι’ αυτό είναι εύλογο το ενδιαφέρον των πολιτών και είναι επιβεβλημένο από τους υπεύθυνους έναντι του νόμου φορείς να ενημερώσουν σήμερα κιόλας, εν ανάγκη και με νέες μετρήσεις, τους πολίτες. Δεν είναι πράγματα με τα οποία μπορούμε να παίζουμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου