ΤΟΠΙΚΑ

Βέτο για το Κόσοβο κραδαίνει η Ρωσία

βέτο-για-το-κόσοβο-κραδαίνει-η-ρωσία-851206

Πεπεισμένη πως η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες για τη Βαλκανική και για το σύνολο της Ευρώπης δηλώνει η ρωσική κυβέρνηση, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο άσκησης βέτο όταν το σχέδιο Αχτισάαρι φθάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή πως η ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα Βαλκάνια και πέραν αυτών.
«Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, είμαστε βέβαιοι πως η χορήγηση ανεξαρτησίας θα έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες για αυτή την περιοχή και για την Ευρώπη ως σύνολο» δήλωσε ο Λαβρόφ, βάσει του Reuters που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
Η Μόσχα, ιστορικός σύμμαχος του Βελιγραδίου, έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι που θέτει ουσιαστικά το Κόσοβο σε τροχιά ανεξαρτησίας.
Ως μόνιμο κράτος-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υποστηρίξει πρόταση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου που θα βρίσκει αντίθετη τη Σερβία.
Ο Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος σταδιακά προετοιμάζει για το ενδεχόμενο επιβεβλημένης λύσης, δήλωσε την Παρασκευή σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις πως «δεν πιστεύει στα θαύματα», αλλά θέλει να δώσει άλλη μία ευκαιρία στο διάλογο.
«Δεν πιστεύω στα θαύματα, αλλά θέλησα ειλικρινά να δώσω στα μέρη μια ακόμη ευκαιρία να συναντηθούν» δήλωσε ο Αχτισάαρι έπειτα από συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Διευκρίνισε σε κάθε περίπτωση πως οι διαβουλεύσεις -που αρχίζουν στις 21 Φεβρουαρίου υπό την προεδρία του ιδίου στη Βιέννη- δεν πρόκειται να «διαρκέσουν αιώνια».
«Πιστεύω πως κάποια στιγμή πρέπει να καταλήξουμε σ ένα συμπέρασμα και να πούμε: Αυτό είναι, κάναμε το μέγιστο» δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ.
Μιλώντας στο σερβικό πρακτορείο Tanjung ο εκπρόσωπος του γραφείου του Μάρτι Αχτισάαρι ξεκαθάρισε επίσης πως ο επικείμενος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου θα είναι ο τελευταίος.
Οι διαβουλεύσεις θα λάβουν χώρα σε τρεις φάσεις και θα τερματιστούν στις 10 Μαρτίου. Ακολούθως, ο Μάρτι Αχτισάαρι θα αρχίσει την τελική διαμόρφωση του σχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας έως τα τέλη Μαρτίου.
Ο εκπρόσωπος Ρεμί Ντιρλό αρνήθηκε να σχολιάσει την απόρριψη του σχεδίου Αχτισάαρι από το σερβικό Κοινοβούλιο, το οποίο και έκρινε ότι η πρόταση θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου